США підтримують міжнародні зусилля у боротьбі з COVID-19

U.S. Embassy Kyiv
U.S. Embassy Kyiv
Published in
3 min readJul 6, 2020

English original

США виділили 1,6 млрд доларів на роботу Gavi (Глобального альянсу з вакцин та імунізації), щоб запобігти інфекційним захворюванням в різних країнах світу.

Президент Трамп 4 червня висловив підтримку Gavi на онлайн-конференції, організованої для збору коштів при головуванні Великобританії.

Заступник глави Агентства міжнародного розвитку (USAID) США Бонні Глік оголосила про те, що США в цьому році виділили безпрецедентний обсяг коштів на діяльність Gavi. Це багаторічне зобов’язання підкреслює продовження співпраці США з іншими країнами з метою профілактики інфекційних захворювань. Виділені кошти також допоможуть запобігти скороченню недавно розширених масштабів імунізації під час пандемії COVID-19.

«Наша підтримка відображає щедрість і альтруїзм американців, а також уособлює наше розуміння того, що глобальна безпека у сфері охорони здоров’я може бути забезпечена лише спільними зусиллями», — заявила Глік 4 червня у твіттері, «як показує ця пандемія, загроза захворювання в одній точці означає, що ця загроза існує всюди».

США виділили понад 12 млрд доларів на ініціативи щодо глобальної безпеки на сферу охорони здоров’я, розробку вакцин, методів лікування і діагностування COVID-19, гуманітарну допомогу, та забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій. У той час, як американський уряд підтримує розробку вакцин, вчені з США та інших країн працюють над створенням вакцини та методів лікування COVID-19.

Gavi було засновано у 2000 році завдяки Фонду Білла і Мелінди Гейтс, які вклали 750 млн доларів. Gavi є приватно-державним партнерством, яке допомагає покращувати глобальну систему охорони здоров’я і розширювати застосування вакцин від інфекційних захворювань в різних країнах світу.

Глік в своїй заяві зазначила, що нові кошти, виділені на роботу Gavi, показують прихильність уряду США справі зміцнення глобальної системи імунізації, яка послужить основою для розподілу вакцин від COVID-19 в майбутньому. Фінансування допоможе Gavi підтримувати інноваційні підходи з метою задоволення потреб, що розвиваються, в тому числі шляхом розширення доступу до наявних вакцин від таких захворювань, як кір, жовта лихоманка і дифтерія.

Gavi забезпечує вакцинацію майже половини найуразливіших дітей у світі. Нещодавно альянс оголосив про нову програму співпраці з фірмами-виробниками для забезпечення достатнього обсягу виробництва і рівного доступ до вакцини в країнах із середнім і низьким рівнем доходу.

Деякі американські партнери вже тестують вакцини від COVID-19 на людях, перевіряючи їх на ефективність і безпечність. Управління перспективних біомедичних досліджень і розробок США (BARDA) виділило кошти на розробку кількох потенційних вакцин від COVID-19.

BARDA недавно оголосило про виділення 1,2 млрд доларів британсько-шведській фармацевтичній компанії AstraZeneca на виробництво 300 млн доз вакцини від COVID-19 для американського населення. Очікується, що постачання вакцини почнеться в кінці 2020 року, якщо клінічні випробування підтвердять її ефективність і безпечність. AstraZeneca розробляє потенційну вакцину в рамках партнерства з Оксфордським університетом.

Водночас, уряд США дотримується «загальноамериканського підходу» і підтримує науково-дослідну діяльність американських вчених зі створення вакцини. 1 червня уряд оголосив про укладення контракту на 628 млн доларів з Мерилендською компанією Emergent BioSolutions з метою підвищення виробничих потужностей і прискорення темпів розробки вакцини.

BARDA також співпрацює із виробниками шприців і скляних пробірок над збільшенням обсягів виробництва складових компонентів вакцини від COVID-19 після того, як будуть підтверджені ефективність і безпечність однієї з потенційних вакцин.

--

--