Kommunikationsfenomenet som ofta hamnar sist

Archetype
Typed Out Sverige
Published in
3 min readNov 13, 2023

Vet du vilka typer av kommunikation som finns? Man brukar säga att det finns tre typer: verbal, icke-verbal och visuell kommunikation. När man talar om dessa tre kommunikationsformer kommer visuell kommunikation ofta på tredje plats, vilket på sätt och vis är lite märkligt. Dels för att det anses vara den äldsta formen av kommunikation, dels för att det också är den enda av de tre som bygger på ett av våra grundläggande sinnen — synen.

Telefonsamtal ersätts av FaceTime och Zoom, sociala medier har för länge sedan lämnat textbaserade inlägg bakom sig, och marknadsföring har blivit alltmer beroende av bilder, videor och illustrationer för att fånga vår uppmärksamhet. Och i en tid av informationsöverflöd är förmågan att förmedla budskap snabbt och effektivt avgörande. Det är här kraften i visuell kommunikation bör nyttjas.

Kraften sitter i bilden
“En bild är värd tusen ord”. Denna gamla klyscha är inte bara tomt prat. Det visuella har en kraftfull förmåga att förmedla komplexa idéer, känslor och berättelser på ett mer effektivt sätt än en omfattande mängd text.

Bilder är dessutom polysemiska, vilket innebär att de kan ha flera betydelser och tolkningar. Detta ger dem ännu större potential att påverka jämfört med skriftlig kommunikation. Visuella bilder tenderar också att vara mer minnesvärda än ord på grund av deras förmåga att påverka oss på ett djupare, mer känslomässigt plan.

Visuella komponenter som logotyper är därför en viktig del av till exempel marknadsföringskampanjer och andra typer av varumärkeskommunikation. Nikes logotyp är ett utmärkt exempel på kraften i visuell kommunikation. Objektivt sett är det bara en böjd svävande linje. Men det är inte så den tolkas av gemene man. När människor ser Nike Swoosh, oavsett var de befinner sig i världen, associerar de den omedelbart med Nike med känslan av att Nikes produkter får dem att flyga.

Som tidigare nämnts har visuell kommunikation förmågan att väcka känslor hos människor. Antingen förknippas logotypen med prestation och framgång inom idrott eller så blir den en del av någons personliga identitet, något som får dem att känna gemenskap eller motiveras att sträva efter sina mål.

Bild och verklighet är ett
Även om man hoppas att visuell kommunikation används för att objektivt presentera, betona och förtydliga, kan den också användas för att dölja eller osynliggöra något, vilket kan ge oss en annan bild av hur verkligheten egentligen ser ut.

Det är viktigt att inte underskatta det visuella med tanke på dess nära koppling mellan representation och verklighet. Det innebär att vi har en stark förväntan på att det visuella ska vara mer likt verkligheten. Med detta sagt är den visuella kommunikationens inflytande större än vad vi tänker och hur vi skapar vår uppfattning av verkligheten.

I en värld där vår kommunikation blir alltmer visuell är förmågan att förstå och använda denna “tredje” form av kommunikation avgörande. Förhoppningsvis kan vi inse att visuell kommunikation har en speciell kraft, liksom allt annat kan användas för gott eller ont. Men med kunskap om denna kraft kan vi använda den på gynnsamma sätt. Ett sätt är att tänka mer multisensoriskt och kombinera text och bild. Men en sak är säker, vi ska inte negligera den utan omfamna den.

Gästinlägg av Othilia Lindfors, praktikant på Archetype Stockholm

--

--

Archetype
Typed Out Sverige

We partner with category creators and industry leaders to build the world’s most magnetic brands.