Au învățat despre drepturile lor prin jocuri și activități creative

Peste 40 de copii din instituțiile rezidențiale din Moldova au participat la Tabăra „Democrația se învață. Drepturile mele electorale”

UNDP in Moldova
Nov 7 · 8 min read

Sunt copii și tineri cu o energie și curiozitate inepuizabilă. Sunt cetățeni cu drepturi egale și viitori alegători. Dar știu oare cum vor alege sau vor fi aleși atunci când vor împlini 18 ani? Este vorba despre tinerele generații din Republica Moldova și, în acest caz, cele din școlile de tip-internat pentru copii orfani și rămași fără îngrijirea părinților.

În perioada 24–27 octombrie, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Comisia Electorală Centrală, cu suportul PNUD Moldova, a organizat tabăra „Democrația se învață. Drepturile mele electorale”, dedicată celor 44 de copii din școlile de tip-internat din Ceadîr-Lunga, Cărpineni (Hîncești) și Bender.

Prin proiectul său, „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, PNUD Moldova a reușit să susțină și să organizeze zeci de activități și evenimente dedicate tinerilor și educației lor civice și de participare. Uite că a ajuns și la copiii, care, după ce vor absolvi clasa a IX-a, vor trebui să se descurce singuri, să învețe și să muncească, dar și să-și cunoască drepturile și responsabilitățile în calitate de cetățeni. Puține așa-zise școli de tip-internat au rămas în Republica Moldova, o denumire veche utilizată încă deoarece și acestea sunt pe cale de a dispărea în următorii ani, atunci când se va definitiva reforma în acest domeniu.

Cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, au fost identificate cele trei instituții rezidențiale, iar copiii de aici au acceptat invitația de a participa la o tabără, la Chișinău. O minivacanță, așa au numit-o mulți dintre participanți. Și toți au mărturisit că este pentru prima oară când participă la o activitate la care învață ușor despre democrație, participare și alegeri.

Din stânga Nistrului, de la Bender, au fost opt copii, dar acesta e numărul total al elevilor care au mai rămas în școală.

Directoarea Lidia Poștarencu spune că demult nu a trecut Nistrul cu copiii la invitația cuiva de pe malul drept.

„Au fost niște zile extraordinare, deoarece noi, fiind de pe malul stâng al Nistrului, nu prea avem ocazia de a trece pe malul drept al râului. Și atunci, noutatea că vom participa la o astfel de tabără a bucurat copiii și a fost salutată călduros. Iar când a venit ziua plecării spre Chișinău, bagajele erau demult făcute. Erau nerăbdători să ajungă. Organizarea acestei tabere a fost foarte utilă. În primul rând, copiii s-au simțit ca într-o minivacanță deosebită. În al doilea rând, au aflat multă informație nouă. Iar excursiile în instituțiile la care au mers pentru prima dată, le-au oferit posibilitatea de a vedea alte fețe, de a auzi alte voci și de aceea interesul a fost maxim. Toți copiii trebuie să aibă drepturi egale și aceste evenimente le oferă copiilor posibilitatea să socializeze și să interacționeze pentru a fi pregătiți pentru viața adultă care iată vine, vine”, conchide directoarea.

Cei peste 40 de copii au participat la diferite activități. Prima zi a fost dedicată cunoașterii mai multor instituții și anume Comisia Electorală Centrală, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Organizația Națiunilor Unite, Parlamentul Republicii Moldova. Aici au stat de vorbă cu reprezentanții instituțiilor, au aflat mai multe despre activitatea și specificul lor. În aceeași zi, copiii au mers în excursie la Vivariumul de pe teritoriul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei. Seara a fost dedicată filmului.

În cea de-a doua zi a taberei, participanții au lucrat în ateliere, discutând despre valorile democrației, procese electorale și cel mai important, au format partide, au făcut campanie electorală pentru ca, în final, să simuleze o adevărată zi a alegerilor. Seara au intrat în laboratorul distracțiilor științifice și au descoperit diferite reacții chimice.

A treia zi, copiii au format echipe și au vorbit despre drepturile lor. Scopul acestei activități a fost familiarizarea într-un mod creativ cu drepturile, dar și participarea tinerilor la viața comunității. Fiecare dintre cei 44 de elevi a primit un certificat de participare și multe materiale informative care le pot fi de folos pe viitor la școală.

În toată perioada, alături de participanți au fost Dan Popovici și Mihai Rotaru, formatori CICDE.

„A fost interesant și da, a fost o provocare pentru noi, deoarece copiii au fost foarte gălăgioși și activi, iar noi a trebuit să le captăm atenția permanent și să le câștigăm încrederea. Dar aceasta a durat până și-au dat seama că toți pot fi prieteni între ei și pot să formeze echipe pentru a face lucruri împreună.

Am observat că le-a plăcut ceea ce au aflat și anume că poți să votezi de la 18 ani, că poți să devii deputat și consilier local de la 18 ani, primar de la 25 de ani și președinte de la 40 de ani. Sunt mândru că am făcut față acestei provocări și mulțimea de aplauze pe care am primit-o la final a fost răsplata pentru activitatea din toate cele patru zile”, a spus Dan Popovici.

De la Cărpineni, Hîncești, au ajuns 10 copii, însoțiți de educatoarea lor, Galina Bânzari, care a spus: „M-a bucurat că unii copii timizi de obicei, aici s-au descătușat și s-au implicat, participând la jocuri și activități. Și, da, de exemplu, atunci când au format partide, s-a observat că anume concurența îi face să fie mai activi. Pe lângă toate acestea, și eu, fiind adultă, am aflat multe lucruri noi și utile. Acum înțeleg mai bine și sunt mai încrezătoare în privința votului și participării la alegeri”.

Inna Sadovscaia, care a însoțit cei 26 de copii de la Ceadîr-Lunga, povestește că a observat că unii și-au făcut notițe în carnete și au încercat să memorizeze informațiile noi. „Este o premieră pentru copiii de la Ceadîr-Lunga să participe la o tabără despre drepturi electorale și participare civică. Ceea ce m-a impresionat pe mine a fost prezentarea lor pentru că s-a simțit că au fost deschiși și liberi”.

Veronica Vîlcu (Ceadîr-Lunga)

„E prima oară când am fost la Parlament, mi-a plăcut clădirea, dar și ce ne-au povestit acolo. La Casa ONU, de asemenea, mi-a plăcut, inclusiv să aflu despre cele 17 obiective ale Organizației Națiunilor Unite. De exemplu, să avem în țară apă curată, familii prospere și să avem grijă de sănătate. Desigur, mi-au plăcut experimentele chimice pentru că a fost vesel. Iar simularea de vot a fost interesantă pentru că ne-am simțit chiar ca adulții. Nu știam că trebuie să aplici ștampila în buletinul de vot, credeam că pur și simplu bifezi. Eu nici nu vreau acasă. Deseori, se întâmplă că, la astfel de activități, în primele zile e mai greu, dar pe urmă îți faci prieteni și când e cel mai interesant, trebuie deja să pleci”.

Alexandrina Erhan (Cărpineni)

„Am 12 ani și jumătate și vin de la Cărpineni. Au fost niște zile interesante și m-am simțit foarte bine. Cel mai mult mi-a plăcut când am stat toți împreună și am privit filmul, fiindcă a fost o atmosferă prietenoasă. Și chiar mi-am făcut prieteni noi, cu care voi ține legătura pe Instagram. Am aflat că la noi pot să votez de la 18 ani, dar în alte țări, poți s-o faci și de la 16 ani. Mă bucur că avem diferite materiale și broșuri pe care să le citesc când ajung la Cărpineni”.

Cristina Arseni (Bender)

„În aceste zile, am aflat multe lucruri interesante. Am aflat de ce trebuie să votăm și am decis deja că atunci când voi împlini 18 ani, voi vota numaidecât. Mi-au plăcut activitățile din a treia zi, în care am lucrat în echipă și am simulat alegerile. Mi-a plăcut la Parlament, la Vivarium și la Casa ONU. E prima dată când particip la o astfel de tabără de mai multe zile în care învăț democrație prin jocuri și activități pe care le înțeleg foarte ușor”.

Veaceslav Veselinoi (Ceadîr-Lunga)

„Acum știu unde este Parlamentul și ce face acesta. Am fost în sala de ședințe, acolo unde deputații adoptă legile. La anul viitor, eu fac 18 ani. Sper că voi reuși să votez. Pentru că vreau să fac armata. Îmi place și tot ce am nevoie pentru a fi activ în armată este să fiu sănătos. Acum sunt sănătos și cred că la anul viitor sunt gata să mă înrolez”.

Pavel Cabacenco, directorul CICDE, a menționat: „Educația incluzivă e importantă, deoarece democrația nu vine de la sine, democrația se învață și învățăm chiar din tinerețe ce înseamnă democrație, ce înseamnă implicare. Tinerii sunt, de fapt, viitorul nostru și după cum arată statistica votează cel mai slab din toate categoriile de populație. La vârsta aceasta eu cred că tinerii acceptă mult mai multe și înțeleg foarte multe prin jocuri interactive, prin activități care dezvoltă gândirea critică, care dezvoltă acele abilități care le va permite să fie cetățeni conștienți și bine informați”.

În cadrul vizitei la sediul CEC, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dr. Dorin Cimil, le-a spus copiilor: „Mă bucur că sunteți interesați de procesele electorale și sper mult că veți deveni cetățeni responsabili care veți vota și veți participa activ la viața comunității atunci când veți deveni maturi, dar chiar și acum, în școala voastră”.

Și Eva Bounegru, manageră de proiect PNUD Moldova, a declarat: „PNUD Moldova prin proiectele sale încurajează educația incluzivă și susține toate grupurile societății indiferent de vârstă, minoritate națională sau statut social. Ne bucurăm că prin acest eveniment, am putut consolida cunoștințele copiilor în procesele democratice și drepturile lor”.

UNDP Moldova

UNDP in Moldova

Written by

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.

UNDP Moldova

UNDP in Moldova on Medium: articles, opinions, events

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade