Drumețiile de-a lungul Nistrului au croit calea către profesia de ghid turistic

Maxim Ciumac din Tiraspol și Irina Mironic din Chișinău sunt ghizi turistici. Curiozitatea, drumețiile prin țară și studenția i-au determinat să devină ghizi. Ambii organizează escapade sau excursii pentru turiștii locali sau cei veniți din străinătate prin locurile istorice și pitorești de pe ambele maluri ale râului Nistru.

UNDP in Moldova
UNDP Moldova
Published in
11 min readApr 7

--

Irina a studiat turism și ospitalitate la Institutul de Relații Internaționale „Perspectiva”.

Maxim este absolvent al Școlii Superioare de Turism și Servicii Hoteliere a Academiei de Studii Economice din Moldova. Acest lucru a fost posibil datorită susținerii Platformei Turism, creată de Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Cum e să fii ghid turistic și să prezinți locurile pitorești de pe cele două maluri ale râului Nistru, ce trasee pot fi incluse pentru o escapadă de weekend, cum poate fi îmbunătățit sectorul turistic din țara noastră și ce impact au avut crizele prin care a trecut Moldova în ultimii ani, aflați din interviul de mai jos.

Care sunt locurile pe care le vizitați cel mai des și de ce?

Irina: Cel mai adesea, ca și ghid, vizitez cunoscutul complex muzeal „Orheiul Vechi”, pentru că acolo sunt reprezentate aproape toate etapele dezvoltării teritoriului nostru, există un peisaj pitoresc, nu este departe de capitală și se îmbină foarte bine cu alte obiective. Și acolo oaspeții noștri pot simți întreaga savoare a Moldovei, pot încerca mâncăruri naționale de casă și se pot bucura de aer curat. Și dacă acolo se țin unele evenimente în acel moment, aceasta lasă turiștilor impresii mai vii.

Maxim: Dintre traseele noastre, pot evidenția următoarele: drumețiile din Saharna, Țîpova, Stroențî, Rașcov. Avem și opțiunile pe apă: de la Tighina(Bender) la Tiraspol cu ​​caiacul. În cazul traseelor cu bicicleta, atunci ar fi de la mănăstirea Marta și Maria din Căușeni, spre mănăstirea din Chițcani.

Care sunt experiențele pe care le apreciază turiștii atunci când vin în țara noastră?

Maxim: Turiștii apreciază în primul rând ospitalitatea noastră. În fiecare casă suntem gata să împărțim și ultima bucățică, doar să nu lăsăm oaspetele flămând — toată lumea apreciază așa ceva! Bucătăria națională include mâncăruri delicioase: sarmale, vin și multe altele. Suntem o țară multinațională și fiecare națiune a contribuit la istoria noastră comună.

În general, cultura și istoria de pe malul drept și stâng sunt comune: valori împărtășite, cu toții iubim lumea/pacea.

Cu toții suntem ospitalieri și ne bucurăm mereu să avem oaspeți, să intrăm cu ei în pivniță, să bem un pahar de vin cu murături. Iar mămăliga este felul principal al întregii Moldove.

Irina: În câteva zile de comunicare, turiștii și ghidul devin practic prieteni. Le place foarte mult bucătăria noastră. Diversitatea gastronomică impresionează prin numeroase rețete ale aceluiași fel de mâncare în diferite părți ale țării, aroma produselor și gustul bogat. Cea mai importantă impresie a oaspeților noștri este că merg în Moldova fără să se aștepte la emoții extraordinare. La urma urmei, nu există castele medievale, capodopere arhitecturale în număr mare, complexe mari de divertisment cum ar fi, de exemplu, Disneyland. Comunicarea cu noi, cu localnicii, mâncarea delicioasă, vinul, natura și istoria îndepărtată a țării noastre nu lasă pe nimeni indiferent.

De ce turiștii merită să vină în țara noastră? Ce experiențe turistice le putem oferi?

Maxim: Expresia „țară mică cu inimă mare” concentrează toată esența regiunii noastre! Cu toții suntem fericiți, suntem primitori și prietenoși. Avem oameni buni, natura este extraordinară și avem o istorie interesantă!

Irina: Moldova este o țară foarte ospitalieră. Nu ne putem lăuda cu stațiuni de schi, dar avem stațiuni balneare, situri naturale care ne permit să călătorim prin țară, să ne îmbunătățim sănătatea la un sanatoriu, să mergem pe jos sau cu bicicleta. Diversitatea culturilor din țara noastră este și o latură atractivă a turismului moldovenesc. În acest sens, oaspeților străini le place și diversitatea gastronomică.

Ce impact au avut crizele multiple asupra sectorului turistic? (pandemie, război, criză energetică etc.)?

Irina: Toți acești factori au avut un impact foarte negativ asupra turismului. În timpul pandemiei, turismul organizat a fost redus la zero. Întrunirile a mai mult de 5 persoane au fost interzise. Apoi numărul permis a crescut la 50 de persoane, dar în încăperile mari și în transport, mai existau restricții de respectat. Toate aceste condiții au făcut imposibilă efectuarea excursiilor de grup prin țară. Aceasta fiindcă în primul rând pentru că este destul de costisitor să iei un ghid individual, la care se adaugă și teama de infectare.

Când au fost ridicate restricțiile severe, turismului organizat i-a luat foarte mult să se redreseze, pentru că multora le era frică să iasă în locuri publice, unde era multă lume. Și înainte să avem timp să ne redresăm după pandemie, a început războiul. Care turist străin va veni acolo unde nu este sigur? Există, desigur, unele persoane cărora un astfel de factor le dă un imbold, însă puține astfel de cazuri.

În schimb, localnicii au început să călătorească mai mult în Moldova. Pentru mulți, aceasta a fost o oportunitate de a scăpa de frică, de a schimba mediul, de a se încărca cu energie.

Situația economică din țară, desigur, a devenit o altă problemă pentru turismul moldovenesc. Turismul nu este un lucru esențial, poate nici cel mai important în acest moment. Prin urmare, mulți nu își permit să cheltuiască nici măcar 400 de lei într-o excursie.

Maxim: În opinia mea, pandemia a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării turismului intern. Oamenii nu au avut ocazia să plece peste hotare, iar toată lumea a început să studieze țara noastră. Как говорится не было бы счастья, да несчастье помогло. După cum se spune, nu ar exista fericire, dar nenorocirea a ajutat. În 2020, am început chiar să facem rafting pe râul Turunciuc, unde până atunci acolo se antrenau doar sportivii. Mulți nici măcar nu știau că pot face rafting în Moldova, deci nu mai este nevoie să pleci în străinătate pentru asta. Din vara lui 2022, refugiații ucraineni au început să se alăture drumețiilor ​​noastre, am făcut câteva excursii caritabile, gratuite, pentru a le arăta oamenilor măcar o parte din țara în care locuiesc acum. Acest lucru îi face să înțeleagă mai ușor mentalitatea noastră, încetează să le fie frică și cineva chiar a decis să rămână aici pentru totdeauna.

Prin ce diferă turismul intern față de cel extern? Ce solicită turiștii interni față de cei care vin din străinătate?

Maxim: Turismul intern este mai subtil decât cel extern. Îl abordăm mai în profunzime, vrem să spunem totul până la cel mai mic detaliu, pentru că este al nostru, ne este drag și ne iubim țara. Mai nou, vizitatorii/turiștii își doresc din ce în ce mai mult să stea în case de oaspeți, să mănânce mâncare de casă, să comunice cu sătenii obișnuiți. Toate acestea îi ajută să înțeleagă mai profund țara pe care o vizitează.

Irina: Turismul intern în Moldova este limitat. O mică parte a populației își permite să petreacă noaptea într-un alt oraș din țara lor, deoarece în acest moment totul este scump pentru localnici. Un turist străin este nevoit să stea undeva peste noapte. El alege condițiile în funcție de posibilitățile sale. Este mai profitabil pentru un turist local să se întoarcă acasă. Prin urmare, excursiile de două zile, de exemplu, nu sunt populare la noi.

De altfel, turistul local este mai pretențios. Astăzi, mulți compară condițiile care sunt în Moldova cu cele văzute în țările Europei sau pe alte continente. În baza acestui fapt, evaluarea devine mai strictă, iar conștientizarea că aceste condiții sunt greu de găsit nu se potrivește în mintea noastră la fel de ușor ca în rândul străinilor.

Cum putem îmbunătățit sectorul turistic? De ce este nevoie pentru a dezvolta serviciile din domeniul turistic?

Maxim: Desigur, sectorul turismului are nevoie de atenție. Avem o lipsă acută de case de oaspeți și campinguri rurale, puține trasee de drumeții marcate. Multe destinații turistice trebuie promovate de mass-media pentru ca și localnicii noștri să le cunoască. Poate ar fi util să fie instalate panouri sau bannere de-a lungul traseelor cu indicații spre locuri frumoase și istorice. De asemenea, lipsesc toalete și locurile de odihnă/repaus de-a lungul drumurilor.

Irina: Statul poate îmbunătăți situația. Poate ajuta oamenii din acest sector cu beneficii economice, asistență agricolă, forță de muncă calificată. Câți proprietari de pensiuni rurale lucrează în această direcție nici nu vă imaginați și ei în paralel acceptă turiști, lucrează la câmp și gătesc mâncare. Și acum nu pot crește prețurile pentru serviciile lor, în ciuda faptului că iarna este necesar să încălzească locuințele nu doar înainte de intrarea turiștilor, ci și cu câteva zile înainte, pentru ca locuința să fie caldă, deci primitoare. Dacă ar avea un fel de sprijin de la stat, poate că ar fi mai mulți turiști în Moldova, inclusiv iarna. Dacă un turist îngheață și se duce acasă bolnav, atunci cu siguranță nu va avea impresii plăcute din această călătorie. De asemenea, e important să participăm nu doar la expozițiile de acasă, așa cum sunt „Fabricat în Moldova” sau cea dedicată turismului. E importantă și participarea la expozițiile internaționale care, deși nu imediat, poate da un rezultat bun. Ar trebui să existe deja asistență din partea statului.

Un alt lucru ce poate fi făcut este să investim în restaurarea monumentelor noastre de arhitectură, așa cum s-a întâmplat cu conacul Manuc Bey. A devenit un obiectiv important în tot raionul. Avem multe dintre acestea. Rămâne să îmbunătățim posibilitatea de a le vizita. De exemplu, în Germania, puteți face un tur al muzeului de istorie cu muzică live interpretată de o orchestră, actori costumați și un ghid în rol de rege/regină. De ce nu poate un ghid în rol de Manuc Bey să întâlnească turiști la conac și să facă un tur al sălilor, însoțit de muzică, cel puțin înregistrată, din secolul al XIX-lea? Există multe astfel de exemple. Nu trebuie să mergi departe. La Iași, în Muzeul Politehnic, pe un ecran de televizor este prezentat un videoclip cu o înregistrare a muzicii redată dintr-o cutie muzicală. Este interesant. Poți face mult mai mult dacă vrei să atragi turiștii către aceste obiective.

Care ar fi trei destinații pentru drumeții sau simple plimbări la natură pentru a descoperi Moldova altfel?

Maxim: Este foarte dificil să evidențiezi doar trei destinații. Totul depinde de locul unde locuiești. De exemplu, dacă sunteți din Tiraspol sau Tighina (Bender), atunci aș propune satele Bîcioc și Gura Bîcului; o plimbare prin pădurea din Chițcani și albia râului Botna; Cioburciu, traseul de pe lângă râul Turunciuc. În general, este foarte frumos în zona satului Fetești, recomand oricui să viziteze aceste locuri; „Valea Cascadelor” din regiunea Șoldănești; raioanele Camenca și Rîbnița — satele Stroiești, Rașcov și Beloci.

Irina: Aș recomanda o plimbare de-a lungul malurilor râului Răut. Sunt locuri pitorești, relief original și sate tipic moldovenești. Pentru a vedea o altă Moldovă, poți face o ascensiune simplă până în cel mai înalt punct din Moldova — Dealul Bălănești. De acolo se deschide o priveliște foarte frumoasă, iar abundența de păduri și terenuri agricole cultivate este impresionantă. În apropiere, de altfel, vă puteți relaxa în corturi special echipate.

Al treilea traseu este o excursie cu barca de-a lungul râului Nistru. Pe ambele maluri ale coastei totul se schimbă constant. Undeva păsările cuibăresc pe partea înclinată, undeva o mănăstire a fost cioplită în stâncă, undeva chiar pe mal este așezarea unui sat în care s-a păstrat o frumoasă biserică.

Dacă i-aș oferi unui turist posibilitatea de a folosi trei moduri diferite de transport și de a vedea Moldova din diferite unghiuri, i-aș oferi o rută până la Bălănești, a doua rută cu barca, și a treia cu trenul, cel puțin până în orașul Ungheni, unde sunt multe lucruri interesante de vizitat. Iar călătoria într-un tren confortabil face posibil să vedem frumusețile satelor moldovenești, pădurilor și peisajelor deluroase.

Cred că o astfel de călătorie ar lăsa o impresie plăcută despre țara noastră!

--

--

UNDP in Moldova
UNDP Moldova

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.