Acceleratorul ODD al PNUD Moldova navighează pe timp de pandemie

Expertul internațional în afaceri Tom Ruddy relatează despre activitatea sa în cadrul Programului de Accelerare a ODD-urilor, finanțat de Suedia și implementat de PNUD Moldova.

MiLab
UNDP Moldova
4 min readJun 29, 2020

--

Chiar și în cele mai bune timpuri și circumstanțe, antreprenorii din Moldova se confruntă cu un număr mare de provocări și bariere în calea progresului. În pofida acestui lucru, există foarte multe istorii de succes și un flux neîntrerupt de start-up-uri antreprenoriale care depășesc provocările pieții, în calea lor spre prosperitate. PNUD Moldova conlucrează cu astfel de lideri de afaceri, care nu se tem să-și urmeze visele, din toate industriile și sectoarele, pentru a-i ajuta în domeniul durabilității operaționale și a expunerii vitale la bunele practici la nivel internațional.

Moldova a fost selectată în calitate de locație de țară-pilot pentru acceleratorul ODD pentru afaceri, pentru a formula un model exemplu, care să fie replicabil și de la care ar putea învăța alte economii emergente și în tranziție.

Nu puteau ști că investițiile lor de succes, dobândite prin muncă asiduă până acum, vor fi puse la cea mai mare încercare, acum când criza mondială de sănătate a afectat economiile și companiile lor fragile.

Cu ajutorul susținerii inițiale oferite de Suedia, în 2018 a fost elaborat programul-pilot Acceleratorul ODD în Danemarca, în parteneriat cu experți în domeniul ecosistemului de inovare de la Deloitte Consulting și un grup selectat de ÎMM-uri daneze. În scurt timp, PNUD Moldova a recrutat cinci ÎMM-uri active și profitabile, care erau dispuse să se angajeze pe calea dezvoltării noilor produse sau servicii, abordând ODD-urile, proiecte pe care Acceleratorul a putut mai târziu să le susțină, să le ghideze și să le prezinte în alte state și anume, Bosnia, apoi Ucraina. Astfel, în urma procesului competitiv de selectare, au fost desemnate următoarele cinci ÎMM-uri din Moldova care erau lideri de piață și în tehnologie, fiecare în sectorul său, cu ambiții internaționale, dar care duceau lipsă de resurse sau know-how în anumite domenii-cheie.

Inox Plus (https://www.inoxplus.md)

IntelectSoft (https://edi.md)

Enterprise Business Solutions (https://ebs-integrator.com)

DAS Solutions (https://dassolutions.eu)

Simpals (https://simpals.com)

Acesta a fost începutul unui experiment-pilot interesant de dezvoltare economică bazată pe dovezi, pentru a demonstra că sectorul privat are un rol instrumental și chiar vital în crearea unei economii, țări și planete durabile și astfel, devine atât profitabil, cât și cu impact socio-economic.

După care a venit coronavirusul.

Noi deja lucram cu cele cinci companii pentru a dezvolta modele de afaceri pentru un nou produs/serviciu, când pandemia a explodat pe piață. Pe parcursul următoarelor două luni, pe măsură ce criza s-a extins și companiile noastre și-au schimbat situația de lucru (patru din ele sunt TIC, o industrie care favorizează lucrul la distanță și una, Inox Plus, este o companie de fabricare și vânzare a oțelului), trebuie să re-examinăm abordarea și proiectele.

Noutatea bună este că metodologia Acceleratorului ODD implică implementarea unui concept nou de afaceri și găsirea experților care pot să le interpreteze foarte clar pentru a examina cele mai mici componente și după care, colaborarea cu echipa de management a companiei pentru a reconstrui inițiativa prin optimizarea alinierii sale la țintele primare și secundare ale ODD.

Deci, în esență, acesta este un proces de conceptualizare, construcție, distrugere creativă și re-design — nu prea diferit de ce poate impune o pandemie globală asupra afacerilor tradiționale. Nu există o perioadă mai bună pentru schimbare decât atunci când răbufnește haosul!

La acest moment, ne aflăm la etapa de modificare denumită Faza de îmbogățire a metodologiei de accelerare creată de Deloitte, deci timpul pentru aceste evenimente convergente este oportun, dacă resursele sunt disponibile și dacă apar provocări neplanificate.

Etapa de recrutare a programului pilot Acceleratorul ODD cere în special ca candidații să fie ÎMM-uri active, profitabile, cu un număr mai mare de 25 angajați. Totuși, resursele și personalul, precum și cererea pieței, și mediul de lucru sunt în dezordine. Companiile sunt mai aproape ca niciodată de a lucra cu schimbarea ca model de afaceri și posibil de a restructura modelele de afaceri deja elaborate înainte de pandemie.

Programul pilot este în prezent testat, iar abordarea revigorată față de afaceri și dezvoltarea economică începe deja să dea rezultate. Noile studii de caz și o clasă mai frugală și pro-activă de antreprenori vor rezulta din această încercare de a cupla ODD-urile cu companiile și antreprenorii din sectorul privat pentru a trasa noi căi și a elabora reguli și recomandări noi pentru ca generațiile viitoare să supraviețuiască în lumea mereu în schimbare.

Acceleratorul ODD pentru ÎMM-uri a fost lansat în 2019 de PNUD Moldova, în parteneriat cu PNUD Danemarca, cu susținerea financiară din partea Suediei și are scopul să susțină întreprinderile mici și mijlocii din Moldova pentru a valorifica oportunitățile de afaceri care derivă din Agenda 2030 și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Programul urmează modelul operațional al Acceleratorului ODD Danez care a susținut mai mult de 35 de ÎMM-uri la dezvoltarea noilor produse și servicii de afaceri legate de ODD din 2018. Mai multe informații aici.

--

--

MiLab
UNDP Moldova

This account is archived/closed. Follow @undpmoldova to learn more about our innovation & digital transformation work.