İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’den İnovasyon, Girişimcilik Ve Fikirlerin Önemi Hakkında Paylaşımlar

Tomorrow
Türkçe Yayın
Published in
3 min readFeb 26, 2019

“İnovasyon Liderleri Buluşması” kapsamında ‘Köklü Kurumlar Girişimci Olabilir mi?’ konusunu Adnan Bali’den dinleme şansımız oldu.

Adnan Bali, Türkiye’nin en büyük bankalarından birisini yönetiyor. Gündemin yoğunluğu ise onun kendi gündemini oluşturmasına engel olamamış. Adnan Bey’in ana gündemi tabii ki bankacılık ama özellikle teknoloji ve teknolojinin yarattığı değişim ve bunun iş hayatına uyum sağlama modellerini gündemi haline getirmiş. İş modeli ve teknoloji bakış açısının önemini bizlere gösterdi.

Toplantıda Adnan Bey’in özellikle vurguladığı konular üzerine notlar;

“1-Katma değerli ürün üretmemiz gerekiyor. Dış açık sarmalından çıkmanın tek yolu katma değerli ürün üretmektir. Bunun için de normal işlerimizin üzerine inovasyon eklemeliyiz. Ülke nüfusu arttıkça dış ticaret sarmalı artacak bundan çıkmak için bizim sürekli olarak inovasyon yapabilmemiz gerekiyor.

2-İnovasyon demek yenilikçi fikrin hayata geçirilmesi demektir. Sadece fikir ve fikrin sahibi yetmez, ekosistem ve iklim olması gerekir. Yeni fikirlerin firesi ne olursa olsun serbest bir ortamda karşılığını bulması lazım. Şirketlerin fikirlere ve serbest bir ortama yatırım yapmaya ihtiyacı var. Eğer fikirlerin değerlendirilmesini engellenirse yenilikçi fikirlerin büyümesini törpülersiniz.

3-İnovasyon çapraz disiplinler arası iletişimden ortaya çıkıyor. Eski nesil iş dünyasının silo yapılarından ziyade bugün iletişim ve kolektif çalışma ön plana çıkıyor. Disiplinlerarası bakış açısı ve iletişim çok kritik. Silikon vadisi gibi yerlerin başarısı buradan gelir çünkü inovasyonu çok ciddi tetikliyorlar.

4-Fikirler ortaya atılabilmeli, sonra yanlışlar bulunmalı ve sonra ise daha dar bir alanda doğrular aranmaya başlayacak. Nerede olmadığını da bulmak önemlidir. İlk seferde doğruyu bulacağız diye bir şey yok. Bunları kaynak israfı olarak görmemek gerekir. Bunları yatırım olarak görmemiz gerekir.

5-Dijitalleşme iş modellerindeki değişimin bu çağımıza denk gelen ismi. Değişik zamanlarda farklı inovasyonlar deneniyor. Buhar makinesinde olduğu gibi bu çağda benzer bir devrim yaşanıyor. Dijitalleşme bir aracısızlaşma işidir. Aradaki halkaların azalmasını sağlıyor. Aracılar için ise değişime ayak uydurma zamanı. Değişime ancak uyum sağlamak mümkün olabilir.

6-Etrafla nefes almak, toplumdan beslenirseniz, müşteriyle birlikte ve bir olursanız, toplumsal dinamikleri iyi hissederseniz, o zaman bunun sonucunda ortam size çok güzel zenginlikler yaratır.”

Adnan Bali’den inovasyonu, girişimciliği, kurum içi girişimciliği, fikrin önemini ve dijitalleşmeyi dinlemek çok önemliydi. Başka bir önemli nokta ise bu kavramların İş Bankası içinde öncelik haline getirilmiş olması ve bunlar için çalışmaların sürekli olarak yapılıyor olması idi. Adnan Bali, üretilecek fikirlere büyük önem verilirken, bu fikirler için yapılacak çalışmaların ve maliyetin bir gider olarak görülmeyeceği, hatta varlık olarak değer göreceğini söylemesi ise İş Bankası çalışanları için büyük bir fırsat yaratırken, bankacılık sektörüne ve diğer sektörlere liderlik edecek bir vizyonu ortaya koymaktadır.

Teşekkürler,
Tomorrow.

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular

--

--

Tomorrow
Türkçe Yayın

Tomorrow, Merkeziyetsiz içerik üretim ve paylaşım platformudur. İletişim: today@tomorrow.com.tr