Între dorință și limitare: persoanele cu dizabilități pot și vor să fie social active

de Irina Gotișan-Sotnic

Nicu Mironov, unul din trainerii care au facilitat seminarul de informare și exercițiul de simulare a zilei alegerilor la Centrul comunitar de sănătate mintală din Bălți.

Mesele și scaunele aranjate așteaptă să-și ocupe locul cei care vor munci de zor. Listele electorale sunt gata pentru a fi umplute cu semnături, procesorul calculatorului, unde operatorul îi va verifica pe alegători, îngână obosit niște sunete ciudate. Cabinele de vot au fost instalate, până și urna mobilă și ștampilele au fost pregătite.

Sesiunea de informare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și dificultăți de învățare a avut loc în cadrul Programului de Granturi Mici al PNUD.

Nicu se apropie de operator și îi întinde buletinul de identitate, după verificare merge spre membrul biroului care îl găsește în lista electorală și tânărul își pune semnătura. Primește două buletine de vot și merge în cabina adaptată persoanelor în scaune cu rotile, iar după ce își face alegerea, împăturește buletinele și le aruncă în urna de vot. Se aud aplauze.

Rezidenții de la Centrul comunitar de sănătate mintală din Bălți au participat pentru prima oară la un exercițiu de simulare a zilei alegerilor.

Nu, nu este încă ziua alegerilor, însă pentru rezidenții de la Centrul comunitar de sănătate mintală din Bălți e ca și cum ar participa cu adevărat la un scrutin. Pentru ei acest exercițiu de simulare a alegerilor a fost ceva special și au participat, cu entuziasm și cu toată implicarea, la ceva inedit.

Nicu Mironov explică unui beneficiar care este procedura de vot.

Sesiunea de informare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și dificultăți de învățare a avut loc în cadrul Programului de Granturi Mici, parte a proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.

Exercițiul a fost facilitat de Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET, Igor Meriacre, director executiv al Asociației „MOTIVAȚIE” din Chișinău și Iuliana Tabacari și Nicu Mironov voluntari ai Grupului de inițiativă „De la Drept la Acțiune” din Hîncești. Organizarea a fost asigurată de Clinica Juridică Universitară din Bălți.

La finalul exercițiului de simulare, membrii biroului electoral au numărat buletinele de vot.

Trainerii aleși, utilizatori de scaune cu rotile, sunt facilitatori în cadrul diferitor organizații non-guvernamentale.

Fiecare cetățean trebuie să se simtă parte a comunității în care trăiește și să se implice așa cum poate el/ea mai bine, iar o dizabilitate nu trebuie să fie o piedică, au subliniat trainerii.

Nicu Mironov a fost unul din cei patru facilitatori ai exercițiului de simulare și primul alegător în jocul care reprezenta ziua alegerilor. El spune că a avut un pic de emoții, însă a găsit modalitatea cum să transmită publicului ideile într-un limbaj accesibil și să-i convingă că participarea lor în procesele electorale este importantă.

Nicu este de părere că asemenea sesiuni informative sunt foarte necesare, mai ales pentru persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale:

Nicu Mironov, în timpul sesiunii de informare.
„Unele persoane doresc să se folosească de oamenii care au o dizabilitate și să îi influențeze ca să facă alegerea pe care acele persoane și-o doresc. Acesta nu este un lucru bun, de aceea, ne-am propus să aducem la cunoștința acestor oameni că fiecare din noi are dreptul la alegere.”

Natalia, frecventează Centrul comunitar de sănătate mintală din Bălți; ea a spus că este interesată de procesele electorale.

Natalia, beneficiară a Centrului, a jucat rolul de observatoare în exercițiul de simulare a alegerilor.
„Mi-a plăcut procesul de simulare a alegerilor. Eu întotdeauna particip la vot, indiferent de tipul acestora, și la prezidențiale, și când s-a ales primarul orașului. Azi am fost în rol de observatoare și am urmărit ca alegerile să se desfășoare corect. Au fost și câteva încălcări și de fiecare dată am spus acest lucru. Ar fi foarte bine ca să aibă loc cât mai multe traininguri, ca oamenii cu posibilități mai mici de implicare să afle cât mai mult.”
Mihail, în cabina de vot, în timpul jocului de simulare a alegerilor.
„Informația a fost accesibilă și mi-a plăcut sesiunea de informare. În timpul simulării am jucat rolul de alegător”, spune Mihail, care este și el unul din beneficiarii Centrului comunitar.
Liubovi, este membră a biroului electoral, în timpul simulării procesului de vot.
„Mi-a plăcut modul în care s-a comunicat, eu am fost membră a biroului electoral, oamenii veneau cu buletinul de identitate, iar eu îi verificam în liste”, spune Liubovi, o altă beneficiară a Centrului.”

În timpul discuțiilor, beneficiarii Centrului de sănătate mintală au aflat ce acte au nevoie când vin la vot, despre procedura de vot, ce trebuie să facă dacă își doresc să solicite urna mobilă, pentru ca să voteze la domiciliu. De asemenea, împreună au evaluat experiența persoanelor cu dizabilități în participarea la alegeri.

Exercițiul de simulare a alegerilor i-a ajutat să pună în aplicare cele învățate la training, astfel încât cunoștințele dobândite să devină mai temeinice.

Trainerii, împreună cu beneficiarii Centrului de sănătate mintală, au evaluat experiența persoanelor cu dizabilități în participarea la alegeri.

Trainerii consideră că persoanele cu dizabilități din Republica Moldova au posibilități limitate, mai ales când e vorba de implicarea în viața social-politică, fie în calitate de alegători, fie în calitate de funcționari electorali sau candidați.

De aceea, Nicu și Iuliana și-au propus să fie funcționari electorali în orașul natal, Hîncești, la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Iuliana Tabacari și Nicu Mironov, la evenimentul de lansare a „Ghidul alegătorului” — Versiunea ușor de citit, ușor de înțeles, povestesc despre intenția lor de a deveni funcționari electorali la următoarele parlamentare.
Iuliana Tabacari, în timp ce acordă un interviu pentru presă.
„Motivația noastră este să fim, în primul rând, cetățeni activi care contribuie, în mod pozitiv, la dezvoltarea societății. Prin faptul că vom participa ca funcționari electorali în 2019 vom avea posibilitatea să afirmăm, prin propriul exemplu, că persoanele cu dizabilități doresc și pot să se implice în viața socială și politică”, susține Iuliana Tabacari.
Victor Koroli, explicând în timpul sesiunii de informare în baza căror acte de identitate se merge la vot.
„Ideea de dizabilitate a fost ascunsă sub preș. Acum 20–25 de ani societatea nu era preocupată de acest lucru și asta era o dramă a familiilor în care erau astfel de persoane. Lucrurile s-au schimbat în acești ani, Moldova a semnat și ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Începând cu septembrie 2017 este implementat un plan de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități”, spune directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli.
Victor Koroli, la exercițiul de simulare a zilei alegerilor, demonstrează participanților că urnele de vot sunt goale, înainte de a le sigila.
„Carențele țin de percepția generală, societatea nu este încă bine pregătită și tolerantă pentru a accepta persoanele cu dizabilități, în special, cele psihosociale. Instituțiile care organizează alegerile, ONG-urile și mass-media, noi toți trebuie să ne spunem că acești oameni fac parte din comunitatea noastră, să îi acceptăm, să încercăm să oferim soluții individualizate pentru fiecare tip de dizabilitate. Felul despre cum sunt tratate persoanele cu dizabilități, de fapt, vorbește de gradul nostru de civilizație ca societate”, adaugă Victor Koroli.

Pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și dificultăți de învățare este foarte important ca ei să se simtă parte a comunității în care trăiesc. Asemenea traininguri, dedicate pentru această categorie, au loc destul de rar, susține Daniela Cuharschi, directoarea Centrului comunitar de sănătate mintală din Bălți.

Daniela Cuharschi, directoarea Centrului comunitar de sănătate mintală din Bălți.
„Integrarea acestor oameni în societate este importantă. Fiecare om, care are dreptul de a vota, trebuie să își cunoască drepturile sale. În cazul persoanelor cu dizabilități psiho-sociale, trebuie să adaptezi mesajul pe înțelesul lor.”
Unul din seminarele pe subiecte electorale organizat de Clinica Juridică Universitară din Bălți pentru persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale.

Olesea Tabarcea, directoarea executivă a Clinicii Juridice Universitare din Bălți susține că persoanele cu dizabilității pot fi membri activi ai societății doar prin integrare, iar integrarea poate fi făcută și prin instruirea acestor oameni, oferindu-le informații într-un limbaj accesibil. Organizația a mers în ultimele luni în Centrele de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități (adulte) din mun. Bălți, din satul Brânzeni, raionul Edineț și din satul Bădiceni, raionul Soroca, unde avut loc cinci sesiuni de informare cu implicarea persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale rezidente ale acelor instituții.

Olesea Tabarcea, în timpul unui seminar.
„Într-adevăr, persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale au nevoie de o abordare mai specifică și au nevoie să fie instruiți prin abilitare în diverse domenii. Un rol important este dedicat metodelor de instruire participativă în diverse activități. Informațiile prezentate trebuie să poarte un caracter simplist și să fie exersate de mai multe ori, pentru a fi înțelese și memorate. Nu trebuie să uităm și de abordarea individuală, de suport și de ghidare a fiecărei persoane în procesul de informare și învățare. Astfel, mesajul trebuie distribuit și transmis în grupuri mici.”

Pentru ca mesajul să fie pe înțelesul persoanelor cu dizabilități psihosociale, cei de la Asociațiațiile „MOTIVAȚIE” și „Speranța”, și Alianța INFONET s-au gândit să vină cu o soluție adaptată situației în care să regăsesc acești oameni.

Prezentarea materialelor informative pentru beneficiarii Centrului de sănătate mintală din Bălți.
„Nu există soluții universale, fiecare persoană cu dizabilități, în funcție de tipul dizabilității, are necesități speciale. Din acest considerent, încercăm să găsim soluții individuale și, în cazul de față, să aprofundăm dreptul persoanelor cu dizabilități și să oferim acces la procesele electorale, prin căutarea unor soluții individuale”, susține Victor Koroli.
„Ghidul alegătorului” — Versiunea ușor de citit, ușor de înțeles este oferit beneficiarilor Centrului comunitar de sănătate mintală din Bălți.

În acest sens a fost elaborat „Ghidul alegătorului” — Versiunea ușor de citit, ușor de înțeles, în limbile română, rusă și engleză. Ghidul are 12 pagini și prezintă ilustrații care reflectă diferitele etape ale proceselor electorale și un text adaptat, care explică aceste procese. La fel, se dau și diferite noțiuni într-un limbaj mai pe înțelesul tuturor. Informația din acest ghid a fost testată pe un grup de 30 de persoane din Republica Moldova.

Beneficiarii Centrului de sănătate mintală din Bălți în timpul sesiunii de informare.

Victor Koroli spune că editarea acestui material informativ este o premieră:

Victor Koroli la evenimentul în care a fost lansat „Ghidul alegătorului” — Versiunea ușor de citit, ușor de înțeles.
„Ghidul alegătorului — Ușor de citit, ușor de înțeles, este o inițiativă la care participă mai multe organizații. Este o inovație în această materie în Republica Moldova, este prima dată când este editat un astfel de ghid. Materia este prezentată, într-o așa manieră, ca ea să fie ușor accesibilă și înțeleasă de persoanele cu dizabilități și dificultăți psihosociale.”
Olesea Tabarcea, la evenimentul în care a fost lansat „Ghidul alegătorului” — Versiunea ușor de citit, ușor de înțeles.
„Subiectele cu tentă juridică, precum sistemul electoral mixt și procedura de vot, sunt vaste, complicate și conțin terminologie juridică de specialitate. Iată de ce, un material informativ simplificat, precum este „Ghidul alegătorului” — Versiunea ușor de citit, ușor de înțeles, este o resursă de suport și de informare în procesul de instruire a peroanelor cu dizabilități. Și nu numai!”, susține Olesea Tabarcea.

Toate aceste activități, dar și materialele adaptate, au drept scop creșterea gradului de activism al persoanelor cu dizabilități în special psihosociale. Activismul acestei categorii de cetățeni nu este doar preocuparea organizațiilor non-guvernamentale, dar și a principalei instituții electorale din țara noastră.

Pentru principalele instituții electorale este foarte importantă incluziunea socială a tuturor categoriilor de cetățeni în procesele electorale.

Marcela Roșca, metodistă a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC), a fost și ea prezentă la acest seminar, punând la dispoziția trainerilor și a beneficiarilor ustensilele de bază așa precum: cabinele de vot, urnele, ștampilele, buletinele de vot, astfel încât simularea să fie cât mai aproape de activitățile care au loc în ziua votării.

La fel, Marcela a monitorizat ca simularea să respecte prevederile Codului Electoral și a venit cu anumite completări în timpul trainingului:

Marcela Roșca, la seminarul de informare și exercițiul de simulare a zilei alegerilor la Centrul comunitar de sănătate mintală din Bălți.
„Pentru CEC este foarte importantă incluziunea socială a tuturor categoriilor de cetățeni în procesele electorale. Ne propunem să aducem informația pe înțelesul fiecăruia, indiferent de vârstă, limba vorbită ori condiție socială. Țin să menționez că eu și colegii mei de la CICDE în cadrul trainingurilor pe care le facem pentru funcționarii electorali acordăm atenție și dezvoltării abilităților a acestora de a interacționa eficient cu persoanele cu diferite tipuri de dizabilități.”

Seminarul de informare de la Centrului de sănătate mintală din Bălți a avut loc în cadrul Programului de Granturi Mici al Proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.