Daha Pozitif Beden İmajı İçin 10 Öneri

Serra Atalay
Türkçe Yayın
Published in
3 min readOct 29, 2022

Beden imajı, aynaya baktığınızda veya zihninizde canlandırdığınızda kendinizi nasıl gördüğünüzdür (1).

Photo by Szabolcs Toth on Unsplash

· Görünüşünüz hakkında neye inandığınızı (anılarınız, varsayımlarınız ve genellemeleriniz dahil olmak üzere)

· Bedeniniz hakkında nasıl hissettiğinizi (boyunuz, vücut şekliniz ve vücut ağırlığınız dahil olmak üzere)

· Hareket ederken bedeninizi nasıl algıladığınızı ve kontrol ettiğinizi içermektedir (1).

-

Beden imajı, olumlu veya olumsuz olarak sınıflandırılmaktadır. Olumlu beden imajı, bireyin bedenine karşı kendisini olumlu olarak tanımlaması ve kabul etmesidir. Olumsuz beden imajı ise, bireyin bedenine karşı geliştirdiği olumsuz duygu ve düşüncelerden oluşan bir kaygı durumudur (2).

_

Beden memnuniyetsizliği yaş, cinsiyet, ırk, vücut şekil ve ölçüsünden bağımsız herkesi etkileyebilmektedir (3)

Beden algısı ile ilgili endişelerin, ergenlik döneminde vücudun değişime uğramasıyla birlikte başladığı yönünde genel bir kanı vardır. Ancak farklı araştırmalar ilkokul çağındaki çocuklarda zayıf olma, ideal olma yargılarının bulunduğunu ve yedi yaşındaki çocukların bile bedenleriyle ilgili memnuniyetsizlik bildirdiğini ortaya koymaktadır. Hatta güncel araştırmalar, beden memnuniyetsizliğinin çok erken yaşlardan itibaren başlayarak yaşam boyu gelişim sürecinin diğer evrelerinde de bireyler üzerinde endişeye yol açtığı, fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğine ilişkin kanıtlar sunmaktadır (3)

_

Aşağıdaki öneriler, size olumsuz beden imajı düşüncelerini nasıl pozitif beden imajına dönüştüreceğinizi otomatik olarak söyleyemez, ancak size kendinize ve bedeninize daha sağlıklı bakmanın yollarını gösterebilir. Bu yeni düşünce kalıplarını ne kadar çok uygularsanız, kim olduğunuz ve sahip olduğunuz beden hakkında o kadar iyi hissedeceksiniz. (1)

Bedeninizin yapabileceği her şeyi takdir edin. Bedeniniz her gün sizi hayallerinize biraz daha yaklaştırıyor. Bedeniniz sizin için yaptığı tüm harika şeyleri takdir etmeyi deneyin- yürümek, koşmak, dans etmek, nefes almak, gülmek, hayal kurmak vb.

Kendinizle ilgili sevdiğiniz on özelliği yazın. Vücut ağırlığınız ve nasıl göründüğünüzle ilgili olmayan, kendiniz hakkında sevdiğiniz özellikleri not alın ve yazdıklarınızı sık sık okuyun. Kendiniz hakkında beğendiğiniz özellikleri fark ettikçe, listenize ekleyin.

Kendinize “gerçek güzelliğin” sadece dış görünüşten ibaret olmadığını hatırlatın. Güzellik bir ruh halidir, bedeniniz nasıl göründüğü değildir.

Kendinize bir bütün olarak bakın. Kendinizi aynada gördüğünüzde, belirli vücut bölümlerine odaklanmamayı seçin. Kendinizi başkalarının sizi görmesini istediğiniz gibi görün — bir bütün olarak.

Kendinizi pozitif insanlarla kuşatın. Destekleyici ve kendinizi olduğunuz gibi sevmenin önemini bilen insanların yanındayken kendiniz ve bedeniniz hakkında iyi hissetmek daha kolaydır.

Düşüncelerinizi yeniden çerçevelendirin. Bir dahaki sefere kendinizi eleştirmeye başladığınızda, olumsuz düşüncelerinizi olumlu düşüncelerle değiştirebilirsiniz.

Bedeniniz hakkında kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak rahat giysiler giyin. Bedeninizle birlikte çalışın, ona karşı değil.

Sosyal medya mesajlarının eleştirel bir izleyicisi olun. Bedeniniz ve kendiniz hakkında kendinizi kötü hissetmenize neden olan paylaşımlara, sloganlara veya tutumlara dikkat edin. Gerekirse, bu mesajları yayınlayan kişilere bir mektup yazın ve düşüncelerinizi paylaşın.

Kendiniz için güzel bir şey yapın. Bedeninize onu takdir ettiğinizi gösterin- dinlenmek için zaman ayırmak veya rahatlatmak için yürüyüşe çıkmak gibi.

Yiyecekler, kaloriler ve vücut ağırlığınız hakkında endişelenerek harcadığınız zamanı ve enerjiyi başkalarına yardım etmek için kullanın. Bazen diğer insanlara ulaşmak, kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

_

Beni instagram hesabımdan takip edebilir ve daha önce yayınladığım ücretsiz e-kitaplarımı okuyabilirsiniz.

_

Kaynakça

1. https://www.nationaleatingdisorders.org/

2. Altinok, A., & Kara, A. (2017). Beden imajı ile psikolojik belirti düzeyi ve kişilerarası tarz arasındaki ilişkiler: Alternatif modeller. Düşünen Adam, 30(3), 170–180.

3. Mustafa, K. A. L. E., Hurşidi, S., & KARABOĞA, A. B. (2021). Okul Öncesi Dönemde Beden Algısı. OPUS International Journal of Society Researches, 17(34), 1408–1435.)

--

--

Serra Atalay
Türkçe Yayın

Sezgisel yeme, yeme davranışı ve beslenme hakkında yazıyorum.