Галларуський Ораторій (Gallarus Oratory)

Енірай Нарпас
anyri.nurpus.travel
3 min readAug 15, 2023

Відчуваю, що просто маю написати про це місце і порекомендувати всім. По-перше, сам Галларуський Ораторій — місце незвичайне і дуже гарне, а по-друге, нас там так зустріли, що відчуваю, що моїм обов’язком тепер є його реклама. В той день ми вже були втомлені й нічого більше дивитись не планували, та вирішили заскочити в Ораторій, бо нам було по дорозі. Вирішили, що якщо Ораторій прямо біля стоянки, то подивимось, а якщо до нього ще треба йти три дні полем, то поїдемо далі.

Приїхали. Зайшли в у касу, запитали чи далеко йти, виявилось що не далеко, але все ж таки треба. Ми подумали і вирішили, що пропустимо, тим паче що ми вийшли з машини як є, навіть дитину не взували. Та на момент, коли ми вирішили не йти, касир вже знав що ми з України. Слід зауважити, що всі хто чув що ми з України, чи то висловлював співчуття, чи хотів щось зробити для нас. Ми відмовлялись, пояснювали що ми там давно вже не живемо, і що нам не треба ніяка допомога, але люди слухати не хотіли. В якийсь момент нам уже аж незручно було. Так от, після того, як касир дізнався що ми українці, він і пропонував нам піти безплатно, і відкрити ворота, щоб ми на машині підїхали і так далі, і так далі. Врешті-решт, ми, як були, босі й непідготовлені, таки пішли й не пошкодували.

Галларуський Ораторій (ірландською: Séipéilín Ghallarais) — є каплицею назву якої можна перекласти або як “скелястий ніс”, або (Gall-iorrus) або “притулок для іноземців” (Gall Aras)). Більшість дослідників схиляються до другої версії, де “іноземці” слід трактувати як “паломники”. Існує багато версій ким і для чого і коли був побудований Ораторій. Спочатку вважали, що його був побудували у 18-сторіччі, оскільки раніших згадок про нього немає, але згодом з’явились версії, що його могли побудувати ще у XII столітті. Обидві версії є непідтвердженими. Місцеві стверджують, що його побудував Гріффіт Мор, як сімейний могильний храм у VII — VIII сторіччях, і інші версії відкидають.

Ораторій є єдиним цілком збереженим зразком споруд такого типу. Він побудований з обтесаних каменів, які ідеально прилягають одне до одного. Техніки, які використовували при його створенні і досі використовують при будівництві різноманітних сільськогосподарських споруд.

Прогулянка до Ораторію була короткою і приємною, а сама будівля, попри її простоту, заворожувала своєю таємничістю. Тож будете в Ірландії — обов’язково завітайте до підніжжя мальовничого горба і передавайте привіт касиру, скажіть що від нас ;)

--

--

Енірай Нарпас
anyri.nurpus.travel

Подорожуюча письменниця. Вигадані історії про невигадані місця