Elevii din mai multe școli din Moldova și-au organizat propriile alegeri

de Irina Gotișan-Sotnic

În 26 de instituții de învățământ, din 11 raioane din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, au fost organizate alegeri pentru Consiliul de elevi, în baza modelului propus de Centrul de Instruire Continuă în domeniul Electoral (CICDE) de pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC).

Forfotă mare în holul liceului „Boris Dânga” din orașul Criuleni. Elevii zumzăie ca niște albine în jurul stupului. Ei au pregătit listele electorale și buletinele, cabinele și urnele de vot și fiecare elev își așteaptă rândul să își facă alegerea. În toată această vâltoare se citesc emoțiile pe chipul lor, dar și mișcările care le trădează exaltarea. Până și profesorii, care îi observă, sunt oarecum impresionați că totul decurge ca pe roate.

26 de elevi ai liceului din Criuleni au participat la o instruire oferită de CICDE, iar apoi pe parcursul a 20 de zile au organizat un scrutin adevărat.

După aproape o lună de pregătiri și agitație, elevii participă la un scrutin organizat de ei. Nu e un simplu joc, totul se petrece ca la carte, cu reguli stricte și proceduri exacte.

La mijloc de septembrie, în jur de 26 de elevi ai liceului din Criuleni au participat la o instruire oferită de Centrul de Instruire Continuă în domeniul Electoral (CICDE) de pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC), iar apoi pe parcursul a 20 de zile au organizat un scrutin adevărat: au instituit Comisia Electorală Școlară, responsabilă de organizarea și buna desfășurare a alegerilor, candidații și-au promovat programele electorale și totul a culminat cu scrutinul propriu-zis pentru alegerea membrilor în Consiliul de elevi ai școlii.

Elevii liceului „Boris Dânga”, din orașul Criuleni, în ziua alegerilor.

Radu Chirilov este elev în clasa a XII-a și e liderul unui partid școlar lansat în cursa electorală din cadrul liceului. El spune că a mai fost consilier și în anii trecuți și a lucrat în mai multe proiecte pentru elevi, cu toate acestea, în viitor, își dorește mai mult să fie profesor, decât politician.

Radu Chirilov, elev în clasa a XII-a, liderul unui partid școlar.
„A fost cursă electorală, a fost mediatizare și chiar rivalitate. Eu am experiență ca și consilier atât la nivel de liceu, cât și la nivel de raion. Am lucrat la niște proiecte în cadrul liceului, dar și a orășelului. Știu bine să fac rost de resurse materiale, cât și de muncă. Avem un plan bun pe un an înainte, precum a fost și parcarea de biciclete, mai schimbăm niște scări prin liceu. Știu cum să operez cu banii, știu să târguiesc, am abilități oratorice și nu doar eu, dar și membrii de partid.”
Numărarea voturilor după ce scrutinul s-a încheiat.

Agitația electorală a avut loc la ora de dirigenție, dar și la Adunările generale ale elevilor, la care concurenții electorali își promovau platforma. Partidele școlare au fost constitute din, cel puțin, 10 elevi, din clase diferite. În cursa electorală, pentru obținerea unui loc în Consiliul de elevi al liceului, în afară de partide, s-au avântat și unii candidați independenți, așa cum a făcut și Ion Rapcea, din clasa a XII-a.

Ion Rapcea, elev în clasa a XII-a, candidat independent.
„Împreună cu oamenii care mă sprijină am decis ca anul acesta să punem un accent mai mare pe educația elevilor. Vrem să mutăm panoul informativ la intrare, degrabă va fi finalizat proiectul ce ține de parcarea de biciclete, vom colecta bani de la iarmarocul care va avea loc luna aceasta”, spune Ion.

Alegerile au avut loc fără mari abateri, iar secretul votului a fost respectat, dă asigurări Laura Rînja, la fel din clasa a XII-a, care a deținut funcția de secretar al Comisiei Electorale.

Laura Rînja, elevă în clasa a XII-a, care a deținut funcția de secretar al Comisiei Electorale Școlare în timpul scrutinului.
„Am avut atribuția de a scrie procesele verbale în urma numărării voturilor, de asemenea, am avut și sarcina de a monitoriza alegerile, să am grijă să nu se facă anumite fraude, ca elevii să voteze corect, să meargă la cabina la care trebuie și să ducă buletinul de vot acolo unde e necesar. Pentru mine a fost o experiență nouă. Am văzut cum se desfășoară alegerile când ești un membru al acestei comisii, cât este de greu, pentru că dintr-o parte pare a fi ușor. Cursul de instruire la care am fost m-a ajutat foarte mult, pentru că am aflat ce înseamnă să fii un cetățean responsabil și care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când votăm.”
Liviu Fondos, elev în clasa a XII-a, președintele Comisiei Electorale Școlare.
„E prima dată când am făcut asemenea alegeri și acest exercițiu este educativ pentru că majoritatea elevilor din clasa a XII-a deja au atins majoratul și, astfel, au fost pregătiți pentru alegerile ce urmează”, este de părere Liviu Fondos, președintele Comisiei Electorale Școlare.

Dacă elevii din clasele mai mari s-au descurcat de minune în rol de alegători, pentru cei mici a fost nevoie de mai multă îndrumare.

„Cu cei mici a fost un pic mai greu, a fost necesar să le spunem ce trebuie să facă, cei mari s-au descurcat foarte bine. În ultimii ani vedem că nu prea iese tineretul la vot, însă fiecare trebuie să-și decidă viitorul țării sale”, spune Liviu.
O instruire cu tematică electorală, care a avut loc la Liceul „Lucian Blaga” din Telenești.

Organizarea acestui exercițiu a avut loc cu ajutorul CICDE și face parte din Campania destinată elevilor „Luna electorală în școli”. Au fost selectate 26 de instituții de învățământ din 11 raioane din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, unde au fost organizate instruiri. Aceste instruiri au durat, în medie, patru ore și au constat din prezentări, jocuri interactive pe tematică electorală și a avut loc și simularea scrutinului. În total, au fost instruiți 564 de elevi din toată țara.

Suportul didactic al trainingurilor au constat în două ghiduri, unul în format text și altul în format video, prin care, de-a fir a păr, li s-a explicat școlarilor ce au de făcut.

Activități care au avut loc în timpul instruirilor cu tematică electorală oferite de CICDE, la Liceul „Lucian Blaga” din Telenești.

Marcela Roșca, metodistă la CICDE, a oferit mai multe detalii despre această campanie:

Marcela Roșca, metodistă CICDE.
Am elaborat un ghid, ca o analogie a Codulului Electoral, pe care îl folosim în alegeri și l-am numit Codul Electoral Școlar și le-am propus elevilor ca în baza acestui ghid să organizeze alegerile pentru Consiliile de elevi. Le-am oferit școlilor modele de buletine de vot și liste electorale. Pe viitor, ne propunem, împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ca alegerile în toate școlile să se desfășoare în baza acestui Cod Electoral Școlar. Credem că tinerii trebuie să simtă pe propria piele procesele electorale mult mai devreme și nu abia la 18 ani, atunci când obțin dreptul de a vota”.
Simularea scrutinului în timpul instruirilor oferite de CICDE, Liceul „Lucian Blaga” din Telenești.

Acest exercițiu a fost făcut pentru a le oferi posibilitatea elevilor, în mod democratic, să-și aleagă Consiliul de elevi. Cei de la CICDE au mers pe ideea sistemului mixt, ca tinerii viitori alegători să se obișnuiască să voteze cu două buletine, pe circumscripție generală — pe școală și pe una parțială — pe clasă. La eveniment a fost prezentă și președinta CEC, Alina Russu.

Președinta CEC, Alina Russu, în timp ce discută cu elevii de la liceul „Boris Dânga” din orașul Criuleni.
Alina Russu, președinta CEC.
„Curios este faptul că elevii au putut aplica sistemul electoral mixt pe circumscripția națională, or, așa cum s-a numit aici, circumscripția școlară și pe cele 8 circumscripții uninominale sau mai bine-zis, parțiale, cum le-au numit ei, în care fiecare clasă a avut reprezentantul său. Ne dorim ca acest exercițiu să fie o dovadă de implicare a elevilor în conștientizarea proceselor electorale chiar aici, pe băncile școlii. Vorbind cu alegătorii din liceu, elevii, am înțeles că au simțit responsabilitatea și puterea votului atunci când, liber și neobligați de nimeni, își realizează dreptul de a alege”, afirmă Alina Russu, președinta CEC.

Directoarea liceului „Boris Dânga” din orașul Criuleni, Ana Novic, a menționat că elevii au fost foarte deschiși și dornici de a participa la aceste alegeri și, e sigură că, la anul viitor elevii vor repeta acest exercițiu:

Ana Novic, directoarea liceului „Boris Dânga”, din Criuleni.
„Ne dorim o societate democrată și odată ce implicăm elevii într-un proces educațional democratic, organizarea alegerilor este parte tocmai a acestui proces. Elevii trebuie să cunoască cum funcționează o societate democratică și nu e vorba doar de Republica Moldova. Teoretic, ei aveau aceste cunoștințe, dar această etapă constituie partea practică în care ei se pot convinge singuri că pot fi organizate alegeri libere și democratice. Noi încercăm să le cultivăm convingerea că viitorul acestei țări este în mâinile lor.”

„Luna electorală” este o continuare a „Săptămânii electorale”, care a avut loc în luna mai, anul acesta. Atunci, în clasele liceale din toate școlile din țară, au fost organizate, în ultima săptămâna a anului școlar, lecții pe subiecte electorale.

Expoziție de desene realizate de elevi în timpul campaniei „Săptămâna electorală”, derulate la sfârșitul lunii mai, anul curent și expusă în scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău în luna octombrie.

În clasele liceale, aceste lecții tematice au avut loc la ora de educație civică, iar unele licee i-au avut drept oaspeți pe președinta și vicepreședinta CEC, Alina Russu și Rodica Ciubotaru. La fel, au venit și reprezentanți ai societății civile și ai mass-media, Igor Boțan, directorul executiv al Asociației ADEPT și jurnalistul Alexandru Lebedev, fondatorul diez.md.

Expoziție de desene realizate de elevi în timpul campaniei „Săptămâna electorală”, derulate la sfârșitul lunii mai, anul curent și expusă pe holurile Aeroportului Internațional Chișinău în luna octombrie.

Elevii claselor gimnaziale au avut, la ora de desen, sarcina să-și expună viziunea despre ce presupune votul. Mai mulți copii au trimis desenele lor la adresa CEC, iar aceste lucrări pot fi admirate și apreciate de publicul larg în scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul capitalei și la Aeroportul Internațional Chișinău, unde au fost expuse.

Expozițiile de desen, din scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău și Aeroportul Internațional Chișinău, au fost posibile prin sprijinul PNUD Moldova.

„Luna de informare electorală în școli” este parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația contează”, inițiată de Comisia Electorală Centrală. Această campanie este parte a proiectului„Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.