Femeile, lidere pe timp de criză
De Ioana Creitaru, Biroul de Criză al PNUD și Consilieră SURGE în Moldova
O bubuitură puternică în ușă a făcut-o să sară din pat. Soțul ei a rugat-o să rămână acolo unde era, în timp ce el a ieșit să verifice ce se întâmplă. Doi soldați au intrat și l-au arestat. În timp ce el a fost târât afară în plină noapte, ea cu greu s-a abținut să nu țipe și s-a grăbit să-și trezească copiii. A pus câteva haine, bijuterii și o pătură într-o cutie grea de lemn, a șoptit o rugăciune și a fugit cu cei doi copii ai săi. Aceasta a fost ultima dată când și-a văzut soțul și aceștia au fost ultimii pași pe care i-a făcut în țara natală.
Aceasta este povestea străbunicii mele care s-a refugiat din Moldova în România în anul 1941.
Povestea ei și faptul că a acționat ferm în momente de criză m-a inspirat să urmez o carieră în domeniul dezvoltării. Anul acesta, când PNUD a lansat apelul de selectare a consilierilor SURGE pentru a coordona suportul acordat refugiaților din Ucraina, am știut că trebuie să plec. Detașarea mea în Moldova nu a fost doar o chemare a datoriei, ci o oportunitate de a-i onora memoria străbunicii mele. Să plec departe de fiica mea de patru ani nu a fost ușor, dar sprijinul necondiționat al familiei și aranjamentele flexibile ale misiunii, făcute cu Biroul de Criză al PNUD, mi-au permis să accept această misiune.
Susținerea femeilor care se refugiază de război în Moldova
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare criză globală curentă privind migrația oamenilor. Aproximativ opt milioane de persoane au migrat în interiorul Ucrainei, în timp ce, conform estimărilor, alte 13 milioane de persoane sunt blocate în zonele afectate de conflict. Peste 6,5 milioane au fugit din țară ca refugiați. Aproape jumătate de milion de refugiați au traversat Moldova, peste 64% dintre ei fiind femei și fete. Dintre aceștia, circa 86.000 au decis să rămână! Pentru comparație, populația totală a Moldovei este de 2,59 milioane de locuitori.
Când am ajuns în Moldova, m-am întâlnit cu femei refugiate găzduite de unul dintre cele 90 de centre de cazare pentru refugiați deschise de Guvern, autoritățile locale și ONG-uri. În timp ce tinerii voluntari îi țineau ocupați pe copiii refugiați cu cântece, mamele lor și-au împărtășit grijile despre soții care sunt în prima linie, familiile și casele lăsate, dar și incertitudinea viitorului.
„Când am plecat din Odesa, nu știam unde vom ajunge — nici măcar nu știam dacă vom supraviețui călătoriei”, ne-a relatat Natalia, ținându-și în brațe copilul de cinci luni. Alături de alte 23 de femei refugiate și 13 copii, Natalia și-a găsit refugiu la Centrul Regional de Reabilitare a Victimelor Violenței Domestice din Găgăuzia, înființat în urmă cu doi ani pentru a ajuta femeile și copiii expuși violenței. Centrul susținut de PNUD a oferit spații pentru a adăposti mame cu copii mici forțați să fugă din Ucraina.
Din anul 2019, PNUD și Guvernul Elveției au sprijinit proprietarii de pensiuni să-și extindă afacerile locale și să promoveze turismul rural. În contextul războiului, programul acoperă, de asemenea, o parte din costurile pentru adăpostirea refugiaților din Ucraina prin intermediul asociațiilor de băștinași. Peste 150 de refugiați au beneficiat de asistență juridică și sprijin psihologic și social în cadrul unui program de acces la justiție implementat în colaborare cu PNUD.
Până acum, PNUD Moldova și partenerii săi — UE, Elveția, Suedia și Regatul Unit — au alocat 1,27 milioane USD pentru a acoperi parțial nevoile imediate ale refugiaților și ale comunităților-gazdă, precum și pentru a sprijini incluziunea socio-economică a persoanelor care fug de război prin promovarea oportunităților de angajare, sporind accesul acestora la serviciile publice și asigurând astfel coeziunea socială.
„Am vrut să rămân la Odesa, dar soțul meu a insistat să plec în Moldova. Așa că am venit la Bălți cu fiul nostru de 11 ani”, a spus Tatyana, o refugiată din Ucraina. Ea a apelat la serviciile subdiviziunii Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și s-a angajat la o fabrică de producere a uleiului de floarea-soarelui. PNUD și Elveția susțin Agenția care, printre altele, oferă informații, consiliere și recomandări persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Femei care inspiră
Guvernul Republicii Moldova dă dovadă de leadership în răspunsul la nevoile refugiaților din Ucraina. Efortul său este completat de implicarea partenerilor care sunt coordonați de UNHCR în cadrul unui Forum dedicat. PNUD Moldova co-prezidează, alături de Guvern, grupul sectorial pe incluziune și mijloace de trai. M-am simțit onorată să exercit acest rol din numele PNUD în timpul misiunii mele SURGE.
Incluziunea socio-economică, în special cea a femeilor care reprezintă cel mai mare procent de refugiați, este un factor-cheie al unei tranziții din criza actuală din Moldova. Abordarea eficientă privind incluziunea va necesita un dialog cu implicarea întregii societăți privind soluțiile pentru angajare, calificare și recalificare, precum și pentru fortificarea sistemelor de sprijin pentru îngrijirea copiilor.
În Moldova, am avut și ocazia de a fi mentora unei colege de la PNUD Azerbaidjan, Nargiz Guliyeva. Ea a fost detașată în Moldova în cadrul inițiativei „Experiența SURGE”, care își propune să pregătească profesioniștii PNUD în situații de criză. Ea a oferit suport pentru PNUD Moldova în evaluarea competențelor, implicarea sectorului privat și alte domenii conexe incluziunii socio-economice și mijloacelor de trai ale refugiaților.
„Această primă misiune SURGE mi-a permis să mă redescopăr ca o profesionistă care poate răspunde complexității crizei și poate lucra sub presiune într-un mediu multicultural”, a spus Nargiz.
În timp ce reflectez la această misiune, simt că a fost un privilegiu să lucrez pentru a sprijini femei precum străbunica mea și refugiatele pe care le-am întâlnit în Moldova. Deși s-au confruntat cu dificultăți de neimaginat din cauza conflictelor, au găsit resurse interioare și exterioare nu doar pentru a supraviețui, ci și pentru a prospera și a da un exemplu pentru generațiile viitoare.