UltraUtenFilter
Published in

UltraUtenFilter

Tålmodighet

OG TRENING ETTER COVID-19

Sykdom og trening har aldri vært et hetere tema enn nå.
Mer enn noen gang har vi fått bekreftet viktigheten av å lytte til egen kropp kontra andres sykdomsforløp og anbefalinger.

(Tidligere publisert i Runner´s World Nr.4 — Mai 2022. Skrevet 28. mars 2022)

Det er 16 dager siden jeg testet positivt på Covid-19. Husker det godt. En merkedag. Bingo! Min sønn hadde testet positivt noen dager tidligere, og jeg ventet spent på å få se disse berømte to strekene. Var en spesiell følelse da strek nummer to lyste mot meg. Veldig svak og utydelig, men likevel en strek. Følelser raste. Og samtidig en forløsning. Endelig min tur. En i gjengen. Nå begynner det. La det smelle, sa jeg til meg selv og la ut et obligatorisk bilde. Etter en bekreftende PCR-test installerte jeg meg horisontalt i sofaen og gjorde meg klar til en smell. Ventet. Kjedet meg og åpnet en flaske rødvin. Drømte meg bort og la store planer. Litt for store planer. Offentliggjorde min nye urealistiske løpekalender. Meldinger strømmet inn. Dette var samlende. Kveld ble til natt.

“Håper du slipper lettere, ikke vært veldig syk. Men tre og en halv uke med feber er slitsomt.”

“Covid suger! Fem uker inn og fortsatt ikke bra i luftveiene.”

Det «alle» snakker om for tiden, men som ingen finner fasiten på: trening og covid.

På dag 2 kom feberen og jeg følte meg generelt uvel. Men det føltes merkelig nok allikevel godt. Jeg var for- beredt og ventet på at covid skulle herje ytterligere. Hva er det neste som skjer? Lå forventningsfull under dyna og ventet på at viruset skulle ta for seg. Feberen bygget seg sakte opp. Våknet etter en natt med heftige drømmer og svettetokter til dag 3, i god form — overraskende god form. Feberen var borte. Var dette alt, sa jeg nesten litt skuffet til meg selv. Tok en løpetur. I shorts. Ville teste formen, på med pulsbelte. Planen var maksimalt 140. Det gikk dårlig. Mer gåing enn løping. Jeg var ikke klar, kroppen sleit. Pulsen ble skyhøy så snart jeg begynte å løpe. La ut ny statusmelding. Meldinger strømmet inn. Covid-19 og trening er noe som engasjerer.

“God bedring. Løp rolig på dag 5 etter positiv test og synes at det begynner å normalisere seg først nå tre uker etterpå.”

“Det kommer ingen smell. Du forblir bare snørrete en stund fremover. Kom deg ut på treningstur for å klarne hodet så lenge det ikke sitter i brystet.”

“Viktig å trappe gradvis opp etter covid.”

“Start veldig, veldig forsiktig og se hvordan det går. Og vær oppmerksom på at selv om det kanskje går OK så er det mange som opplever “tilbakefall” igjen. Da må du tilbake til start.”

I ettertid var løpingen på dag tre en dårlig idé.

Jeg var ikke noe supermenneske likevel.

Men det var bare en test på at kroppen ikke var klar. Greit nok. Ble dårligere, uten feber. Men begynte å nyse og hoste mer. Bestemte meg derfor for å ta det helt rolig til nysingen hadde gitt seg. Dette var småtteri i forhold til det andre opplevde. Jeg følte selv at jeg må ha fått en mild variant.

“Eg har slitt med covid i tre veker nå. Med hoste og tung pust.”

“Kan bekrefte at trening så snart man tror at coviden har gitt seg er no go. Bør vente en uke etter at man føler seg frisk, sies det. Jeg fikk bomullshode og var trøtt som ei fele i ei uke som følger av for tidlig oppstart.”

Det gikk ikke over ettter tre dager. Veien etter Covid ble lenger enn forventet.

Dag 6: Fremdeles nysing og hosting. Ingen feber eller muskelsmerter, bare generelt sliten. Gir meg selv terningkast tre. Avventer med trening til jeg er bedre.

“Ble kjapt bedre, så rett i dass på dag fem igjen.”

Dag 9 hadde nysingen gitt seg. Nytt forsøk. På med pulsbelte og alarmen på maks 140. En fantastisk dag. Igjen i shorts og solbriller. Nå føltes det mye bedre. Herlig! Farten på 140 slag var nesten tilbake til der den skulle være. Der var jeg ferdig, sa jeg til meg selv. Nye meldinger og skrøt av meg selv. Ble ivrig. Litt for ivrig.

“Overtenking dette. En vanlig influensa. Kjør på!”

“Godt å høre at du kom godt ut av covid! Hos meg smalt det hardt, ble to ukers sykdom og har fortsatt unormal høy puls på lette treningsøkter fire uker etter.”

Dag 10 løp jeg i underkant av 25 kilometer, og dagen etter ble det 32. Ble revet med. Dag 12 tok jeg fri. Dag 13 løp jeg nye 25 kilometer på tre økter samt styrke, og dag 14 ble det 10 kilometer rolig på mølla.

Dag 15 var jeg sliten. Begynte å nyse igjen. Kroppen ba meg ta det rolig.

“Det kommer ingen smell. Du forblir bare snørrete en stund fremover. Kom deg ut for å klarne hodet så lenge det ikke sitter i brystet. (…) Du kjenner fort når du er klar for høyere puls. Jeg holdt den under 140 i seks dager. (…) Jeg tok en dag av og en dag på, til pulsen normaliserte seg. Kom meg ganske fort, men merker enda at det er noe tyngre på terskel enn det var før covid.”

I skrivende stund er vi på dag 16. Helt løpefri i går. Sliten, men ikke feber. Litt tung i kroppen, slim i halsen og snørr. Vil så gjerne si til meg selv at jeg er helt frisk. Men jeg er ikke helt der. Pulsen er bra og føler meg grei. Men ikke hundre prosent.

“Løpe med covid kommer igjen som en boomerang uansett tempo, dessverre. Ingen blir en dårligere løper av å droppe løping i noen uker helt. Selv de beste i verden tar noen uker av. Just saying.”

“Viktig å kjenne etter på kroppen hva en klarer etter covid. Vær tålmodig. Hos meg hang det i åtte måneder etterpå. Alle er forskjellige.”

“Endte på sykehus i dag etter covid forrige uke.”

Når dette leses ligger resultatet der. Hvordan mine neste post Covid dager ble. Om det ble noen løp på meg eller om jeg hanglet videre. Tiden vil vise. Jeg trodde dette var over etter dag 3 og i all fall etter min test på dag 9 — men ser nå at jeg tok feil. Blir spennende å følge med. Uansett hvordan det går, det viktigste er å lytte til kroppen, og lytte til pulsen.

“Jeg har aldri vært i så god form som jeg ble etter covid, jeg. Merkelig og omvendt.”

“Ja post-covid er dryg men du er jo super duper trent, så kommer deg nok fort i farta igjen.”

Det som går igjen hos mange er at de sliter lenge med gørr og snørr, blir liksom aldri helt friske. Mangler energi. De fleste jeg har snakket med har opplevd et veldig mildt forløp. Noen dager med feber, og deretter forholdsvis frisk etter to uker. Men at det tar veldig lang tid å bli helt frisk.

“Delta slo meg ut en uke, med påfølgende fire uker blytunge og tungpustet. Omikron var én dag med rar følelse i kroppen, seks–sju timer med feber og ingen problemer etterpå. Løp etter seks dager. Ingen forskjell.”

“Hold ut. Tok to uker før jeg prøvde meg på en økt som kostet litt uten å føle meg helt drit. En uke etter det igjen hadde jeg min beste intervalløkt på årevis og det nivået har holdt seg deretter. Velger å se på covidforløpet som superkompensasjon.”

— — — -

Tips til Trening etter sykdom

  1. Ikke tren dersom du har feber.
  2. Ikke tren dersom det sitter “noe” i brystet.
  3. Kort løpetur med pulsbelte og la lav puls styre farten.
  4. Pause dagen etter og “kjenn” på kroppen. Høyere/lavere hvilepuls?
  5. Dersom du ikke har blitt dårligere, kan du tillate deg ny rolig økt dagen etter.
  6. Kjøre annenhver dag, til pulsen har normalisert seg som før.
  7. Øke intensitet når snørr og gørr er borte og hente frem dine gamle treningsplaner.
  8. Om du blir mer sliten enn vanlig, så tar du pause.
  9. Vær tålmodig. Lytt til kroppen. Og vær innstilt på at det kan ta tid.

— — — -

--

--

--

ULTRALØPER SIMEN HOLVIK (45) er tidligere norgesrekordholder på 100 miles og har løpt hele 253.355 kilome- ter på 24-timersløp. I 2021 løp han Norge på langs på 25 dager. Ved siden av jobber han fulltid med IT innenfor energi. Simen er enkemann bosatt i Stavanger.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Simen Holvik

Simen Holvik

Norwegian ultrarunner. | Next race: Spartathlon

More from Medium

8 Thoughts for 8 NHL Playoff Series

Gif of the Stanley Cup

The best barefoot shoes

A Musical Caribbean Adventure

F1's Porpoising Problem Plaguing Mercedes