Clubul Juniorilor care vor să aducă oportunitățile de dezvoltare în satele din Moldova
20 de fete și băieți formează Clubul Juniorilor al Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova. În fiecare lună, ei se întrunesc pentru a găsi modalități de a implica tinerii din comunități, în special cele rurale, la luarea deciziilor și în activități locale.
De Ziua Internațională a Tineretului, marcată anual pe 12 august, vă prezentăm parcursul a câtorva tineri membri ai Clubului Juniorilor.
De la interesul pentru fotografii la cel pentru oamenii fotografiați
Mihaela Socol are 20 de ani și este din satul Vorniceni, raionul Strășeni. Fiind pasionată de fotografie, folosește comunicarea prin imagini pentru a crea conexiuni cu diaspora. De la o poză la alta, a devenit tot mai interesată de oamenii din spatele aparatului foto și a decis să se implice direct pentru a face localitatea sa mai dinamică și prosperă. Așa a devenit membră și apoi președintă a Asociației de Băștinași (AdB) Junior Vorniceni.
„Doream mai multă implicare și nu vedeam nicio schimbare, așa că am decis să o iau de la zero. Am găsit noi membri juniori, am comunicat cu ei și, în timp, nu am devenit doar o asociație, ci o familie”, spune Mihaela.
Acum, tinerii se implică și la organizarea festivalurilor și a altor evenimente locale au deschis cluburi de interes săptămânale pentru tineri: de lectură, gândire critică, oratorie, fotografie sau jocuri de societate.
Mihaela constată că semenii săi au devenit mai conștienți de importanța protejării mediului, promovând măsuri de protecție a resurselor naturale și de adaptare la schimbările climatice.
Consiliile locale ale tinerilor — acceleratoare pentru implicare
Victor Babcinețchi, un tânăr de 18 ani din orașul Șoldănești, a fost de două ori președinte al Consiliului Raional al Tinerilor din raion.
„Tinerii contribuie la dezvoltarea durabilă prin implicare activă în proiecte de voluntariat, promovarea educației ecologice și participarea la procesul decizional local. Mie îmi place să mă implic. Activitatea care mă încarcă cu energie este cea de la asociația de băștinași, unde ideile tinerilor sunt mereu pe primul loc. Am primit reacții pozitive din partea localnicilor”, spune Victor.
Una dintre realizările cu care se mândrește este tabăra de vară „AcasăCamp” organizată pentru al doilea an consecutiv în satul Cobîlea din raionul Șoldănești, cu sprijinul Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova și cu finanțare oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
„Prin intermediul AdB Junior, am reușit să atragem fonduri pentru tabără. Aici, ideile fiecăruia au prins viață și, pentru mine, a fost un vis împlinit să văd tineri și copii fericiți. La tabără au participat 36 de copii și tineri, dintre care cinci au fost din diasporă”, povestește el cu entuziasm.
Student în primul an la Universitatea de Stat din Moldova, la specialitatea Drept, Victor vede în tineri viitorul comunității sale.
„Îmi doresc să mă dezvolt pe plan profesional și să ofer tinerilor cât mai multe oportunități de dezvoltare personală. Un sfat pentru tineri: Dacă ai un vis, luptă pentru realizarea lui!”, este îndemnul său.
Pentru toate realizările sale, în acest an, Victor Babcinețchi a primit premiul național pentru tineret, iar Consiliul condus de în acea perioadă a fost desemnat Consiliul Local al Tinerilor al Anului 2021 de către Ministerul Educației și Cercetării.
Implicarea — o pornire firească și nu o povară
Zinaida Chitoroagă este o tânără de 20 de ani care se implică în dezvoltarea comunității din satul Sipoteni, raionul Călărași. Ea este vicepreședintă a asociației de băștinași din localitate și specialistă în atragerea investițiilor în cadrul primăriei. A pornit pe acest drum ca lideră a AdB Junior.
„Experiența mea a început cu programul ‘Sipoteni — Capitala Tineretului’, unde am participat la mici proiecte de dezvoltare locală. Aceste activități m-au ajutat să îmi dezvolt abilitățile și să fiu remarcată de cei din jur pentru implicarea mea. Pentru Sipoteni, implicarea diasporei înseamnă mobilizarea de resurse pentru necesitățile comunității și un simț al apartenenței. Este o onoare să avem parteneri de încredere care ne susțin constant”, spune Zinaida.
Ca și Victor, Zinaida organizează pentru al doilea an consecutiv tabăra de vară #AcasăCamp pentru copii și tineri din comunitate și diasporă.
„Schimbăm percepția despre anumite lucruri și atragem oameni în jurul nostru. Dorim să îi contaminăm cu dorința de a se implica în viața localității. Le spun mereu tinerilor din echipa mea să se implice atunci când simt chemarea. Să facă ceea ce îi pasionează cu răbdare și curaj. Să fie un exemplu pentru alții, dar dacă nu mai simt asta, să nu o facă din obligație!”, conchide Zinaida.
Sate mai dinamice, tineri care rămân acasă
Veronica Sîrbu, o tânără de 21 de ani din satul Sireți, raionul Strășeni, studentă la relații internaționale, își face timp în agenda sa și pentru implicarea civică în localitatea sa de origine.
Pe lângă rolul de specialistă pe domeniul tineretului și consilieră locală, Veronica este implicată și în activități de voluntariat. Ea coordonează proiecte precum reamenajarea parcului din localitate, susținute prin donațiile celor din diasporă, precum și organizarea taberelor de vară pentru copii.
„Îmi doresc ca tinerii să aibă acces la mai multe oportunități și să fie motivați să se implice activ în viața comunității. Eu m-am simțit motivată să acționez atunci când am văzut problemele cu care se confruntă tinerii din sat. Lipsa activităților și a unui spațiu adecvat pentru adolescenții din localitate m-au determinat să mă implic”, relatează Veronica Sîrbu.
Un proiect la care tânăra ține foarte mult este înființarea postului de pompieri voluntari din satul Sireți, o inițiativă realizată în colaborare cu autoritățile publice locale. Veronica este voluntară la postul de pompieri din anul 2021.
„Curajul și devotamentul nu au gen. În fața focului, femeile demonstrează aceeași determinare și competență ca și bărbații. Femeile din această profesie, la fel ca și bărbații, își dovedesc în fiecare zi capacitatea de a salva vieți și de a proteja comunitățile noastre”, a spus Veronica.
Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova a fost creată în 2023, cu susținerea PNUD și a Guvernului Elveției.
Înființarea Alianței Asociațiilor de Băștinași este o etapă firească de consolidare a celor 160 de asociații de băștinași create și dezvoltate începând cu 2015, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției. De atunci, Asociațiile de băștinași au demonstrat că sunt entități capabile să contribuie la dezvoltarea locală.