Джерсі-Сіті. Нью-Джерсі

Енірай Нарпас
anyri.nurpus.travel
4 min readFeb 8, 2024

Нарешті “Дівчина, Фея і Конячі Голови” отримала друге життя. У останній день січня було підписано до друку додатковий наклад з усіма виправленнями і уточненнями. Оновлена версія вже доступна на GoogleBooks. А я нарешті я можу втілити ще одну мою ідею — серію постів про місця описані у книзі, бо “Дівчинка” — це в першу чергу книга-подорож. Всі місця описані в ній — реальні і я побувала в них усіх без виключення. Саме вони надихнули мене на цю історію. Тому, якщо навіть ви не любите фентезі, можете читати “Дівчинку”, як путівник Америкою (це була хвилинка реклами)

Я працювала в Джерсі-Cіті кілька років і всі ці роки хотіла написати якийсь змістовний пост, але так і не вийшло, тому роблю це зараз. Це місто полюбилось мені за неперевершені краєвиди на Мангеттен і велику кількість стінописів. Тож усім хто хоче подивитись на Нью-Йорк, я раджу їхати до Джерсі-Сіті :)

Джерсі-Сіті — друге за кількістю жителів місто у штаті Нью-Джерсі. До його заснування приклав руку Александр Гамільтон, який відіграв важливу роль у створенні компанії, яка займалась розвитком промисловості біля Нью-Йорку, зокрема в Джерсі-Сіті. Ця компанія придбала землі на місці сучасного міста і спланувала місто, яке спочатку назвали Таун-оф-Джерсі (Town of Jersey). Згодом після різних бюрократичних процедур воно перетворилось в Сіті-оф-Джерсі(City of Jersey), а потім в Джерсі-Сіті(Jersey City). Офіційна дата заснування — 1838 рік.

Наприкінці 1880-х років місто стало великим транспортним центром. У ньому відкрились три великі пасажирські залізничні термінали, через які пройшли десятки мільйонів іммігрантів. Тут починався їх шлях з острова Елліс-Айленд, де був величезний міграційний центр, в глиб Сполучених Штатів. Це історія варта кількох окремих постів, якось може напишу.

Переважну частину 19-го і 20-го сторіччя Джерсі-Сіті було промисловим центром, тож багато іммігрантів осідало прямо тут. Це в основному були німці, італійці та ірландці. Вони працювали на фабриках таких відомих брендів як Colgate, Dixon Ticonderoga та інших. Від Colgate зараз залишився лише великий годинник на набережній. Від Dixon — фабрики перероблені на квартирні комплекси.

На жаль, у 20 сторіччі місто стало центром корупції, яку дуже довго не вдавалось подолати. Цей факт укупі з загальним занепадом промисловості у країні, призвів і до занепаду міста. У 1970-х роках заможні жителі міста переїхали в інші місця через високий рівень криміналу, відсутність роботи та корумповану владу.

До 1980 років майже вся прибережна територія міста була великою промисловою зоною, її займали залізничні станції, фабрики, доки, склади. В той час гуляти Джерсі-Сіті було поганою ідеєю, навіть вдень. Та влада взялась за діло і почала великий проєкт з перебудови Джерсі-Сіті.

Тут побудували хмарочоси, налагодили транспортне сполучення з Мангеттеном, що знаходиться прямо через річку, пустили трамваї. Багато фінансових компаній відкрили тут офіси, згодом до них додались інші, їх працівники стали селитись поруч і місто почало розквітати. Після теракту 11 Вересня, Джерсі-Сіті стало ще більше розвиватися, як більш бюджетна альтернатива дорогому Нью-Йорку.

Зараз, правда, за цінами на нерухомість Джерсі-Сіті наздоганяє Нью-Йорк, а я жалію що не купила колись там будинок, коли вони коштували в три-чотири рази менше ніж зараз, хоч і думала.

Ось таке ось місто на березі Гудзону, місто повне історії і історій.

--

--

Енірай Нарпас
anyri.nurpus.travel

Подорожуюча письменниця. Вигадані історії про невигадані місця