GRAFİK TASARIM — BASKI TEKNİKLERİ

Kemal Tengis
ucuncubinyil
Published in
3 min readNov 1, 2022

Grafik Tasarım Sektörünün olmazsa olmaz alanlarından birisi. Kullandığımız programlar bir birinden farklı olsa da, her bir program içerisinde farklı komutlar kullansak da aslında dikkat edilmesi gereken noktalar, kurallar bir birine çok benzer.

Matbaa Baskısı için ayrı, Dijital Baskı ( Katı Malzeme ) için ayrı bazı ayarlamalar yapmak zorundayız.

Dikkat etmemiz gereken ilk konu baskı yapılacak materyalin ölçüsü. Brief alırken en çok yaşanan sorunlardan birisidir. Buradaki en büyük anlaşmazlık; istenen ölçünün yatay mı yoksa dikey mi oluşu. Örnek olarak; “ 50x70 cm bir baskı istiyoruz “ cümlesinden sonra, tasarım dikey olmalıdır. Fakat yine de teyit edip emin olmakta fayda var.

İkinci olarak DPI Kuralına çok dikkat etmeliyiz. Matbaa için ve Dijital baskı için ayrı ayrı değerler girmemiz gereken bu kural; eğer yapılması gerektiği şekilde uygulanmazsa, çıktı aldığınız görsel beklenen kalitenin çok altında görünecektir. Tasarımcılar ve baskı sektörü bu kurala “ dpi “ diyor fakat programlar içerisinde “ Resulation “ kelimesi olarak karşımıza çıkar. Doküman oluştururken mutlaka dikkat edilmeli.

Diğer bir kural ise kesim payı. Bu kural da tıpkı diğerleri gibi olmazsa olmaz bir öneme sahip. Yaptığımız tasarım bir kalıp içerisine dizilir. Hazırlanan bu kalıp baskı makinesine gönderilir. Sonrasında tasarımı kalıptan ayırmak için kesim makinesine gönderilir. İşte bu kesim esnasında, makinenin bıçak darbelerinin yaptığımız tasarıma zarar vermemesi için, hazırladığımız tasarımın etrafında ekstra bir pay bırakırız. Buna kesim payı denir. Kesim payı makine veya makineyi kullanan kişinin yapacağı milimetrik hatalardan tasarımı korur. Bu pay’ın bırakılmadığı tasarımlar yüksek ihtimalle hatalı olacaktır.

Kutu Baskılar için katlama / kırma payı. Kutu baskılarında çok dikkat edilmesi gereken bir pay. Kutu basılıp kesildikten sonra orta kısımlardan katlanır. Katlama yapılan kenarlara yazı veya resim denk gelmemesi için, program içerisinde gerekli boşluklar bırakılmalıdır. Aksi halde iade edilmesi söz konusu olacaktır. Tasarımcı için çok kritik bir konu olan katlama payına mutlaka dikkat edilmelidir.

Folyo Baskılar için “ Bindirme “ payı. Folyo baskılar günlük hayatımızın hemen hemen her yerindedir diyebiliriz. Bina cephelerinde, cam kapıların kaplanmasında ya da arabaların üzerinde folyo baskılardan örnekler görebiliriz. Kaplama yapılacak alan büyük olduğu için, baskıları bölerek parçalar halinde baskı alırız. Parçalar halinde alınmış alan bu baskılar, sıvama esnasında çirkin bir görüntü oluşturmaması için her bir folyo parçasında bindirme payı bırakılır. Sıvama esnasında pay olarak bırakılmış bu fazlalık alan her iki folyo da üst üste getirilir. Böylece sanki tek parça baskı yapılmış gibi bir görüntü elde edilmiş olur.

Tüm bu işlemlerin tamamı grafik tasarımcı için hayati öneme sahip olmakla beraber, uygulamalı olarak tecrübe edilmelidir.

--

--