Ce-i va face pe viitorii alegători să iasă la vot? Sau cum vor înțelege de ce și votul lor contează

Peste jumătate din tinerii de 18–25 de ani înscriși pe listele electorale au participat la prezidențialele din 2020

UNDP in Moldova
Jan 5 · 11 min read
Image for post
Image for post

Peste jumătate dintre cei 300 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, incluși pe listele electorale, au participat la vot în turul II al prezidențialelor din 2020 (52,2%).

Image for post
Image for post

După aceste alegeri, nu se mai poate spune că „tinerilor nu le pasă”, „tineretul e indiferent”, „tinerii sunt în continuare cei mai pasivi participanți în alegeri”. Tinerii au demonstrat că dacă sunt motivați, își vor exercita dreptul la vot cu responsabilitate și răbdare, așteptând la cozi ore la rând.

De la 18 ani, tinerii și tinerele pot vota și pot decide cine va administra o localitate, un oraș sau întreaga țară. Dar cine îi învață pe noii alegători cum să ia această decizie responsabilă? Și când ar fi potrivit să înceapă „drumul” lor către alegeri?

Ediția 2020 a CICDE Open Talks, eveniment organizat pentru al patrulea an de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală, cu sprijinul PNUD, a adus în vizor cinci absolvenți ai programului de cercetare în domeniul electoral. Masteranzi și doctoranzi de la universitățile din Moldova au primit burse pentru a cerceta subiecte actuale legate de procesele democratice.

Programul de cercetare a debutat în 2019, cu suportul proiectului PNUD „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”. Și deoarece rezultatele au depășit așteptările, în 2020, CICDE a decis să acorde bursele din propriul său buget, asigurând continuitatea implicării tinerilor interesați de acest domeniu.

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

Anatolie Talmaci, Valeria Bejenari, Cătălin Moroi, Mariana Novac și Alfred Silistrari au povestit la CICDE Open Talks 2020, pe 9 decembrie, despre cum sunt finanțate partidele politice, despre cum se asigură echilibrul de gen în politică, despre cum sunt instruiți diverși actori în procesul electoral, despre impactul schimbării sistemelor electorale asupra formațiunilor politice și, desigur, despre dreptul de a alege și de a fi ales.

Fiecare dintre acești tineri și tinere sunt activi și active în mediul universitar, devenind promotori ai democrației electorale. Iar munca lor nu se oprește aici.

Image for post
Image for post

Cătălin Moroi, masterand la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat din Moldova:

„CICDE Open Talks este o oportunitate pentru tinerii cercetători, un for de discuție, dar și de manifestare a abilităților de cercetare și discurs public. E prea puțin să scrii o lucrare, trebuie și să mai captezi atenția asupra ei, iar programul de cercetare CICDE te învață cum să o faci. Și după cum o temă nu este niciodată îndeajuns cercetată, cred că urmează să continui și o teză de doctorat în domeniu. #DemocrațiaSeÎnvață, iar CICDE Open Talks facilitează această învățare!”

Image for post
Image for post

Mariana Novac, masterandă la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat din Moldova:

„Experiența cercetării în domeniul electoral a fost pentru mine utilă, interesantă și promițătoare. Aș vrea să mulțumesc pe această cale echipei CICDE și partenerilor săi pentru oportunitate, colaborare și suport. Studiind detaliat subiectul finanțării partidelor politice, am constatat că aș vrea să continui această cercetare în cadrul tezei de masterat, pe care urmează să o definitivez la sfârșitul acestui an academic.”

Fiind un eveniment transmis online, adunând peste 27 de mii de vizualizări pe privesc.eu, mesajul tinerilor a ajuns la publicul general, dar, în special, tot la tineri. Or, cine ar putea convinge tinerii să asculte decât înșiși tinerii?

Programul de burse de cercetare este un exemplu de educație electorală și implicare civică la nivel de universitate, dar ce se întâmplă în școală?

Doina Bordeianu, directoare CICDE: „Noi credem cu tărie că democrația se învață la orice vârstă, dar, din perspectiva noastră, este vital să înceapă la o vârstă cât mai fragedă. Familia, comunitatea locală, instituțiile de învățământ, instituțiile statului și societatea civilă — cu toate au un rol de jucat în formarea cetățeanului modern.”

Cetățenii învață democrația de mici nu doar în Moldova, dar și în diverse state ale lumii. Potrivit Doinei Bordeianu, în Europa de Nord, de exemplu, sunt populare așa-numitele școli democratice, iar în Marea Britanie și SUA — jocurile online de strategie prin care copiii și tinerii învață și exersează democrația și arta guvernării.

În Moldova, în ultimii ani, cu suportul nemijlocit al PNUD, CICDE a pilotat și apoi a dezvoltat diverse programe de educație civică în școli. Și unul dintre cele mai importante este modelul de organizare a alegerii Consiliului Elevilor.

Ghidul practic pentru desfășurarea alegerilor în Consiliul Elevilor reprezintă o analogie a Codului electoral, doar că în varianta simplificată și adaptată pentru școli și a fost elaborat de CICDE în 2018. Acesta este un suport pentru fiecare școală din Republica Moldova pentru a organiza alegerile pentru Consiliile Elevilor, un organ consultativ pentru managementul gimnaziului sau liceului, care reprezintă vocea și interesele elevilor. În parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, CICDE, cu susținerea PNUD, își propune ca alegerile în toate școlile să se desfășoare în baza acestui Cod electoral școlar. Acest exercițiu le va oferi posibilitatea tinerilor să cunoască mai multe despre procesele electorale mult mai devreme și nu abia la 18 ani, atunci când obțin dreptul de a vota.

Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile pentru 2020, iar echipa CICDE nu a mai putut ajunge fizic în școli pentru a facilita organizarea alegerilor. Însă, a fost găsită o soluție și mai bună. A fost realizată o versiune video a ghidului, aceasta fiind distribuită pe rețelele sociale și astfel orice școală sau persoană interesată a avut acces la informațiile utile și cuprinzătoare despre organizarea democratică a unui scrutin școlar. Mai mult, ghidul video poate fi accesat oricând, în orice perioadă a anului și regulile descrise rămân aceleași în fiecare an.

Doina Bordeianu, directoare CICDE: „Acesta este un veritabil Cod electoral școlar care include descrierea procesului electoral, începând cu constituirea Comisiei Electorale Școlare, înregistrarea concurenților electorali, desfășurarea agitației electorale și terminând cu organizarea votării, numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor alegerilor. Alegerile democratice care se termină cu formarea Consiliului Elevilor reprezintă ‘lecții’ valoroase pentru cetățeanul și alegătorul de mâine. Ele încurajează participarea și activismul civic, dezvoltă abilitățile de oratorie și persuasiune, încurajează lucrul în echipă și consolidarea în jurul unui obiectiv comun. Ca rezultat imediat, elevii și elevele înțeleg mecanismul electoral și învață a deosebi actorii electorali și rolul pe care îl au aceștia pe parcursul perioadei electorale.”

Din 2018, CICDE a reușit să ajungă cu ghidul său în peste 70 de școli, iar indirect, prin materialul video publicat online, în alte zeci de instituții de învățământ. Ghidul practic pentru desfășurarea alegerilor în Consiliul Elevilor a fost apreciat și încurajat și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, continuând până în prezent parteneriatul pe acest segment cu CICDE.

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

În 2018, CICDE, cu suportul PNUD, a pilotat un alt program de educație civică și informare electorală. Este vorba despre instruirea bibliotecarilor ca și mesageri ai informației obiective și direct de la sursă: Comisia Electorală Centrală. De atunci, bibliotecile au devenit centre de informare a alegătorilor și viitorilor alegători la trei scrutine electorale consecutive: alegerile parlamentare și cele locale generale din 2019 și scrutinul prezidențial din 2020. 340 de bibliotecari și bibliotecare au informat direct peste 5400 de alegători și alegătoare.

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

Diana Mihăilă face parte din prima generație de bibliotecare instruite de CICDE. Ea spune că a reușit să informeze despre alegeri și procese electorale deja peste 400 de persoane. „Biblioteca a devenit un punct de informare de mare valoare pentru cetățeni, a crescut numărul vizitatorilor bibliotecii, care și-a consolidat și bunul nume în comunitate. Un lucru important pe care vreau să-l menționez este că oamenii s-au bucurat ca suntem apolitici, că nimeni nu le vorbește de partide și nu le spune pe cine să voteze. Noi discutăm despre procedurile de vot și explicăm ceea ce ei nu înțeleg. Prin urmare, am devenit mesageri ai informației de încredere. Pentru că vor să voteze informați, nu vor să fie manipulați”, spune bibliotecara din Văsieni, Ialoveni.

„Personal, eu însăși am devenit mai informată. Acum sunt mai sigură în acțiuni, lucru care cu doi ani în urmă îmi era străin, am devenit mai responsabilă de faptul cum transmit mesajul pentru că mai știu sigur că nimeni nu mă poate manipula. Și am mai învățat o lecție destul de importantă. Oamenii au nevoie de adevăr, mulți au zis că au obosit că de fiecare dată la alegeri numai de pliante cu candidați au parte, dar nimeni nu le-a adus până acum informație de interes public, precum au fost materialele CICDE”, încheie Diana Mihăilă.

În biblioteci au fost distribuite materiale informative pentru orice vârstă și postere motivaționale, care te fac să-ți îndrepți privirea spre acestea imediat cum ai intrat.

Venind la bibliotecă, tinerii vor fi îndrumați să răsfoiască și cele trei ediții ale broșurii „Democrația se învață”, elaborată de CICDE, de asemenea cu suportul proiectului și care îi ghidează pe tineri și viitorii alegători în culisele procesului electoral, într-un limbaj accesibil și prietenos.

Mariana Haivaz, bibliotecară la Biblioteca Publică Başcalia, Basarabeasca: „Informând comunitatea despre alegeri cred că am obținut rezultate bune prin simplul fapt că au ieșit la vot mai mulți oameni din localitatea mea decât la scrutinele precedente. Am reușit să-i conving că democrația contează și să-i inspir să fie cetățeni activi și să participe la luarea deciziilor. Persoanele din comunitate erau foarte curioase să asculte și să răsfoiască ghidurile oferite de CICDE și chiar și Constituția Republicii Moldova a fost foarte solicitată. Copiilor le-a fost interesant să citească și să coloreze benzile desenate ‘Arci la secția de votare’. Pentru mine a fost o experiență bună pentru a comunica cu comunitatea, pentru a-i ghida să se implice activ în procesul decizional și, de ce nu, pentru a hotărî soarta țării”.

Mai multe despre activitățile organizate de bibliotecarele și bibliotecarii instruiți în 2020, găsiți în grupul public creat pe Facebook.com.

Doina Bordeianu, directoare CICDE: „Comunitatea bibliotecilor care decid să susțină efortul CICDE de a crește cultura electorală a oamenilor se mărește în fiecare an. Pe pagina noastră web a fost generată o hartă interactivă care ilustrează rețeaua de biblioteci, puncte de informare a alegătorilor, iar orice persoană interesată poate găsi cea mai apropiată bibliotecă de la care poate obține informații despre alegeri. Potențialul creativ și entuziasmul lucrătorilor din biblioteci este foarte mare, iar noi ne propunem în anii care urmează să-l valorificăm prin lansarea unui concurs de granturi anume pentru bibliotecile publice.

Majoritatea copiilor au avut ocazia măcar o dată să meargă cu părinții lor la votare. În perioada campaniilor electorale, se creează o invazie a știrilor politice, chiar și pe canalele video de internet, acolo unde o bună parte din copii își petrec timpul liber. O grămadă de informații din o mulțime de surse și nu neapărat toate adevărate sau cel puțin obiective. Copiii sunt obligați să-și facă singuri concluziile, asta în cazul în care de la atâta informație nu decid în general să o ia în seamă. Și atunci ce ar trebui să se facă? Să se filtreze informația și să fie ajutați copii și tinerii să o înțeleagă. Cum? În primul rând, la orele de educație civică și educație pentru societate.

Acum un an, CICDE și PNUD au instruit peste 40 de profesori de educație civică și educație pentru societate, precum și pe reprezentanții direcțiilor de învățământ din Moldova, responsabili direct de aceste două discipline.

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

Doina Bordeianu, directoare CICDE: „Deși curriculumul școlar la disciplina educație civică include un modul numit ‘Societatea democratică’, puțini dintre profesori îl dedică educației electorale. Acest lucru este cauzat în mare parte de lipsa de material didactic specializat. În 2019, CICDE a încercat să acopere această lacună prin elaborarea unui set de instrumente și proiecte didactice ce pot fi folosite în cadrul orelor de educație civică. Cele două instruiri pentru profesorii de educație civică și una pentru reprezentanții direcțiilor de învățământ responsabili de educația civică pe care CICDE a reușit să le desfășoare în noiembrie 2019, cu suportul proiectului PNUD, și-au demonstrat relevanța și oportunitatea. Participanții s-au arătat interesați de programul de instruire și au apreciat materialele pe care le-au primit în format electronic.”

Image for post
Image for post

Nicolae Gavriliță, profesor de istorie și educație pentru societate, Gimnaziul „Dumitru Matcovschi”, Vadul lui Rașcov:

„Educația pentru societate este o disciplină nouă studiată în prezent de clasele V-VI, la care avem un modul dedicat democrației participative. Spre deosebire de educația civică, aici toate temele sunt legate între ele și există o continuitate, astfel încât elevii exersează permanent, nu doar pentru o oră sau două. De aceea, tot ce am aflat la instruire îmi va fi util și practic la lecțiile cu copiii.”

Pentru anul 2020 au fost planificate sesiuni de instruire în mai multe raioane, cu un program mai desfășurat și materiale interactive și practice de oferit profesorilor. Pandemia a oprit întregul proces chiar cu câteva zile înainte de a se începe. Însă, aceasta nu i-a împiedicat pe profesorii sau reprezentanții direcțiilor de învățământ să contacteze CICDE pe parcursul lui 2020 și să solicite mai multe informații sau mai multe materiale sau, chiar consultanță în regim online.

Image for post
Image for post

Doina Bordeianu, directoare CICDE: „Cu siguranță instruirea pentru profesorii de educație civică va fi reluată imediat ce va fi posibil și va fi continuată în anii următori, ei fiind incluși ca grup țintă de beneficiari în Planul strategic al CICDE pentru perioada 2020–2023.”

Echipa PNUD, cu suportul generos al poporului american, oferit prin intermediul USAID Moldova, planifică și în 2021 să susțină programe de educație electorală.

***

Intră pe undp.md/pentru-alegeri pentru a citi și a viziona mai mult despre activitățile interactive ale CICDE realizate în cadrul proiectului PNUD.

UNDP Moldova

UNDP in Moldova on Medium: articles, opinions, events

Medium is an open platform where 170 million readers come to find insightful and dynamic thinking. Here, expert and undiscovered voices alike dive into the heart of any topic and bring new ideas to the surface. Learn more

Follow the writers, publications, and topics that matter to you, and you’ll see them on your homepage and in your inbox. Explore

If you have a story to tell, knowledge to share, or a perspective to offer — welcome home. It’s easy and free to post your thinking on any topic. Write on Medium

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store