De ultieme gids bij het (laten) maken van een website

Tegenwoordig is het een evidentie dat zowat elke professional een eigen website heeft. Toch is de weg naar een eigen website minder vanzelfsprekend, althans, dat is toch de algemene consensus. We scheppen duidelijkheid en begeleiden jou in je pad naar een eigen website. Welke vragen moet je stellen, wat kan je verwachten, welke eisen zijn haalbaar, …

Lezen is saai.

Dan hebben wij een verrassing voor je! Er is namelijk een audioversie van dit artikel beschikbaar via Tussen Pod en Pint. Uw favoriete hosts Thibault Seynaeve en Wannes De Craene voorzien je in de speciale episode van alle informatie die je nodig hebt om je eigen website te starten, aangevuld met extra inzichten.

Wat gaat dat grapje me kosten?

De vraag die uiteraard meteen wordt gesteld, is hoeveel een website precies kost. Allereerst moet je een website steeds zien als een investering. Als je het goed aanpakt, zou een website zichzelf moeten terugverdienen. Met een website word je gevonden op de plaats waar iedereen zoekt: het internet. Wie niet aanwezig is op het internet, kan evengoed zijn tijd steken in het uitbouwen van zijn of haar Netlog-account.

Terzake dan, een website kan je reeds hebben voor honderd euro, maar toch zijn websites van tienduizenden euro’s geen uitzondering. Alles hangt natuurlijk af van hoe specifiek je eisen zijn. Een huis dat volledig op maat werd gemaakt door een architect kost nu eenmaal meer dan een prefab woning. De uiteindelijke kost stamt voort uit je antwoorden op volgende vragen.

Een huis dat volledig op maat werd gemaakt door een architect kost nu eenmaal meer dan een prefab woning.

Zelf maken of uitbesteden: GAMMA of architect?

Optie 1: Goedkoop en snel

Ben je een echte doe-het-zelver? Dan kan je best wat zelf klussen aan je website. Met een websitebouwer zoals Wix kan je vertrekken vanaf een startpunt en met enkele klikken de website wat naar je hand zetten. Zo eindig je met een website, maar ook niet meer dan dat. Creatievelingen grijpen al graag naar Squarespace voor hun grafische portfolio’s en strakke online visitekaartjes. Het goedkoopste Wix-pakket heb je reeds vanaf 4 euro per maand.

Met Wix maak je in enkele klikjes een website.

Optie 2: Goedkoop en flexibel, maar iets minder snel

Alvorens we naar de volledig op maat gemaakte websites kijken, is er nog een tussenslag: templates voor statische websites. Dergelijk sjabloon bestaat vaak uit HTML, CSS (en soms Javascript): de basistalen waarmee elke website wordt gemaakt. Vervolgens vraagt het wat technische feeling om deze bestanden naar je eigen hand te zetten zodat je uiteindelijk met een website eindigt die wat afstemt op je verwachtingen. Op deze manier kan je gratis over een website beschikken, maar de keerzijde van de medaille is dat een dergelijk sjabloon je website eruit laat zien als de dertiende in een dozijn, ook al heb je behoorlijk wat keuze.

Een sjabloonsite levert je bezoeker wel de informatie waar hij naar op zoek is, maar je kan geen unieke gebruikerservaring creëren bij de bezoeker. Nochtans kan een fijne gebruikerservaring doorslaggevend zijn wanneer de klant de websites van jouw bedrijf en concurrenten naast elkaar legt, de website waar hij de beste ervaring mee heeft en het beste gevoel aan overhoudt, is vaak het bedrijf waar hij mee zal in zee gaan.

Via een website zoals Template.co download je een template waar je naar hartenlust op kan verderbouwen.

Duur, maar volledig op maat

Tot slot is er natuurlijk ook de mogelijkheid om een professionele webdesigner/developer in de arm te nemen. Wanneer je aanklopt bij een webdesign bureau doorlopen ze vaak een gestandaardiseerde procedure. Allereerst luisteren ze naar je wensen en stellen ze op basis daarvan de offerte op. Wanneer er een wederzijdse overeenkomst is qua prijs gaat de webdesigner over naar het opstellen van schetsen. Deze schetsen worden vervolgens geconcretiseerd in grafische weergaven die een heel duidelijk beeld geven van hoe je website eruit gaat zien. Pas dan wordt alles vertaald naar code en kan je website uiteindelijk worden opgeleverd. Voor een dergelijk proces mag je al snel rekenen op 2500 euro voor een eenvoudige website.

Een sjabloonsite is vaak de gulden middenweg, zeker gecombineerd met een toegankelijk en intuïtief platform zoals WordPress.

Waarom hoor ik zoveel over een CMS en is het nuttig voor mij?

Een CMS, of Content Management System, laat je eenvoudig websites onderhouden die teren op hun content. Denk dan bijvoorbeeld aan blogs, nieuwssites en zelfs webshops. Wanneer je een dergelijke website voor ogen hebt, is een CMS een ideale keuze. Een platform zoals WordPress wordt namelijk enorm veel gebruikt en stelt je in staat om eenvoudig nieuwe berichten te publiceren, fotomateriaal toe te voegen en zelfs een volledige webshop uit te bouwen via een intuïtieve gebruikersinterface die gebruikt kan worden zonder veel technische kennis.

In WordPress maak je nieuwe berichten en pagina’s in een editor die nog veel eenvoudiger in gebruik is dan Office Word.

Naast WordPress zijn er nog heel wat andere CMS-systemen in de omloop, zoals Joomla en Drupal. Toch blijft WordPress de alleenheerser en daarom de meest geschikte keuze. Van alle websites die op een CMS draaien, draait 60% op WordPress. Joomla staat op nummer 2, maar loopt erg achter met slechts 6% marktaandeel. Dankzij deze grote populariteit geniet WordPress ook een enorme ondersteuning qua plugins. Quasi elk online platform heeft zijn eigen WordPress plugin, zoals boekhoudingsoftware, kalenders, contactformulieren, nieuwsbrieven, … Zo kan je in enkele klikken een integratie toevoegen aan je website die anders héél wat geld zou kosten om volledig op maat te maken.

WordPress.com of zelf installeren?

Wanneer je kiest voor WordPress heb je nog twee keuzes. Enerzijds kan je de WordPress installatiebestanden downloaden en alles voor eigen rekening nemen (op een server zetten, koppelen met database …), maar anderzijds kan je ook beroep doen op WordPress.com. Hier betaal je een maandelijks bedrag en wordt alles voor jou gedaan. Jij hoeft je enkel bezig te houden met het onderhouden van de content op je website. De prijzen starten vanaf 4 euro per maand (inclusief een domeinnaam), maar houd er rekening mee dat het hier de basisversie betreft. Als je effectief gebruik wil maken van de volledige kracht van WordPress, heb je al het Business abonnement nodig van 25 euro per maand. Mogelijk is het dan goedkoper om iemand met technische kennis even te vragen om WordPress voor jou te installeren op een web server. Dit taakje hoeft niet langer dan een halfuurtje in beslag te nemen en daarna betaal je enkel de kosten voor het online houden van de server (zie de stap rond hosting verderop in dit artikel).

De goedkoopste versie met een eigen domein kost slechts 4 euro per maand, maar wanneer je alles uit WordPress wil halen dien je al te opteren voor het duurste abonnement van 25 euro per maand.

Wanneer WordPress geïnstalleerd werd, is de eerste stap om een thema te kiezen. Een thema staat gelijk aan een sjabloon, dus hier is de regel ook dat je met een sjabloon je website mogelijk ongewenst ‘standaardiseert’. Er zijn echter zoveel beschikbare thema’s voor WordPress (ook betalend, zie onder andere Themeforest.net) dat je sowieso je gading vindt. Verder is het een misverstand dat een CMS automatisch betekent dat je een standaardthema gebruikt. Het is namelijk ook mogelijk om een volledig eigen thema te ontwerpen voor WordPress en deze techniek wordt in de praktijk ook vaak toegepast.

Ik wil de beste website ooit, hoe doe ik dat?

Inmiddels zijn er al bijna 2 miljard websites op het wereldwijde web. Natuurlijk is de bedoeling dat jouw website niet wordt overschaduwd door al die concurrenten. Er zijn een paar best practices die je kan gebruiken als leidraad om je website alvast tot een van de betere websites van het internet te maken.

De bezoeker komt op je website omdat hij op zoek is naar informatie: dienstverlening, een product, openingsuren, een contactformulier… Zorg ervoor dat hij zo snel mogelijk vindt wat hij zoekt. Een bezoeker die niet snel genoeg de gewenste informatie vindt, verlaat de website en keert niet meer terug. Alles begint dus met een goed doordachte navigatiestructuur. Bepaal vooraf welke content op je website komt en hoe je die hiërarchisch gaat structureren in de navigatie van je website. Probeer om het aantal menu-items te beperken tot een 7-tal.

Houd de navigatie van je website kort en simpel zodat de bezoeker meteen de gewenste informatie vindt.

Verder is het belangrijk om te weten wat een website waardevol maakt, namelijk de content. Probeer content te voorzien die de gebruiker niet op een andere website kan verkrijgen. Dit kan door middel van een unieke insteek of natuurlijk door te schrijven voor een nichepubliek. Houd er ook rekening mee dat schrijven voor het internet wat anders is dan schrijven voor een rapport, thesis of een ander soort formaat. Websitebezoekers lezen geen teksten, ze ‘scannen’ ze. Er wordt gezocht naar interessante ondertitels, aangeduide woorden, citaten… Het is dus zaak om teksten niet onnodig lang te maken en te beperken tot de essentie.

Een ander bijkomend voordeel van kwalitatieve content is dat je automatisch beter gaat scoren in de zoekmachines. Het proces van een hogere positie bekomen in Google noemen we SEO: Search Engine Optimization. SEO is een studie op zich, maar in de essentie kan je je zoekpositie boosten door hoog te scoren op relevante trefwoorden. Een andere manier om hoger te scoren is door (grotere) websites te laten linken naar jouw website. Wanneer dit gebeurt, zal Google dit opmerken en meteen ook een hogere waarde toekennen aan jouw website. Het loont dus de moeite om de SEO-piste te verkennen, maar wat je ook doet, probeer het systeem niet te bedriegen.

Het zou bijna té vanzelfsprekend moeten zijn om hier te vernoemen, maar uiteraard dient je website volledig toegankelijk te zijn via mobiele apparaten. Meer dan de helft van de websitebezoekers surfen via hun mobiele toestel. Zorg er dus voor dat je website probleemloos schaalt naar alle schermformaten (in vakjargon noemen we dit responsive design).

Responsive design is een de facto standaard geworden en mag dus niet ontbreken op je website.

Kan je dat nog eens herhalen?

 • Houd de navigatiestructuur logisch, simpel en vooral kort.
 • De kwaliteit van de content bepaalt de waarde van je website.
 • Schrijven voor het web is niet hetzelfde als schrijven voor een ellenlange thesis.
 • Denk na over SEO om zo hoog mogelijk in de zoekmachines te komen.
 • Zorg dat je website perfect schaalt naar alle mogelijke schermformaten, zeker de mobiele schermformaten.

Hoe zet ik mijn website op ‘t internet?

Het moment de gloire: je website gaat live. Hoe doe je dat precies? Wat heb je daarvoor nodig en hoeveel kost het?

Optie 1: Firebase. Gratis en kwalitatief, maar wat moeilijker en minder flexibel

Wanneer je een eenvoudige website hebt die enkel HTML, CSS en Javascript gebruikt, hebben we alvast goed nieuws. Je website kan namelijk volledig gratis online! Google voorziet een gratis versie van Firebase die meer dan volstaat om je website te hosten. De enige kanttekening is dat het wat technische expertise vergt om dit alles in te stellen en er een domeinnaam aan te koppelen. Hier kan je dus alvast de hulp gebruiken van iemand die er veel van kent, maar zie het als een gouden investering. Daarna betaal je immers enkel nog de jaarlijkse kost voor je domeinnaam (een 10-tal euro per jaar). Je website staat gewoon gratis online op de razendsnelle kwalitatieve servers van Google. De websites van Tussen Pod en Pint en Wannes De Craene worden bijvoorbeeld gehost op Google Firebase.

Met Firebase host je gratis en goedkoop op de servers van Google, maar helaas werkt het niet voor elk type website en is het wat lastiger om op te zetten.

Optie 2: Shared hosting. Ideaal voor beginnende websites.

Bij het gebruik van WordPress, maak je echter automatisch ook gebruik van PHP. Deze programmeertaal wordt dan weer niet ondersteund door Firebase dus ben je genoopt om andere oorden op te zoeken. Vaak wordt dan gegrepen naar ‘shared hosting’. Bij dit type hosting wordt je website op de servers van een webhoster gezet, maar zoals de naam doet vermoeden is die server niet exclusief voor jou. Er worden naast jouw website nog heel wat andere websites gehost op diezelfde server. Hier heb je dus meteen het risico dat een website op deze server wegens malware of andere onzuiverheden voor vertraging zorgt waardoor alle andere websites op de server (inclusief die van jou) hieronder gaan lijden. Toch is dit soort hosting de meestgebruikte omwille van de lage instapkosten. De prijzen van shared hosting lopen van heel goedkoop (Versio, minder dan 10 euro per jaar) tot heel duur (Combell, tot wel 300 euro per jaar voor het goedkoopste pakket). Het verschil zit hem vooral in de ondersteuning die je krijgt. Een gulden middenweg is Easyhost, dit dochterbedrijf van Combell biedt dezelfde kwalitatieve diensten van Combell aan, maar dan zonder de premium support en aan een heel betaalbare prijs.

Optie 3: VPS. Wanneer het écht serieus is.

Als je het écht serieus wil aanpakken, kan je een VPS huren. Bij een Virtual Private Server huur je een voorgedefinieerd stuk van een server in een datacenter. Dit stuk is volledig geïsoleerd en volledig van jou. Je hebt hier het volledige beheer over, wat het meteen ook minder geschikt maakt voor mensen die weinig kaas hebben gegeten van servers (Linux). In veel gevallen moet je namelijk alles zelf installeren (de webserver, firewall, database, …) tenzij je betaalt voor managed hosting, maar dit kost dan ook weer een stuk meer. Een VPS zal enkel nodig zijn wanneer je website erg veeleisend is qua rekenkracht en bandbreedte en bovendien bedrijfskritisch is. Met andere woorden, als downtime of een vertraagde website je bedrijf rechtstreeks schaden, dan heb je baat bij een VPS. Als je website enkel dient ter informatie, dan heb je genoeg aan shared hosting. De website van Yeti Media wordt bijvoorbeeld gehost met Digital Ocean.

Bij een provider zoals Digital Ocean kan je een VPS huren. Essentieel voor bedrijfskritische websites, overkill voor een simpele website.

We hebben het hierboven reeds kort vermeld, maar uiteraard heb je ook een domeinnaam nodig. Dit is de naam waaronder jouw website op het internet zal verschijnen. Een .be.nl of .com domeinnaam vind je al vanaf 10 euro per jaar. Deze domeinnaam koppel je dan aan je hosting. Meestal zit deze inbegrepen in het hosting pakket (en wordt dan ook automatisch gekoppeld). In andere gevallen zal je de domeinnaam zelf moeten koppelen aan de webserver door dit aan te geven in de DNS-instellingen van het domein.

Ik ben een streber, hoe scoor ik bonuspunten?

 • Gebruik geen Comic sans en vermijd flikkerende GIFS.
 • Voorzie een duidelijke call-to-action op je website, laat je bezoekers meteen weten wat je van hen verwacht: contact opnemen, een product kopen, …
 • Implementeer geen automatisch afspelende filmpjes of achtergrondmuziek.
 • Stel je webdesigner zoveel mogelijk vragen voordat je een contract afsluit, zoals de garantieperiode die je krijgt na oplevering, hoeveel designrondes er zijn inbegrepen en wie er verantwoordelijk is het voor het onderhoud.
 • Link naar je website via social media. Als je nog geen profiel hebt op sociale media, maak er dan een aan. Het is weer een nieuwe manier waarop gebruikers je kunnen vinden op het internet.
 • Investeer in kwalitatieve content en vervolgens ook de marketing van die content.

Nog meer vragen?

Goed zo! Je hebt geleerd dat het belangrijk is om veel vragen te stellen.

Wannes en Thibault zullen je vragen met veel plezier beantwoorden. Je bereikt Wannes via zijn persoonlijke website en Thibault via Yeti Media.