Міст Ройал Гордж (Royal Gorge Bridge & Park)

Енірай Нарпас
anyri.nurpus.travel
4 min readJun 13, 2024

Вперше у парку, де знаходиться міст Ройал Гордж(Royal Gorge Bridge & Park), ми були 15 років тому і дуже хотіли повторити цей досвід, особливо з дитиною. Парк нам дуже запам’ятався тим, що в ньому можна було провести дуже багато часу: гондоли, фунікулер, реконструкція селища Дикого Заходу, зоопарк, карусель, катання на конях і так далі.

Тож цього разу ми приїхали туди впевнені, що нам і двох днів буде мало. Прийшли на касу, дивимось, що у вартість квитка входить карусель, якийсь дитячий майданчик, театр і гондола. І все. Питаємо, а як нам на фунікулер придбати квитки? І у відповідь чуємо: “А ніяк. Фунікулер згорів”. Як виявилося, у 2013 році більшість парку була зруйнована в масштабній пожежі, яку не могли погасити чотири дні. Єдине, що майже не постраждало, — сам міст. Все інше вигоріло ущент.

Цікаво те, що міст Royal Gorge з самого початку будувався з метою бути атракціоном. Ніякої практичної необхідності в його побудові не було, та й не використовується він для транспортних цілей. Будівництво мосту зайняло півроку і коштувало всього-на-всього 350 000 американських доларів, нагадаю — будували його 1929 році.

З 1929 року по 2001 цей міст був найвищим мостом у світі. У 2001 році спритні китайці побудували міст Si Du River Bridge, відібравши першість, але Royal Gorge досі залишається найвищим мостом у Північній Америці.

Тепер кілька фактів:

  • Довжина — 384 метри
  • Ширина — 5 метрів
  • Висота башт — 46 метрів
  • Вага кабелів — 300 тонн
  • Для мосту використані 1292 дерев’яних планки, 250 з них змінюються щороку
  • Сьогодні вартість будівництва мосту становила б близько 20 мільйонів.

По мосту, чесно кажучи, ходити лячно. У щілини видно далеко-далеко річку і тоненьку змійку залізниці, сам міст похитується, і взагалі, конструкція не вселяє особливої довіри.

На додачу до мосту тут є канатна дорога. Це вже нова. Попередня, на якій ми катались у наш перший візит, побудована у 1968 році, згоріла. Нова звісно набагато красивіша, але все одно якось сумно.

І з мосту, і з дороги відкриваються неймовірні краєвиди

Від фунікулера, побудованого відразу після мосту, у 1931-му, нічого не залишилося. А фунікулер був гарний. Ось фото до пожежі:

І після:

Від зоопарку нічого не залишилося. Сподіваюся, звірів вдалося врятувати.

Немає і реконструкції вулиці містечка зразка 1800-х років. Згоріло все: і в’язниця, і офіс шерифа, і кузня, і магазин, і золотокопальня. Залишилися лише спогади та фото.

Натомість у парку з’явилися карусель з краєвидами (можливо, вона і була там, але ми тоді були ще без дитини), кілька барів і великий дитячий майданчик.

Взагалі було якось сумно. Ми ходили в цей парк два дні, бо в перший день був сильний вітер, тож гондола не працювала. Так от, на другий день там навіть поїсти не було що — все зачинено. Можливо, будній день тому причина, можливо, закінчення сезону. Якщо після нашого першого візиту 15 років тому я всім рекомендувала цей парк, то після другого мої відгуки набагато стриманіші.

--

--

Енірай Нарпас
anyri.nurpus.travel

Подорожуюча письменниця. Вигадані історії про невигадані місця