У чому полягає роль віцепрезидента США?

U.S. Embassy Kyiv
U.S. Embassy Kyiv
Published in
4 min readOct 29, 2020

English original

Кандидат на посаду віцепрезидента від Республіканської партії Роберт Доул (праворуч) і кандидат від Демократичної партії сенатор Уолтер Мондейл під час дебатів 16 жовтня 1976 року в Х’юстоні, штат Техас. (AP Photo)

Колись американці не надто серйозно ставилися до посади віцепрезидента, але з часом його повноваження були розширені, і роль віцепрезидента стала впливовішою.

Зокрема, Нельсон Рокфеллер спочатку не хотів ставати кандидатом на пост віцепрезидента, заявивши, що він «не був створений для того, щоб служити резервним обладнанням», але потім погодився обійняти цю посаду під час кризи, викликаної відставкою президента Річарда Ніксона в 1974 році.

За словами старшого викладача політології Дейтонського університету Крістофера Девіна, який досліджує політичний аспект ролі віцепрезидента, деякі дотепер думають, що віцепрезидент переважно займається відвідуванням похоронних церемоній від імені президента. Однак «часи змінюються. Тепер це дуже важлива посада».

На прикладі Джеральда Форда, який вибрав Рокфеллера віцепрезидентом, незабаром після вступу на посаду президента, можна побачити, яку важливу роль відіграють віцепрезиденти.

Нарада віцепрезидент Нельсона Рокфеллера (зліва) і президента Джеральда Форда в Овальному кабінеті Білого дому в 1974 році. (© AP Images)

Конституційні гарантії

Згідно з Конституцією США, роль, яку відіграють віцепрезиденти, повинна бути незначною.

Конституція встановлює, що віцепрезидент має право голосу в Сенаті в разі, коли голоси сенаторів розділяються порівну, а також очолює Сенат США. У зв’язку з цим з самого початку віцепрезиденти США проводили більшість свого часу на засіданнях Сенату. «Протягом більшої частини 19-го століття посада віцепрезидента мала переважно законодавчу роль, отже віцепрезидент протягом усього робочого дня головував в Сенаті», — сказав Джоель Голдштейн, професор юридичного факультету у відставці Сент-Луїського університету і фахівець Інституту віцепрезидентства.

У попередні роки віцепрезиденти обирались, щоб додати ідеологічної або географічної рівноваги передвиборчій кампанії кандидата в президенти. Зараз, на думку Девіна, це набагато менш важливі міркування при виборі віцепрезидента. «Географія має значення менше, а досвід — набагато більше», — сказав Девін.

Розширення обов’язків

За останні десятиліття президенти, починаючи з Джиммі Картера, якого було обрано в 1976 році в якості політичного «аутсайдера», вирішили розширити обов’язки віцепрезидента. Бізнесмен Картер вважав, що країна повинна отримувати користь від посади віцепрезидента. За словами Голдштейна, Уолтер Мондейл став його близьким партнером і радником.

Оскільки Мондейл не був зобов’язаний бути присутнім на засіданнях Сенату, він обрав найзручніше розташований офіс у західному крилі Білого дому. Відтоді він міг будь-якої миті зазирнути до Овального кабінету для зустрічі з Картером, а також був присутній на нарадах і під час прийняття рішень. Це були радикально нові функції віцепрезидента, яку залишили всі наступні президенти, пояснив Голдштейн.

Неординарні віцепрезиденти

Не брали участі в передвиборчих перегонах

Джеральд Форд (після відставки Спіро Агню)

Нельсон Рокфеллер (після вступу Форда на посаду президента)

Найстаріший при вступі на посаду

Олбені Барклі, 71 рік (1949 рік)

Наймолодший віцепрезидент

Джон Беркінрідж, 36 років (1857)

Конкурував з колишнім президентом на виборах

Томас Джефферсон, який здобув перемогу над Джоном Адамсом (1800 рік)

Були удостоєні Нобелівської премії

Теодор Рузвельт (1906 рік)

Чарльз Дауес (1925 рік)

Албберт Гор (2007 рік)

Убив політичного суперника

Аарон Берр на дуелі з Олександром Гамільтоном

Стали президентами США

8 стали президентами після смерті чинного президента

1 став президентом після відставки президента

5 перемогли на президентських виборах

Картер частково був мотивований наслідками смерті Франкліна Рузвельта в 1945 році. Віцепрезиденту Гаррі Трумена довелося окремо повідомити про секретні плани розробки ядерної зброї.

«Картер вважав, що друга особа не може бути не поінформованою», — сказав Голдштейн.

У попередні кілька років американський віцепрезидент почав проходити підготовку для прийняття на себе повноважень президента країни.

За словами Голдштейна, у зв’язку з ширшими повноваженнями федерального уряду сьогодні набагато важливіше мати добре підготовленого наступника, ніж в період ранньої історії Америки. Крім того, він зазначив, що має існувати людина, завжди готова до дії в разі виникнення кризової ситуації, викликаної сучасними загрозами.

Крім права вирішального голосу в Сенаті та заміни президента, якщо президент не в змозі виконувати свої обов’язки, у віцепрезидента також з’явилися наступні обов’язки:

· віцепрезиденти очолюють комітети й напрямок роботи з певних питань, пріоритетних для президента. Зокрема, Альберт Гор, від імені президента Білла Клінтона очолив роботу по «трансформації уряду»;

· віцепрезиденти здійснюють поїздки за кордон, особливо в ситуаціях, коли президент не готовий дати обіцянку іншим країнам про підписання угоди, але хоче відправити в поїздку високопоставленого представника;

· віцепрезиденти виступають в ролі радників, що відображають точку зору виключно президента.

«Покладаючись належним чином на віцепрезидента, його можна перетворити у надійного союзника», — сказав Девін.

--

--