„Ce? Unde? Când? ”— elevii învață totul despre alegeri, prin joacă

de Irina Gotișan-Sotnic

În perioada septembrie 2017 — noiembrie 2018, 527 de elevi, de la peste 70 de licee din Moldova, au participat la jocul intelectual „CUC”, cu tematică electorală.

Scorul foarte strâns și suspansul foarte mare nu i-a speriat, ci le-a produs entuziasm, bucurie, emoții pozitive și explozie de energie. E vorba de cei 60 de elevi participanți ai finalei jocului intelectual „Ce? Unde? Când?” (CUC) cu tematică electorală.

Competiția a început acum un an, inițiată de Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), de pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC) și a fost organizată de Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale „Ce? Unde? Când?”. Educația electorală a tinerilor prin intermediul unui joc intelectual este o inovație pentru Republica Moldova.

În marea finală au ajuns 60 de elevi, de la 10 licee din țară.

Laura Schimbător, elevă la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din capitală, face parte din echipa care s-a clasat pe primul loc. Ea își împărtășește emoțiile și impresiile acumulate timp de un an, dar mai ales, după ce echipa ei s-a ales cu trofeul câștigător.

Laura Schimbător, elevă la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău.
„Experiența de participare a însemnat, în primul rând, să învățăm multe lucruri noi despre sistemul electoral, despre alegeri, despre tot ce înseamnă a vota și să fii cetățean activ. Am avut ocazia să facem cunoștință cu mulți oameni la fel de interesați ca și noi, care au aceleași pasiuni și cu care vom fi prieteni. Informația pe care am dobândit-o e foarte utilă și ne va fi de folos pe viitor la concursurile „Ce? Unde? Când?”, pentru că noi suntem o echipă care participă foarte des la aceste concursuri, dar ne va fi de folos și pentru cultura noastră generală.”
Echipa câștigătoare al „CUC” este formată din elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău.
Ioana Vatamanu-Mărgineanu, elevă la Liceulul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău.
Colega sa de echipă și de liceu, Ioana Vatamanu-Mărgineanu, adaugă: „E foarte frumos ce face CICDE aici pentru că ne oferă, nouă, tinerilor, să facem ceea ce ne place, să jucăm jocuri și, mai ales, într-o atmosferă așa de frumoasă cu echipe din toată republica. Am făcut cunoștință cu elevi care au aceleași interese ca și noi și, în același timp, am îmbinat utilul cu plăcutul învățând despre campania electorală, procesul electoral, mai ales că am trecut la sistemul mixt și noi, ca viitori alegători, pentru că pe 24 februarie vom vota, trebuie să știm ce înseamnă sistemul mixt și cum să votăm corect.”
Pe parcursul unui an, au fost organizate 11 jocuri „CUC” cu întrebări din domeniul electoral.

Jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală a avut loc pentru prima oară în septembrie 2017 și s-a desfășurat în cadrul diferitor licee din toată țară, care au continuat și în anul acesta. Pe parcursul anului 2017 au avut loc șase runde de joc, iar în 2018 — cinci, la care au participat, în total, 527 de elevi, de la peste 70 de licee din întreaga țară. După competițiile la nivel de școală, cele mai bune echipe s-au întrecut la nivel de raion, ca în jocul din finală să ajungă cele mai bine pregătite echipe de la 10 licee.

Educația electorală a tinerilor prin intermediul jocului intelectual „CUC” este o inovație pentru Republica Moldova.

Conceptul jocului „Ce? Unde? Când?” constă în adresarea unor întrebări de inteligență, logică, erudiție sau perspicacitate cu tematică electorală, echipelor formate din șase membri, care, timp de un minut, trebuie să dea răspunsul scris pe o foaie unui juriu, iar acesta decide corectitudinea celor scrise. Fiecare răspuns corect valorează un punct, echipa care acumulează cele mai multe puncte este învingătoare.

Prin intermediul acestor activități, CICDE își propune să dezvolte spiritul civic de participare în rândul tinerilor.
Angela Caraman, directoarea adjunctă a CICDE.
„Scopul acestor activități este de a cunoaște și a învăța prin metode interactive, de a dezvolta erudiția și de a le cultiva acel spirit civic de participare. Sperăm că aceste cunoștințe pe care ei le-au căpătat să aibă și impact în timp, să fie acei cetățeni activi de care societatea are nevoie”, susține directoarea adjunctă a CICDE, Angela Caraman.
Maxim Mazur, elev la Liceul Teoretic „B. P. Hașdeu” din orașul Drochia.
Un alt participant al jocului, Maxim Mazur, este din orașul Drochia și învață la Liceul Teoretic „B. P. Hașdeu”. El spune că s-a implicat în această competiție intelectuală deoarece și-a dorit să cunoască mai bine domeniul electoral: „Am aflat ce prevede sistemul mixt, care sunt avantajele și dezavantajele acestuia și, când voi ajunge să votez, voi fi destul de pregătit pentru a-mi îndeplini această datorie civică.”
Maxim și colegii săi de echipă în timpul jocului intelectual.

Profesoara lui Maxim, Rodica Cucuietu, care a venit să-și susțină discipolii la acest concurs, este de părere că pentru tinerii în prag de a merge prima oară la vot este esențial să conștientizeze că participarea lor la alegeri este cel mai important drept pe care trebuie să și-l exercite.

Rodica Cucuietu, profesoara la Liceul Teoretic „B. P. Hașdeu” din orașul Drochia.
„În spate stă o muncă asiduă, o muncă de zi cu zi. Am început să ne pregătim din Codul Electoral, l-am trecut pas cu pas, copiii au fost curioși și chiar le-a plăcut. Eu am emoții împreună cu ei, poate eu și mai mult, pentru că am așteptări, căci realizez că avem niște concurenți destul de puternici. Noi suntem începători și, evident, contează faptul că am participat, să învățăm din lecția aceasta, să ne molipsim de virusul acestui joc intelectual și să ne înarmăm cu dorință de a mai participa, și de arăta de ce suntem în stare. Le place copiilor și vedeți forfota din sală este cel mai bun energizant și motivant de a mai participa.”
Echipa elevilor de la Liceul Teoretic „Boris Dânga”, din orașul Criuleni, în timpul finalei „CUC” cu tematică electorală.

Ion Rapcea de la Liceul Teoretic „Boris Dânga”, din orașul Criuleni, are deja o experiență destul de bogată ce ține de activitățile pe subiecte electorale pentru tineri. Acum o lună, el a participat, în calitate de candidat independent, la alegerile Consiliului de elevi din școala sa, care au fost organizate după principiul sistemului electoral mixt, cu ajutorul experților electorali de la CICDE. Și dacă la acele alegeri Ion s-a avântat în cursa electorală pe cont propriu, la „Ce? Unde? Când?” s-a bazat pe echipa formată din colegii săi de liceu.

Ion Rapcea, elev la Liceul Teoretic „Boris Dânga”, din orașul Criuleni.
Ion spune că prin acest joc „se formează un spirit de echipă foarte puternic și o dorință și mai mare de a lucra într-o echipă așa unită. E o experiență productivă, pentru că am trecut niște lucruri foarte importante cum ar fi tot sistemul electoral al Republicii Moldova.”
Echipa elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din comuna Răzeni, Ialoveni.

Și Alexandra Beregoi, din comuna Răzeni, Ialoveni, elevă la Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, susține că educația electorală este foarte importantă, deoarece îi ajută pe cetățeni să-și formeze o opinie și să ia o decizie, mai ales că ea și colegii ei urmează să voteze pentru prima oară la alegerile parlamentare din februarie. Alexandra, la fel ca și Ion Rapcea, subliniază cât de important este lucrul în echipă, dar și responsabilitatea fiecărui membru în parte.

Alexandra Beregoi, elevă la Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, din comuna Răzeni, Ialoveni.
„Concursul acesta este o metodă interactivă despre a ne informa despre diferite alegeri din alte țări și de la noi. Pentru noi este interesant, fiind tineri suntem interesați de dezvoltarea culturii generale. În timpul jocului trebuie să ne bazăm pe lucruri exacte, nu pe generale și primul gând venit este, probabil, răspunsul corect. Acest joc formează spiritul de echipă, cum să lucrăm împreună. Jocul „Ce? Unde? Când?” are anumite reguli și fiecare persoană trebuie să fie responsabilă de un anumit lucru, de o anumită știință, de un anumit domeniu și comuniunea tuturor cunoștințelor trebuie să rezulte un răspuns corect.”
Octavian Sirețeanu, președintele Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.
Octavian Sirețeanu, președintele Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale (CMJI), spune că timp de un an, împreună cu experții de la CICDE a străbătut țara în lung și-n lat. „Noi, de obicei, la club facem pachete din diverse domenii, atunci când subiectul este mai îngust, e puțin mai dificil, dar nu imposibil. Cea mai puternică impresie a fost că tinerii nu se deosebesc atât de mult de ce am văzut, de exemplu, la Chișinău și la Drochia, Ungheni sau în alte localități. Peste tot am văzut interes și tinerii încercau să răspundă, să gândească.”
Cele 11 jocuri „CUC” au fost organizate cu implicarea Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală este o metodă interactivă de învățare și educare a tinerilor, deoarece ei reprezintă potențialul de dezvoltare și schimbare a unei societăți, susține directoarea adjunctă a CICDE, Angela Caraman.

Angela Caraman, directoarea adjunctă a CICDE.
„Le suntem recunoscători profesorilor pentru că la fiecare etapă au fost alături de noi și au contribuit la buna organizare a acestui eveniment, ei și-au însoțit elevii și au trăit emoții pentru ei. Participanții care s-au clasat pe primele patru locuri vor merge să joace această competiție și la Parlament pentru că și acolo va fi organizat ceva similar.”

CEC și CICDE, pe parcursul acestui an, în cadrul campaniei de informare și educare civică, au organizat mai multe activități destinate tinerilor. Pe lângă instruirile clasice care au loc la seminare și training-uri, s-a mers pe o abordare inovativă. Astfel, pentru tineri au fost desfășurate în școli „Săptămâna Electorală” (mai 2018) și „Luna Electorală” (septembrie- octombrie 2018), hackathonul InnoVoter, Forumul Național al Tinerilor, precum și multe altele. Toate acestea au avut loc cu sprijinul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”.

Eva Bounegru, manageră de proiect, PNUD Moldova.
Managera acestuia, Eva Bounegru, susține că: „Tinerii din ziua de azi sunt mult mai conectați la ceea ce se întâmplă în jur. Au acces la un volum mai mare de informații, la tehnologii mai avansate, de aceea, modul clasic de învățare, uneori, îi plictisește. Mai ales când e vorba de un domeniu foarte tehnic și mai puțin înțeles, așa cum este cel electoral. De aceea, metodele inovative sunt binevenite, iar jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” reprezintă o modalitate deosebită de învățare și responsabilizare a tinerilor alegători.”
Jocul intelectual „CUC”, cu tematică electorală, a fost organizat cu sprijinul proiectului PNUD Moldova.

Jocul Intelectual „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală, este parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația se învață: Implică-te!”, care se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.