İğneada gezilecek yerler

Nihat / www.turluyorum.net
turluyorum.net
Published in
8 min readFeb 10, 2020

Sessiz huzur dolu bir tatil için en güzel yerlerden biri. İğneada gezilecek yerler için eşsiz doğası, tarihi ile nerede, nasıl gidilir, neler yapılır ?

İğneada nasıl bir yer ?

Dünyada çok az görülen bir ekosistem içerisindeki bir cennete hapsetmiş olan İğneada öyle bir yer ki!.. Doğası içindeki oksijenin başınızı döndürecek, Longoz ormanlarının içinde doğaya doyacak, 22 km uzunluğundaki eşsiz kumsalı ile tatilinizi keyife döndürecek yerdeyiz. Tarihi yerleri, milyonlarca yıllık geçmişi ile mağaraları, eşsiz lezzetleri ile İğneada güzelliklerini anlatayım sizlere.

Trakya’nın Karadeniz sahilindeki en son yer diyebiliriz İğneada için, Marmara bölgesindeki en uzun kumsallara sahip olan İğneada plajları ile yazları özellikle İstanbul’dan yüz binlerce misafirini ağırlıyor. Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki İğneada aynı anda deniz, kum güneş üçlüsü ile Dünya’da sadece birkaç bölgede bulunan Longoz ormanlarının eşsiz doğasını bir anda sunuyor. Doğasına özgü barındırdığı çeşitli bitki örtü ve canlılarıyla Longoz ormanları ve içerisindeki muhteşem 5 gölü ile size tatilin farklı yönünü yaşatacaktır.

İğneada gezilecek yerler için en güzel 5 yeri anlatayım sizlere..

Dupnisa Mağarası

Yer altında bu kadar güzel bir görsel şov olacağını hiç düşünmemiştim. Mağara içi gibi dışı da ayrı bir güzellik. Sık ormanların içinde, dev kayalıkların arasındaki derenin kenarından ilerleyerek ulaşıyorsunuz mağaranın girişine. Girişi ve çevresi ayrıca mesire alanı gibi düzenlenmiş. Bu cennet vadide piknik yapabilirsiniz, uzun orman yürüyüşleri ile birlikte Dupnisa Mağarası‘nı da biraz endişe ve ürperti ile gezebilirsiniz. Kırklareli Demirköy Sarbdere köyü yakınlarında bulunan mağara 4 milyon yıldır oluşumunu sürdürüyor. Kış dönemi 60 bin yarasaya da ev sahipliği yapan mağaranın bu bölümü kapatılıyor. Yıldız dağlarının vadileri arasında gizlenmiş Dupnisa Mağarası söylentilere göre tarihte korsanların hazine sakladıkları yer olarak bilinse de, bir aşk efsanesine de konu olmuş. Eğer bu bölgeyi geziyorsanız Cehennem Şelalesini de gezebilirsiniz.

Dupnisa Mağarası Giriş ücreti 2020

  • Öğrenci giriş ücreti 6 tl.
  • Yetişkin giriş ücreti ise 12 tl. olarak düzenlenmesi bekleniyor.
  • Müze kart burada geçeri değil.

Dupnisa Mağarası Ziyaret saatleri 2020

  • Dupnisa Mağarası Sabah: 08.00 ile Akşam 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Mağaranın bir kısmı Kışın 15 Kasım — 15 mayıs tarihleri arası 60 bin yarasa için kapatılmaktadır.
  • Mağarayı 15 Mayıs -15 Kasım yaz aylarında tamamını gezebilirsiniz.

Dupnisa mağarası nerede

Mağara, Marmara bölgesi, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere köyünde bulunuyor. Demirköy’den özel aracınızla 5–6 km dağ yolu boyunca virajlı yollardan geçerek Dupnisa Mağarası tabelalarıyla karşılaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise Demirköy’den kalkan minibüsler ile mağara girişine kadar ulaşabilirsiniz.

Ayrınıtılı Dupnisa mağarası neredegiriş ücreti ve hakkında bilgi yazımı da okuyabilirsiniz

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada merkeze 2–3 km kadar yakında olan İğneada longoz ormanları ile içerisindeki 5 gölü ve kendine özgü doğasını ve bitki örtüsünü keşfedebilirsiniz. Kamp yapıp bu doğanın tadını sessizlik ve huzur içinde geçirebilirsiniz. Bataklık gibi düşünüp pistir burası kokuyor gibi sakın ön yargıda bulunmayın. O göllerin ve sulak alanların berraklığını görünce sizde inanamayacaksınız. Orman kokusu ise sizi doğaya doyuracak cinsten. Kendine özel endemik ve faunası ile doğa sevenlere farklı tecrübeler kazandıracaktır. Şöyle düşünün birde, Karadeniz’e kıyısı boyunca 10 km kumsalı, hemen ardında orman içerisinde oluşmuş gölleri ve mevsimine göre sular altında kalan ormanları ile doğayı yaşayacağınız bir yer.

Dupnisa Mağarası nerede ve giriş ücreti hakkındaki gezi notlarımı da inceleyiniz.

İğnaada Longoz Ormanı canlı çeşitliliği :

  • 544 çeşit bitki,
  • 25 tür sürüngen,
  • 5 tür memeli,
  • 30 çeşit tatlı su balığı,
  • 20 tür deniz balığı
  • 219 tür kuş barınıyor.

İğneada Longoz ormanı içinde 5 göl bulunuyor.

İğneada beldesi’ne sadece 3 km. uzaklıktaki Longoz ormanlarında 4 ayrı göl bulunuyor. Her biri birbirinden faklı özelliklerdeki bu göller, Erikli gölü, Mert gölü, Hamam Gölü, Pedina ve Saka gölü 4 mevsim ziyaretçileri ile buluşuyor.

  • Erikli gölü : Sadece yaz aylarında suların çekilmesi ile deniz ile bağlantısı kesilen bir Lagün gölü’dür.
  • Mert gölü: Çavuşdere’nin denize döküldüğü yerde oluşan ve göçmen kuşların konakladığı bir göl.
  • Saka Gölü: Longozun güneyinde orman ve kumullar arasında kalan küçük bir göl.
  • Hamam ve Padina gölü: ise ormanın iç kısımlarında kalan kışın sularının artmasıyla ormanın içine yayılan farklı ekosistemi olan göllerdir.

İğneada çevresinde gezilecek yerler :

Bölge o kadar zengin ki doğa açısından, ne isterseniz var. Deniz,kum, güneş, orman, göl ve birçok dere. Madde madde yazayım sizler için.

  • İğneada Longoz ormanları içindeki 5 ayrı göl çevresini gezip kamp kurabilirsiniz. Ben Hamam gölünü tercih ettim. Sık orman dokusu içinde sessiz sakin ve huzurlu.
  • Mert gölü çevresinde Kuş gözlem alanı ile doğayı biraz daha yakından tanıyabilirsiniz.
  • İğneada Longoz ormanı çerisinde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
  • Müthiş doğa ve canlı türlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
  • İğneada plajında yazın, güneşin, kumun ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.
  • 44 metrelik bir yamaç üzerine kurulu İğneada Feneri ve Liman baba türbesini görebilirsiniz.
  • Atatürk’ün örnek köyü olarak belirlediği Bulgaristan sınırındaki Beğendik köyünü gezebilirsiniz.
  • İğneada sahilindeki balık restoranlarında Karadeniz balık ve lezzetlerini tadabilirsiniz.
  • Farklı bir deneyim için Dupnisa Mağarsını gezebilirsiniz.

Ayrıntılı Kırklareli gezi rehberi hakkındaki yazımı da inceleyiniz.

İğneada Longoz Ormanları ve plajında kamp yapabilirsiniz.

Yapacağınız bu kamp için hazırlıklarınızı kalacağınız gün sayısına göre tam yapmalısınız. Milli parklar içerisinde hiçbir işletme yok, Doğa harici hiçbir şey yok. Milli parklar girişine 3 km mesafedeki İğneada beldesinde bulunan bir çok market ve kamp malzemesi satan yerler var. Issızlığın içinde sessiz sakin ve keyifli bir kamp istiyorsanız doğru yerdesiniz. Ben ormanın 8 km içerisindeki Hamam gölü ve çevresini tercih etmiştim. Sık orman dokusu ve göl kenarı olması benim için ayrı bir keyif vericiydi. Milli park içerisinde ateş yakmak yasak ancak birçok kampçının ateş yaktığını görmüştüm.

İğneada gezilecek yerler İğneada Feneri

İğneada’nın simgesi olmuş bu Liman feneri, Fransızlar’a Sultan Abdulmecit tarafından 1866’da yaptırılmış. Kayalıkların üzerine kurulu bu tarihi fener ışıklandır sistemi ile 36 km. mesafeye görsel işaret gönderebiliyor. Türkiye’nin en batısındaki fener olma özelliğine sahip bu tarihi yapı, önünde doğal kumsalları bunan 44 m. yüksekteki kayalıkların üzerine kurulmuş. İlk olarak gaz yağı ile çalıştırılan fener sonraları ise asetilen gazı ve elektriğin gelmesiyle de günümüzdeki halini almış. Güneş enerji panellerinin de döşenmesi ile 155 yıllık tarihi fener son teknoloji ile grevini sürdürüyor. Her 10 saniyede bir ışık veren fener açık havalarda 20 mil mesafedeki denizcilere rehberlik yapıyor. Servet Nine tarafından bakıcılığı yapılan fenerin sorumluluğu daha sonra torunlarına kalmış. İğneada’ya gelip de feneri görmeden olmaz bence.

Saka Gölü Longozu

Longoz ormanlarının en kuzeyinde Karadeniz kıyısındaki Saka gölü, Kışın ve baharlarda sularının yükselmesi ise önündeki kumsalı aşarak denize karışır. Yazın suların çekilmesi ile kumsalın arkasında kalarak göle dönüşmesi ile oldukça ilginç bir doğa fenomenine şahit olursunuz. Bu ilginç durum yarı tuzlu bu göl ile içerisinde yaşayan farklı balık türleri ve çevresinin eşsiz güzellikte olması doğa sevenleri kendine çekmeyi başarmış. Piknik alanları, yürüyüş yolları ile tam kafa dinlemelik yer.

Beğendik Köyü ve isminin hikayesi

Atatürk veya İsmet Paşa kim olduğu net değil ama Paşalardan biri Bulgaristan ile sınırımızı belirleyen Revze deresi karşısında oldukça düzenli ve bakımlı Bulgar köyünü görür. Şimdiki yerine göre daha çukurda olan köy için Bulgaristan’a bakan şu tepeye taşıyın ve imrenilecek bir köy yapın demiş. Yıllar sonra tekrar köyü ziyaret paşaya muhtar sorar, Nasıl paşam beğendiniz mi ? Paşa verdiği cevap ile de köyün adını koymuş olur. “Beğendik” der.

Beğendik köyü şimdilerde çok meşhur, hafta sonları köyü gezmeye ve kahvaltıya gelenler çok oluyor. Ayrıca pansiyon tarzı odalarda kiraya verilmeye başlanmış.

Cehennem deresi şelalesi nerede nasıl gidilir yayınımı da inceleyiniz.

Hamagölü ve longozu

İğneada Hamam Gölü Longozu‘nu ayrı bir sevmiştim, Sık orman dokusunun içinden birden karşınıza çıkar hamam gölü, üzerindeki açmış nilüferler ile yaban ördeklerini seyredersiniz. Gölde balık türleri fazla olamasının sebebi ise gölün yazın suyu en az çekilen gölü olmasıdır. Kerevit ve tatlı su levreğinin en bol olduğu yerdir. Longoz ormanları içinde sadece burada görürsünüz nilüfer çiçeklerini. Kuğu ve yaban ördeğinin göç yolları üzerinde olan Hamam gölü birçok kuş türlerini de ağırlar.

İğneada’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul tarafından kendi aracınız ile gelecek iseniz, Tekirdağ saray yolunu takip ederek, Vize Poyralı Demirköy ve İğneada yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

  • İstanbul 180 km. 2. Saat yol ile,
  • Ankara 649 km. 7 saat yol ile,
  • Silivri 125 km. 1.5 saat yol ile,
  • Tekirdağ 130 km. 1.5 saat yol ile,
  • Edirne 200 km. 2 saat 20 dk yol ile,
  • Çanakkale ise 300 km. 4 saat yol ile ulaşabilirsiniz.

İğneada’ya Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz iklimini de içinde barındıran İğneada doğa ve deniz ikilisinin birbirine en çok yakıştırdığım yerdir. Kışları biraz sert geçer ama yazları özellikle de Bahar ile birlikte Longoz ormanlarının ve içindeki canlıların sesleri çağırır sizi. Sonra Haziran ayı ile 22 km. altın kumsalları Eylül sonuna kadar yaz tatilinizi veya en azından bir hafta sonu kaçamağı yapabilirsiniz.

İğneada’da Nerede Kalınır?

Son yıllarda insanların İğneada’yı keşfetmesiyle konaklama imkanları artmaya başladı. Pansiyonlar, oteller, apartlar ile gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya başlamış. Google online haritalar ile sizlere İğneada otel ve pansiyonlarını hazırladım. Tıklayarak güncel fiyat ve iletişim numaralarına ulaşabilirsiniz.

İğeada Kamp alanları :

Öncelikle İğneada Longoz Orman Kamp için Milli Parklar içinde özel işletme yok. Ama Milli park dışında İğneada ve çevresinde birkaç tane kamp alanı var. Onların online haritasını koyuyorum. Harita üzerinden tıklayarak güncel fiyat ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

İğneada yemekleri

Bende bir Tekirdağlı olarak yani Trakyalı, yemek kültürü oldukça zengindir. Hele bide Karadeniz’in balık kültürünü de koydunuz mu? yanına damak çatlatan lezzetlere ulaşırsınız. Trakya yemeklerinin hakim olduğu İğneada’da Patates çorbası, olmazsa olmazı Arnavut ciğeri, ben pek sevmem ama prasa yemeği, ve yöresel çılbırımız ile cizleme tadabilirsiniz. Trakya yöresinde hayvancılığın oldukça yoğun olması et kültürünü de fazlasıyla oluşturmuş. Kuzu eti ve tenekede tavuğu denemelisiniz. Tabi birde Hardaliye var. Trakya bağlarındaki üzümlerinden yapılan bu içecek damağınıza farklı bir tad bırakacaktır.

Sessiz huzur dolu bir tatil için en güzel yerlerden biri. İğneada gezilecek yerler için eşsiz doğası, tarihi ile nerede, nasıl gidilir, neler yapılır ? kendimce yazmaya çalıştım. umarım bir hafta sonu kaçamağı ile keşfe çıkarsınız.

Kaynak : İğneada gezilecek yerler

Türkiye’nin cennet köşeleri için : www.turluyorum.net

Bizi Takip Ediniz / Follow us:

Web sitesi: https://turluyorum.net

Facebook: https://www.facebook.com/turluyorum.net

Instagram: https://www.instagram.com/turluyorumnet

--

--