Structured Enterprise Backlog

Hakan Çelebi
TurkNet Technology
Published in
3 min readOct 6, 2023

Ürün geliştirmesi yapan organizasyonlarda “Bugün hangi ürünleri geliştirdik?” sorusunun cevabı, geliştirici takımın backlog’unda saklıdır.

Elbetteki 1 veya 2 geliştirme takımına sahip organizasyonlar için bu soruya cevap vermek kolay olacaktır. Fakat organizasyonda yer alan ürün takımlarının sayısı arttıkça, özellikle yönetim seviyesinde “Bugün hangi ürünleri geliştirdik?” sorusuna cevap bulmak giderek zorlaşacaktır.

Bu yazıda TurkNet Teknoloji ve Ürün ekibi olarak “Bugün / Bu sprint / Bu çeyrek hangi ürünleri geliştirdik?” sorusunu nasıl cevaplayabildiğimizi, Structured Enterprise Backlog metodunu anlatmaya çalışacağım.

Backlog teriminin, geliştirici takımın iş listesine işaret ettiğini biliyoruz. Önüne eklediğimiz Enterprise terimi ile de görüş alanımızı geliştirme takımından tüm organizasyon seviyesine genişletiyoruz. Onların da önüne eklediğimiz Structured ifadesi ile organizasyon seviyesindeki iş listesinin yapılandırıldığını diğer bir tabir ile anlamlandırıldığını ifade ediyoruz.

Bir benzetme ile “Structured Enterprise Backlog” metodunu daha da netleştirmeye çalışalım.
E-Ticaret domaini için “Bugün kaç ürün sattık?” sorusunun cevabı en temel metriktir ve sorgulaması kolaydır.
Cevabı 100 olsun.

Soruyu “Bugün hangi ürünleri sattık” olarak değiştirirsek önümüze gelen raporda yine anlamsız 100 adet satır olacaktır. Eğer ürünlerimizi “Kategori”, “Katalog” gibi değerler ile ortaklaştırırsak raporumuz anlam kazanmaya başlayacaktır.

24 Cep Telefonu
13 Apple Iphone 14
11 Samsung Galaxy S23

Artık anlam kazanan raporumuz, daha net ve odaklı kararlar almamızı sağlayacaktır.

Organizasyonun bütününe bakan görüş alanı ile geliştirdiğimiz ürünleri anlamlandırmaya çalışırsak, aşağıdaki kategori veya katalogları örnek olarak sıralayabiliriz.

Technical Debt
Bugfix
Regülatif Talep
Operasyonel Talep
A/B Tests
XYZ Entegrasyonu
Phoneix Project

Belki de şu an üzerinde çalıştığınız işlerden bir tanesi üstteki örneklerin içerisine dahil olabilir.

Organizasyon seviyesinde anlamladırmaya başladıktan sonra, ürün takımlarından açtıkları taskları ilgili olduğu Enterprise Backlog kaydına bağlamasını istiyoruz.

“Bu sprint hangi ürünlere odaklandık?” sorusunun cevabına Structured Enterprise Backlog Öncesi / Sonrası yaptığımızda aşağıda gibi görüntü oluşuyor. (TurkNet örnekleri ile)

Structured Enteprise Backlog Öncesi

Structured Enterprise Backlog Sonrası

Farkettiğiniz gibi ilk örnekte %100 seviyesinde olan Others oranı ikinci örnekte %4 seviyesine kadar düşmüş durumda.

Bu grafik ürün takımının tasklara verdiği story point toplamları ile oluşturulmuştur. Dilerseniz bu grafiği o sprintteki task sayısı toplamı ile de oluşturabilirsiniz.

Grafiği incelediğimizde ürün takımı bu sprintte “Service Inventory” projesine ağırlıklı olarak odaklanmış fakat bunun yanında teknik borçlarını da ödemeye çalışmış.

Hadi gelin, 8 ürün takımı olan organizasyonumuzda Technical Debt özelinde ne durumdayız bakalım.

(TurkNet örnekleri ile)

Task sayısına göre toplam teknik borçlarımızın %74'ünü tamamlamışız. Aktivasyon , Net Uzman , OIM takımlarımızda açık teknik borç bulunmuyor. Diğer takımlar farklı oranlarda teknik borçlara sahipler.

Artık organizasyon seviyesinde Technical Debt Epic’i yapılandırılmış hale geldiğine göre hangi takımın sprint’e ne kadar yüzde ile Technical Debt aldığını ölçümlemek mümkün hale geliyor. Bu metrik aynı zamanda takımlar için, retrospective toplantılarında üzerinde konuşabilecekleri bir input’a dönüşüyor.

Sizlerin de karşılaşabileceği gibi bazı organizasyonlarda sprint’e alınan tasklar ile hedefler örtüşemeyebilmektedir.

Yukarıda örnek grafikler ile incelediğimiz bu pratik sayesinde, sprint/çeyrek/yıl hedeflerimize hangi oranda ağırlık verdiğimizin de sağlamasını yapabilmekteyiz.

TurkNet ürün takımları içerisinde “Taskı Enterprise Backlog’a Bağlandın mı?” tabiri rutinden kültür haline dönüşmeye başlamıştır. Bu kültür ile abonelerimize doğru zamanda doğru ürünleri ulaştırmak en önemli hedefimiz olacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

--

--