Copiii și tinerii se alătură campaniei „Zilele Democrației 2022”
Mai multe instituții de învățământ din țară au găzduit lecții deschise, prelegeri publice, dezbateri și jocuri de rol. Toate acestea pentru ca informația despre democrație, sisteme electorale, participare să fie mai ușor de înțeles.
Anul acesta, Ziua Internațională a Democrației, sărbătorită tradițional pe 15 septembrie, a fost marcată în instituțiile de învățământ din Moldova timp de o săptămână. În cadrul campaniei de comunicare „Zilele Democrației”, desfășurate în perioada 12–16 septembire 2022, viitorii alegători de la grădinițe, licee și universități au învățat despre democrație la lecțiile publice susținute de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și formatorii Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).
Cei mici și-au ales fructul preferat, au votat aplicând ștampila pe buletinul de vot pentru desenul animat pe care să-l privească în pauzele de joacă. Iar cei mai mari au aflat ce înseamnă „Alegeri 4D”, și-au încercat puterile în prezentarea programelor electorale și chiar au experimentat rolurile de funcționar electoral, candidat și observator.
Tinerii de la universități s-au întrecut în dezbateri despre participarea obligatorie la vot, introducerea votului electronic, modalitatea de finanțare a partidelor, reducerea vârstei de participare la vot până la 16 ani, iar la final fiecare și-a expus opinia votând „pentru” sau „împotriva” acestor schimbări.
În cadrul campaniei, toți participanții la lecțiile de democrație și bibliotecile instituțiilor de învățământ gazde au primit cadouri — materiale informative și seturi de cărți tematice.
Ziua Democrației la Cantemir și Cahul
Campania de comunicare „Zilele Democrației” a demarat în instituțiile de învățământ din Cantemir și Cahul. Echipele de la CEC și CICDE le-au vorbit tinerilor despre importanța alegerilor într-un stat de drept, despre puterea votului și a implicării lor civice.
Mădălina Știrbu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir a participat la lecția de democrație și, în concluzie, ne-a spus că tematica democrației ar trebui mai des abordată în licee, inclusiv la lecții și în evenimentele școlare.
„În democrație noi putem face alegeri. De aceea, este important ca tinerii să participe la vot și să facă acele alegeri care să le aducă schimbările pe care le doresc”, consideră Mădălina.
Deși încă nu știe dacă va opta pentru o carieră în politică, Mădălina și-a încercat puterile în competiția de prezentare a platformelor electorale. Și-a ales „Partidul Ecologist”, și-a schițat argumentele și a încercat să își convingă colegii că fără un mediu curat și sănătos nicio societate nu poate avea viitor.
Colegul Mădălinei, Denis Zelea, elev și el în clasa a XII-a, ne-a împărtășit impresiile despre lecția la care a participat și a recunoscut că își dorește să devină deputat, să facă politică și că asemenea evenimente sunt de mare interes pentru el.
„Democrația este cheia unui stat civilizat. Cred că tinerii noștri trebuie să citească mai multe despre democrație și drepturile omului, să aibă o cultură politică pentru a putea face alegeri corecte”, a spus Denis.
Ziua Democrației la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a însemnat mai mult decât o lecție publică. A fost o experiență de comunicare de neuitat, în care fiecare student și-a găsit confirmarea valorii sale în procesul de consolidare a democrației, iar cei mai ambițioși — inspirația pentru un viitor de lider.
Vlad Moga, student în anul II la Facultatea de Drept, a zis că tinerii trebuie să fie mai activi, deoarece poporul trebuie să conducă țara, nu un singur om să le decidă soarta.
„Democrația oferă foarte multe oportunități pentru dezvoltare. Eu cred că tinerii trebuie să se implice în viața publică pentru a ajuta societatea să ajungă la un nivel de trai cât mai înalt, cât mai prosper. Cu ajutorul democrației în Republica Moldova s-ar putea de schimbat foarte multe în economie și justiție”, ne-a spus Vlad.
Liliana Cațavel, la fel studentă în anul II la drept a menționat că anume tinerii sunt acei care trebuie să cunoască despre oportunitățile democrației, deoarece viitorul le aparține și ei trebuie să-l aleagă prin participarea la vot.
„Democrația este unicul sistem politic în care oamenii au un cuvânt de spus în crearea viitorului lor. Dacă ne dorim schimbări, noi, tinerii, trebuie să fim mai curajoși, să ne exprimăm opiniile și să ne implicăm mai mult în viața soicietății”, a punctat Liliana.
Alexandru Berlinschii, secretarul CEC, a susținut câteva lecții deschise pentru tinerii din Cantemir și Cahul și este de părere că democrația trebuie învățată de pe băncile școlii, exersând-o în cadrul consiliilor de elevi, ca ulterior să fie practicată și în instituțiile publice de viitorii funcționari.
„Calitatea unui proces electoral depinde de implicarea fiecăruia dintre noi. În cadrul unui scrutin participă peste 25 000 de funcționari, iar la urne vin circa 2,5 mln. de alegători. Cu regret, se constată o prezență redusă a tinerilor alegători la secțiile de vot, de aceea, campania ‘Zilele Democrației’ în instituțiile de învățământ este binevenită pentru a le transmite mesajul că votul lor contează”, a spus Alexandru Berlinschii.
Liceul și universitatea din Bălți s-au alăturat Campaniei „Zilele Democrației”
Studenții și profesorii de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți s-au alăturat cu mult entuziasm și poftă de dezbateri campaniei „Zilele Democrației”.
Partea interactivă a lecției a fost cea mai captivantă. Pavel Postică, vicepreședintele CEC, cel care a susținut lecția deschisă, i-a provocat pe viitorii alegători cu mai multe întrebări despre democrația participativă. Tinerii au rămas surprinși să afle că de la 18 ani pot deja candida la funcția de consilier local sau de deputat în Parlament, iar de la 25 de ani, la funcția de primar. De asemenea, ei au aflat de ce trebuie să participe în alegeri, cum să se înregistreze în cursa electorală în calitate de candidați/candidate, cum să desfășoare o campanie electorală şi să-şi asume responsabilități de reprezentare și participare publică.
Pavel Postică, vicepreședinte al CEC, le-a spus tinerilor că noi suntem beneficiari ai democrației directe și avem dreptul să alegem Parlamentul, Președintele țării, dar și autoritățile publice locale. Însă, până în prezent mai sunt țări în care se duce lupta pentru a beneficia de acest drept, inclusiv pentru o democrație directă.
„Mulți dintre noi, prin refuzul de a participa la alegeri, de fapt aruncăm la coșul de gunoi memoria tuturor celor care au luptat pentru a obține pentru ei, dar și pentru noi, acest drept și privilegiu”, a declarat Pavel Postică.
Campania de comunicare „Zilele Democrației” a trecut pragul Liceului Teotretic „Mihai Eminescu” din Bălți. Elevii au aflat ce înseamnă „Alegeri 4D”, și-au ales câte un ”partid politic” din cele trei propuse de formatorii CICDE — „Partidul Sportului”, „Partidul Businessului” și „Partidul Ecologist” și i-au creat platforma electorală, au prezentat-o cum au putut mai bine, după care au participat la dezbateri publice. Iar cei mai ambițioși au experimentat rolurile de funcționari electorali și observatori. În final, din cele trei „partide” care au concurat în scrutinul școlar, a câștigat „Partidul Businessului”.
Tinerii din Comrat mai informați despre oportunitățile de participare în procesele electorale și decizionale
Universitatea de Stat din Comrat și-a deschis larg ușile campaniei „Zilele Democrației”. Studenții din anul I și II au aflat lucruri interesante despre sistemul electoral din țara noastră, oportunitățile de participare în procesele electorale și decizionale, în cadrul unei lecții publice susținute de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
Pentru tinerii din Comrat, lecția publică a fost nu numai un prilej de a cunoaște informații noi despre sistemul democratic, de a-și exprima viziunile privind implicarea lor în viața societății, dar și de a se inspira pentru o carieră în domeniul public. De asemenea, ei au participat la o discuție despre participarea obligatorie la vot, introducerea votului electronic, finanțarea partidelor, reducerea vârstei de participare la vot până la 16 ani, iar la final fiecare și-a expus opinia votând „pentru” sau „împotrivă”.
În aceeași zi, formatoarele de la CICDE au mers la elevii de la Liceul „Simion Baranovski” din satul Copceac, municipiul Comrat, pentru a le transmite mesajul democrației și al puterii votului.
Irina Cabac, elevă în clasa a XII-a la liceul „Simion Baranovski” din satul Copceac a participat cu mult interes la lecția de democrație organizată de formatoarele de la CICDE, deoarece recent a făcut majoratul și la următoarele alegeri vrea să meargă la vot. Irina crede în puterea tinerilor și în capacitatea lor de a se mobiliza și a-și alege viitorul.
„La lecțiile de istorie și educație civică noi adeseori discutăm despre democrație, despre toate aspectele implicării tinerilor în viața publică, despre alegeri. De aceea, pot spune cu încredere că elevii din liceul meu știu ce înseamnă democrația și vor putea participa la guvernarea țării. Lecția de astăzi m-a inspirat să aleg facultatea la care să merg după absolvirea liceului. Voi merge la Drept”, a spus Irina Cabac.
Dmitrii Arfonos, elev în clasa a XII-a la același liceu, ne-a spus că este pasionat de politică și urmărește tot ce se întâmplă în țara noastră. După părerea sa, tinerii sunt o forță cu un mare potențial politic și dacă ar fi mai activi, am vedea mai multe schimbări.
„Cred că în țara noastră există o democrație destul de dezvoltată. Eu am urmărit ultimele alegeri locale, prezidențiale și cred că au fost libere și corecte. Problemele sociale se soluționează, deși majoritatea necesită investiții importante, dar și unele eforturi din partea populației”, afirmă Dmitrii.
Angelica Caraman, președinta CEC, referindu-se la Campania „Zilele Democrației” în instituțiile de învățământ a menționat că aceasta și-a propus să încurajeze tinerii să fie cetățeni activi, să pună întrebări și să caute răspunsuri la acestea, să-și cunoască drepturile, dar și responsabilitățile.
„Fiecare al doilea tânăr cu vârsta de 18 ani a ieșit la vot pe 11 iulie 2021. Acest rezultat ne încurajează să punem accent în continuare pe educația civică a cetățenilor. Diversificăm activitățile și mesajele, iar beneficiarii noștri sunt începând de la grădiniță, școală, universitate până la alegătorii în etate. Prin incluziune, accesibilitate și conștientizare, vom ajunge să ne bucurăm de o democrație veritabilă. Învățând democrația, devenim oameni liberi și cetățeni responsabili”, a afirmat președinta CEC, Angelica Caraman.
Potrivit directoarei CICDE, dr. Doina Bordeianu, educația viitorilor alegători este o investiție în viitor, deoarece se educă o generație conștientă de valoarea ei cetățenească și de instrumentele de participare civică pe care le are la dispoziție într-o democrație.
„Noi, la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral demonstrăm zi de zi că democrația se învață! Explicăm oamenilor — alegători și viitori alegători — cât de valoroasă este vocea lor, cât de multă putere are votul lor și ce metamorfoze pot avea loc prin implicare și participare civică. Pe 15 septembrie celebrăm democrația și dreptul nostru de a alege — în ce țară vrem să trăim, de cine vrem să fim guvernați și cum să arate viitorul nostru”, a declarat Doina Bordeianu.
Democrația explicată de copii
În contextul Zilei Internaționale a Democrației, am mers la grădinița „Sălcioara” din localitatea Stăuceni, municipiul Chișinău și i-am întrebat pe copiii din grupa pregătitoare ce este în opinia lor democrația, drepturile copiilor, alegerile, care sunt calitățile unui bun conducător și de ce în democrație este important să respectăm legile.
Copiii de la grădinița din Stăuceni participă la activitățile de educație electorală și știu cum nu doar să explice adulților ce este democrația, dar și să o apere chiar dacă încă sunt mici. Aceasta este posibil grație instruirilor și a materialelor didactice pe care le oferă grădinițelor Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul PNUD Moldova.
Campania de comunicare „Zilele Democrației” a ajuns la peste 1500 de copii, elevii și studenții din Bălți, Cahul, Comrat, Cantemir, Căușeni și Chișinău.Campania fost organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Democrației, marcate anual pe 15 septembrie, cu suportul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de USAID.