Tabi Hip Hop Aslında bambaşka bir dünya.

Hip Hop Nedir?

Burcu Naz Kalkan
Tutmayın Anlatıcam!
4 min readDec 29, 2019

--

Photo by Rainier Ridao on Unsplash
Photo by Rainier Ridao on Unsplash

Son zamanlarda gittikçe popülerleşen ve yoğun ilgi gören Hip Hop, bir kültürden çok daha fazlası. Bu kültürü bir ev olarak düşünebiliriz. Çatısının altında bir sürü farklı dünya barındırıyor aslında. Her kültür gibi, Hip Hop’ın da giyim tarzı, yemek tarzı, dili, müziği, ve bugün asıl üstünde duracağımız dansı çok farklı. Hip Hop kültürünün tanınmasına yardımcı olan şey de bu kültürün dansı. Bu dans bir anlamda isyanın, başkaldırının görsel ve estetik ifadesi niteliğinde. Hip hop bir yeraltı kültürü olarak ortaya çıkıp, siyahilerin ve getto olarak da adlandırılan kenar mahallelerin fark edilmesini sağladı. New York’ta 1960'larda oluştuğu düşünülen bu kültür, dans ile ilgili hiç eğitim almamış ve ritim algısı olduğu düşünülen kişilerin sokak dansı olarak gelişti. Bu sokak dansının asıl amacıysa birlik, barış, sevgi ve dayanışma gibi duyguları yaratmak. İçgüdüsel hareketlerle gelişen bu dans zaman içinde çok değişerek sokakta başlayıp şimdi sahnelere, dans salonlarına, hatta evinizde televizyon ekranlarına kadar yayıldı. Dünyanın bambaşka yerlerindeki dansçıların da birbiriyle buluşması bu şekilde gerçekleşti. Şimdi kocamaan ve sıcacık bir aile olduk :).

İstanbul Street Dance Carnival Showzone 2019

Hip Hop’ın temel yapı taşlarını anlamadan dansını anlayamayız maalesef. Hatta sadece dansına odaklanmış olursak da çok yüzeysel kalmış olacağız fakat umuyorum diğer yazılarımda sizi bu kültürün daha da içine sokabilirim :). Bahsettiğimiz temel yapı taşları Graffiti, DJ, Rap/MC ve breakdance. Kısacık bahsedecek olursak Graffiti sprey boyalarla duvarlara, trenlere ve özellikle sokaklara çizilen resim ve yazılardır. DJ’in açılımı ‘’disk jokey’’dir. DJ müziğin akışını kontrol eder ve parça geçişlerinden sorumludur. Rap (rhytm and poem)/MC (master of ceremony) ise Hip hop kültürünün müziği ve söz yazarı/şarkıyı söyleyen kişi demektir. Ve breakdance’dan bahsedecek olursak, benim de gönlümü çelmiş olan sokak dansı.

Eğeerr bu sokak dansı dedikleri türü biraz daha açacak olursak, sokak dansı ya da diğer adıyla break dance’in, Hip hop kültürünün içindeki tek dans türü olmadığını görürüz. Locking, Popping, House ve bir dans türü olarak Hip hop, Breakdance’ın yanı sıra kendine bu kültürün içinde yer bulmuş danslardan sadece birkaçı.

Hip hop battle’ından bir görüntü

Bu danslardan bahsedecek olursam eğer; Breakdance/Breaking; bir dansçının fiziksel olarak dans etmesiyle beraber, ‘’power moves’’ dediğimiz kişiye özel ve güç gerektiren, kesinlikle çok güç gerektiren :)), hareketlerin kombinasyonudur. Breaking power move, downrock/footwork, freeze ve top rock gibi kavramlar üzerine kurulu bir danstır. Locking; Muzip bir karakterin etraftaki insanlarla ve gündelik hayatla nasıl dalga geçtiğini anlatır. Yani tavır ve karakter üzerine kurulu bir danstır. Point, lock, muscle man gibi hareket isimleri kullanılır. Ana hareketi isminden de anlayabileceğimiz gibi ‘’lock’’. Popping; dans eden robot anlamına geliyor. Bu dans türünde kas grupları olmazsa olmazımızdır. Çünkü ‘’pop’’ dediğimiz, kaslarımızı kasıp gevşetme hareketidir ve bu Popping dans türünün temel hareketidir. Hip hop; salaş bir danstır, asabidir de. Küçük, özgürlüğüne düşkün ama sinirli bir sokak çocuğu gibidir hip hop. Funk müziğin yavaşlatılıp hip hop beat’i elde edildikten sonra oluşmuş hali kullanılır. Hip hop’ta asıl dikkat çeken hareket ‘’bounce’’dur. Bounce yaylanma hareketidir. Dizlerini hafifçe kırarsın ve vücudunla da ritme destek verirsin. House ise genelde çok eğlenceli ve çok hareket ettiğin, ayaklarını çok kullandığın bir dans türüdür. Disco müziğinin içerisine sadeleştirilmiş beat’in yerleştirilmesiyle oluşan müziğe uyum sağlayarak yapılır.

Neden mi Hip Hop?

Herkesin Hip Hop’ta kendini bulabileceği bir dans stili tabi kii var. Çünkü bu kültür, isyanın ve başkaldırının yanında kendini anlatma sanatı. Hayatınızı kolaylaştırmak için bu dans dünyasına küçük bir adım atmanız bile yeterli. Sizi mutlu, enerjik, özgüveni yüksek, sosyal, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan sağlıklı birine dönüştüren Hip Hop’ı belirli bir kalıba ve ön yargılara sığdırmamalıyız ve zaten sığdıramayız. Dans eğlence için de yapılmalı, dansın kendisi duygusal bir tatmin. Ve zaten size kazandırdığı duygular, tanıştırdığı insanlar paha biçilemez. Ve en basiti dansın bir kuralı yok. Bir yaşı, dini, ırkı, cinsiyeti, seni kalıba sokan hiçbir şeyi yok. Bütün bu dansların tek çatı altında toplanabilmesinin sebebi çatının kendisi. Çatı çok büyük çünkü. Sizi de kollarıyla sıkı sıkı sarabilir yani…

Shay Latukolan | Yume No Jimu | Vex Oh — Kaytranada

‘’ Ben de Hip hop yapacağım! ’’ dediğinizi duyar gibiyim :)

Tabi ki yapabilirsiniz! ‘Ben dans edemem’, ‘ben yeteneksizim’, ‘vücudum hiç esnek değil’… Bu gibi bahaneleri eminim siz de duymuşsunuzdur, ve hatta belki söylemişsinizdir? Vücudumuza yapabileceğimiz en büyük kötülük onu kısıtlamak, belli bir kalıba sokmaya çalışmak olmalı herhalde :(. Dans edebilmeniz için ihtiyacınız olan tek şey müzik. Sadece derin bir nefes alın ve bakın bakalım müzik sizi nerelere götürüyor. Bu bir yetenek olmasının yanı sıra aslında düzenli çalışma işi. Kendini dans ederek ifade etmek isteyen insanlar şu an, kültürün de böyle hızlı gelişmesiyle ortaya çıkan dans akademilerine veya dans eğitmenlerine başvuruyorlar.

Less Twins freestyle video from One Way Shanghai workshop

Eğer bir dans akademisine veya kursuna gitmeye karar verirseniz diye sizi iki arkadaşımızla tanıştırmak istiyorum, ‘’koreografi’’ ve ‘’freestyle’’. Koreografi, dans sırasında adım ve hareketlerin düzenlenmesiyle oluşan bir tasarımdır. Freestyle ise adımları önceden belirlenmemiş, doğaçlama gelişen hareketler bütünüdür.

Jawn Ha Choreography | Theme To The Last Days | STEEZY.CO

Koreografi ve Freestyle birbiriyle uyum içinde olan, birbirlerini destekleyen iki tür. Bazı dansçılar koreografi öğrenerek dans etmeye başlarken bazıları freestyle yaparak dans dünyasına atıyor kendini. Dansçı bedeninde ve zihninde her ikisini de barındırıyor çünkü. Koreografik dans edebilen bir dansçı freestyle da yapabilir tabi ki.

Dünyaca ünlü dansçı Can Tohma ile onun dansa nasıl başladığını, nasıl yollardan geçtiğini ve ‘’koreografi mi yoksa freestyle mı?’’ ayrımı hakkında ne düşündüğünü sordum

Hip hop’tan bahsetmeye karar verdiğimde ilk danıştığım kişi, kendi eğitmenim oldu. Bana vücudumu müzikle uyumlu nasıl kullanacağımdan ziyade bu kültürün bambaşka bir dünya olduğunu, ve aslında bu dünyada herkese yer olduğunu öğretti. Umarım ben de dünyamı size açabilmişimdir :).

Each one teach one!

Bu kültürde söylediğimiz bir sözü yukarıya bırakıp dansınıza kavuşmanızı diliyorum :)).

--

--

Burcu Naz Kalkan
Tutmayın Anlatıcam!

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim 3.sınıf öğrencisi.