Şirketinize Araç Alırken Veya Kurduğunuz Şirkete Mevcut Aracınızı Devrederken Bilinmesi Gereken Vergisel Konular

Yazının Güncellenme Tarihi:Mart 2024

--

Bu konunun bir çok şirket sahibini ilgilendiren ve merak ettiği bir konu olması nedeni ile detaylı ve net bilgilerin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Aşağıda şirketinize araç alımı noktasında en fazla akıllara takılan soruları arabaların fotoğrafları ile beraber cevaplandırmaya çalışacağım.

7194 Sayılı Kanun ile Binek Araba Alımı ve Kiralanması ile ilgili Neler Değişti ? (2024 Yılında Uygulanacak Tutarlar)

Arabaya 1000 liralık benzin aldığınızda 700 lirası şirketinize gider oluyor ?!*
Elektrikli araç Şarj faturası da % 70 oranında gider olarak kabul edilir. Şubat 2024 Tarihli Bursa Vergi Dairesi-Özelge

Binek Araç Kısıtlalaması ile 2024 Yılı Güncel Rakamlar Ne Kadar?

  • 2024 yılı için özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç 790.000 TL için amortisman ayrılabiliyor.
  • Sıfır araç aldığınızda özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin en fazla 690.000 TL sini tek seferde gider olarak ödenecek verginizden düşebilirsiniz.(2) Üzeri gider olarak kabul edilmiyor.
  • Araç kiraladığınızda aylık kira gideri kaç lira olursa olsun en fazla 26.000 TL sini verginizden indirim konusu yapabilirsiniz. (3)
  • Binek aracınıza ait giderlerin en fazla % 70 inin gider olarak kabul edilmesi gibi. Arabayı servise verdiniz 1000 TL tuttu sadece 700 TL si ödenecek verginizi düşürebilecek (?!*) (4)- Motosiklet alın. Motosikletten bu kısıtlamalar yok :)

1-Şahıs şirketi kurdunuz, önceden kullandığınız arabayı şirkete mi kayıt ettirmek gerekli ?

  • Şirketin işleri için kullanacaksanız, evet. Peki bu devir nasıl oluyor. Mali müşavirinize veya muhasebecinize de söyleyebilirsiniz ama bence hiç beklemeyin, girin interaktif vergisine oradan verin dilekçenizi, ( ruhsatı da tarayıp ekleyin)

Sonrasında mali müşavirlik firmanıza bilgi verip, demirbaşlarınıza kayıt etmeleri için gerekli işlemler konusunda yardım rica etmeniz de gerekli ama

  • Ayrıca 21.01.2019 Tarihinden itibaren interaktif vergi dairesi üzerinden “Araç Bilgilerim” sayfası aracılığıyla mevcut ve geçmiş motorlu araçlarınıza ait detay bilgiyi görüntüleyebilir, motorlu taşıtlar verginizi ve trafik para cezası borçlarınızı görüntüleyip ödeyebilirsiniz.
  • Peki ruhsatı interaktif vergi dairesinden göndermek bize ne sağlayacak? Araç için yaptığınız harcamaları gider olarak dikkate alabileceksiniz. ( Benzin, bakım onarım, otopark, yıkama vb.)
Benzini Gider Yazabilirsiniz :) Türkiye’de benzini kendimiz alsak kesin aynı şey benim başıma da gelir..

Bu giderlerin katma değer vergisini de kullanabilir, daha az Katma Değer Vergisi ödeyebilirsiniz. Ayrıca şahıs şirketinizin üzerine kayıt ettirdiğiniz araç için amortisman da ayırabilirsiniz. Amortisman nasıl oluyor derseniz. Her yıl ( ay hesabı ile ) aracınızın maliyetinin belli bir kısmını gider olarak kullanabiliyorsunuz.

  • Mesela aracınız 100.000 TL Ocak ayında aldıysanız her yıl en az 20.000 TL amortisman ayırabilirsiniz.
  • Hızlandırılmış amortismanda ise ilk yıl için 40.000 TL amortisman ayırabilirsiniz.
  • Bu konu vergi planlaması için güzel bir örnek.
  • Şirketiniz adına aldığınız aracı uzun süre satmayacaksanız ve karlı bir işletme iseniz, hızlandırılmış amortisman çok işinize yarayabilir.
Bir yere gitmeden online ortamda park yeri rezerve etme işi bizde de olmalı artık.

Şahıs şirketinizi açtınız ve şirketi açtıktan sonra araç alırsanız peki vergisel durumlar nasıl ?

Alınan aracı binek, 4 kapılı bir araba olarak farzedelim. 4 Koltuklu Doblo, Caddy, Partner de aynı şekilde binek olarak kabul ediliyor. Jeeplerde binek sayılıyor.

Binek-KDV indirim konusu yapılmaz.

Aşağıda bir kaç fotoğrafını koyduğum kamyonet gibi olanlar da binek sayılıyor.

Bu tip araçların da katma değer vergisi indirilemez.
Arkada Cam ve Koltuk Yok bu araçta -Kdv indirilebilir ( Yukarıdaki Caddy’den farklı )

Binek olunca ne oluyor derseniz. Faturadaki Katma Değer Vergisini indiremezsiniz. Sakın katma değer vergisinin bana faydası olacak diye düşünüp hesabınızı ona göre yapmayın.

Jeeplerin Kdv si indirilmez. (volkswagen-atlas)
Volvo C40 Kdv indirim konusu yapılmaz.
Ubercilerin elinde kalan vitolardan aldığınızda da faturada % 20 kdv yazsa da % 1 kdv indirim konusu yapabilirsiniz !! ( Galericiler hariç)
Q8 Kdv si indirilmez.
KDV indirilebilir-Ruhsatta araba yazmıyor-sanırım ehliyette gerekli değil. Hız sınırı olduğu için
Yeni Honda Accord Kdv’si indirilmez

Aşağıdaki seçeneklerde vergisel durumlar nasıl tek tek yazacağım.

Yollarda çok görmeye başladığımız bu araçların da katma değer vergisi konusu biraz karışık- 87.04 Gümrük İstatistik Pozisyon ise kdv indiriliyor 87.03 ise indirilemiyor. Oturulacak yer arka eşya koyulacak yerden kısa mı uzun mu biraz onunla ilgili
Yukarıdaki ilan ile ilgili olarak 1-Eğer satan galeri değil ise(ruhsat galerinin üzerinde değil ise) kdv oranı % 18 olamaz. % 1 olmak zorunda. 2-Araç galerinin üzerinde olsa da 2.el araç alımında size kesilen faturada %18 olsa bile şirketinize binek araç alımında kdv indirim konusu yapılmaz ! O yüzden ilanlara dikkat edin.
Katma Değer Vergisi indirilebilir.-Vito gibi düşünmeyin-servis gibi kabul ediliyor(Minibüs)
Katma Değer Vergisi indirim konusu yapılmaz. Binek diye düşünüyorum bu aracı :)
Maserati Boomerang- Kdv si indirilemez. Yani bulabilirseniz o da :)
Golf Kdv si indirilmez
3 Serisi. Kdv si indirilmez
Volvo v60 Cross Country -Katma değer vergisi indirim konusu yapılamaz.
Özelge istedik bekliyoruz. Şu an için kdv’nin indirilmesi ile ilgili bir engel yok gibi.. ama var da olabilir :) UTV Alımına 2021 yılında işiniz ile ilgisi yok diye hayır dediler mesela-Bu arada taşınır olduğu için imara tabi olmadığı yönünde güncel mahkeme kararı da mevcut.
iktisap edilen motorsuz çekme karavanın işletmenize ilişkin faaliyetlerde kullanılması ve vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak kaydıyla kanuni defterlere de kaydedilmesi şartıyla motorsuz çekme karavanın iktisabında yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. (05.05.2022)
Kamyonun Kdv si indirilebilir :)
Yeni Nissan Juke Kdv si indirilmez
Yat-Tekne vb. alımında da kdv indirim konusu yapılmaz
Atı bilemiyorum :)

a-) Bayiden sıfır bir araç aldınız. Aracın faturasını bayiden alıp mali müşavirinize verdiniz. Kdv ve Ötv indirilemez , ama gider olarak dikkate alınabilir.

b-) 2. el bir vatandaştan araç aldınız. Kdv ve Ötv zaten yok, vatandaş fatura kesemiyor. Noter satışı ile muhasebenize kayıt edebilirsiniz. Bazı müşavirlik firmaları gider pusulası kestirtiyor.

c-) 2. el bir aracı bir şirketten aldınız. Şirketler araç için fatura kesecekler. O faturada katma değer vergisi oranı %1. Ama siz o % 1 kdv yi indiremiyorsunuz ama gider olarak dikkate alabilirsiniz.

Evin elektriği şirkete araç yakıt maliyeti diye yazılır mı diye merak edenler için 24 Mart 2021 tarihinde yayımlanan 527 sıra nolu VUK genel tebliği ile perakende olarak satılacak olan elektriğin akaryakıt kapsamında olduğu belirtildi .Artık elektrik de vergi kanunu düzenlemelerine göre akaryakıt olarak kabul ediliyor :)
Araba Yıkama, ziebart sonax v.b. de gider olarak kabul edilir. Ancak 2020 yılı sonrası bu oran % 70. Arabanın % 70 ini mi yıkatıyoruz anlamadım ki :)
56 Chevy- Bu arada kaskoda, sigortada tek sürücü indirimi denilen bir şey var, pek acentalar söylemiyor siz sorun mutlaka
Arabayı Çizmesin Çoluk Çocuk :)

Peki Arabanızı Satarken Katma Değer Vergisi olacak mı ?

Serdar Bey’e opsiyonludur :)

Şirketinize ait bir aracınız var ise satarken % 1 katma değer vergisi hesaplayarak fatura kesmeniz gerekmektedir. ( Binek araçlar için ) Ama kurumlar vergisi/Gelir vergisinde vergi ödememe imkanınız var. Yazının devamında detaylı olarak yazdım arkadaşlar.

Kasko bedelinin % 70 ine kadar 2. elde satış yapıldığını görüyorum. Kasko bedeli bazı araçlarda sıfır gözüküyor o zaman bir sınır yok. Ama doğrusu neye satıyorsanız o tutardan noterde işlem yapmak. Kdv ve gelir vergisi yüksek çıkmasın diye şirket araçları satılırken bazen bu tip işlemler yapılıyor ama doğru şeyler değil bunlar.
Araç Alış-Satışında Uzmanına sormadan hareket etmeyin :) Pazarda Artış olabilir. Bir de alacağınız arabayı Tarcanlar ekspertize gösterin mutlaka. Youtube videoları inanılmaz..

Otopark Harcamaları Gider Olarak Kabul Edilir mi ?

Son Düzenlemelerden Sonra otopark harcamalarının % 70 i gider olarak kabul edilir :)

Bakım Onarım Harcamaları Gider Olarak Kabul Edilir mi ?

Şirketinize ait araçların bakım onarım masraflarının % 70'ini gider olarak dikkate alabilirsiniz.
Arabaları Bitirdik. Şimdi motosiklet ve bisikletlere bakalım. (Grafik-Golden Cosmos)

Peki şirketinize motosiklet aldınız, bu durumda katma değer vergisi indirilebilir mi ?

Güzel haber !! Evet indirilebilir. Şirketiniz adına motosiklet alırsanız, bayiden sıfır veya bir şirketten ikinci el, fatura üzerindeki katma değer vergisini indirebilirsiniz.

Tabi ileride satarken de % 20 kdv li fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

Katma değer vergisini indirebilirsiniz

Bisiklet alırsanız katma değer vergisi indirilebilir mi ?

İşinize bisiklet ile gidip, geldiğinizi vergi inceleme memuruna kabul ettirebilirseniz, katma değer vergisini de indirim konusu yapabilirsiniz.

Yanlış anlaşılma olmasın bisikleti aldığınızda vergi dairesine gidip göstermiyorsunuz, olur da inceleme olursa o noktada vergi inceleme memuruna izah etmek gerekli.

Göztepe’den İkitelliye Temden bisikletle gidiyorum gibi bir açıklama yapacaksanız hiç faturayı mali müşavirlik firmanıza göndermeyin :)

Şirketinize almış olduğunuz ve işinizde kullandığınız bisikletin de katma değer vergisi indirim konusu yapılır.
Elektrikli Bisikletlerinde katma değer vergisi indirim konusu yapılır
Elektrikli Bisiklet mi Scooter mi tam bilemiyorum bu resimdekinin ne olduğunu ama işiniz için kullanıyorsanız Katma Değer Vergisi İndirilebilir.
Bu fotoğrafı da çok beğendiğim için koydum :)
Bunun neresine biniliyor anlamadım ama sonuçta alırsanız kdv si indirilir.-Designer: Huigyu Kim
Vosvos motosiklet kdv si indirilir :)

Peki Scooter :)

Evet gerçekten işinizde kullanıyorsanız onun da katma değer vergisi indirim konusu yapılır.

Ama çocuğunuza aldığınız scooter ve bisikleti şirketime gider yazarım diye düşünmeyin lütfen, burada önemli olan faaliyet konunuz ve işiniz ile ilgili kullanılıyor olması.

Ama bu ara elektrikli scooter herkeste görüyorum olabilir sanki.Hatta Ulaştırma Bakanlığı düzenleme bile getirdi.

Scooter ile ilgili de durum bisiklet ile aynı. Bu ara martı falan derken elektrikli scooterlar çok arttı

Hoverboard olur mu ?

Scooter ve bisiklet ile aynı mantık katma değer vergisini indirebilirsiniz.

İşiniz için kullanıyorsanız katma değer vergisini indirebilirsiniz. Ama böyle gereksiz işlere girmeyin bence

Şirketim arabasını satıp, tekrar şirkete araba alırsam, ilk arabanın satışından doğan karın vergisini ödeyecek miyim ?

Bu konu pek bilinmediği için yazmak istedim. Vergi mevzuatında yenileme fonu denen bir husus var.

Örnek olarak şirketiniz için kullandığınız aracı sattınız ve yerine yeni bir araç aldınız. Sattığınız arabada kar oluştu. Bu karın vergisini hemen ödemek zorunda olmayıp, 3 sene yenileme fonunda bekletebilirsiniz. Şahıs şirketlerinde böyle bir imkan yok ama

Helikopterin Katma Değer Vergisi indirilemez( Faaliyet konunuz değil ise ) Ama Drone Helikopterde emin değilim :)
eeeh :) artık

Arabam için ödediğim motorlu taşıt vergileri şirketimde gider olarak dikkate alınmaz mı ?

Maalesef binek araçların motorlu taşıt vergileri araç galerisi değilseniz gider olarak dikkate alınmıyor.(Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 14.maddesine göre alınan vergiler gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.)

Bu aracın motorlu taşıt vergisini şirketinize gider yazamazsınız

Yazının burasına kadar gelip okuduysanız teşekkürler. Size yazı ile uygun olsun diye bu şarkıyı armağan ediyoruz. The Cars-Drive :)

Arabalar ile ilgili bu kadar yazı yazıp Top Gear’ın en sevdiğim bölümünü eklemesem ayıp olurdu

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini,hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail atarsanız sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın altındaki forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özmen Mali Müşavirlik A.Ş.’ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Türkçe Yayın