Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral — de la competiție la cooperare

de Irina Gotișan-Sotnic

CEC a organizat primul Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral.

Chiar dacă au viziuni diferite despre politică, iar în campaniile electorale devin oponenți și se avântă în marea cursă pentru putere, Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral i-a adunat laolaltă și din rivali au devenit colegi sau chiar prieteni.

Peste 150 de tineri, reprezentanți ai organizațiilor de tineret ale mai multor partide politice din Moldova, au participat la Forumul Național al Tinerilor.

Timp de două zile, peste 150 de tineri, atât din Chișinău, dar și din diferite regiuni ale țării, s-au aflat la Forumul Național al Tinerilor. Aceștia, fiind reprezentanți ai organizațiilor de tineret ale mai multor partide politice din Moldova, care au acceptat invitația de a participa și au aflat mai multe de la experți despre procesul de desfășurare a alegerilor în baza noului sistem electoral și au fost implicați într-un exercițiu de simulare a unui scrutin parlamentar.

Nicoleta Cocoță în timpul forumului.

„A fost o experiență foarte bună pentru noi. Fiind în organizațiile de tineret ale partidelor politice, este bine să ne informăm corect în privința sistemului nou de alegeri, dat fiind faptul că este pentru prima oară când este aplicat și suntem în pragul alegerilor parlamentare. Am făcut și schimb de experiență și de opinii cu colegi din alte partide și trecând peste toate disputele politice, ne-am împrietenit aici. Am văzut că putem face echipe puternice și că putem să credem în viitorul nostru”, susține Nicoleta Cocoță, una din participante.

Alexandru Bujorean, participant la Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral.

Alexandru Bujorean, un alt participant, spune că a rămas cu impresii pozitive în urma evenimentului: „Este un forum destul de util, pentru că generația tânără ar trebui să fie cea mai implicată și informată, cu atât mai mult că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfășura, în premieră, într-un mod absolut inedit. Cred că tinerii ar trebui să fie forța motrice a oricărei societăți și, evident, acest forum ar trebui să servească drept catalizator pentru implicarea tinerilor în acest proces.”

Forumul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu suportul PNUD Moldova, iar scopul acestuia a fost de a-i familiariza pe reprezentanții organizațiilor de tineret ale partidelor cu procesul de desfășurare a unui scrutin și de a-i motiva să cunoască mai multe în acest domeniu prin participarea directă în simularea alegerilor. La fel, o miză importantă pentru organizatori a fost dezvoltarea culturii politice a potențialilor concurenți electorali.

CEC depune toate eforturile ca toți cetățenii să fie bine informați și activ implicați în procesele electorale din Republica Moldova.

Vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, prezentă la deschiderea evenimentului, a declarat că pentru instituția pe care o reprezintă este foarte important ca toți cetățenii să fie bine informați și activ implicați în procesele electorale din Republica Moldova.

Vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, în timp ce-și ține discursul la deschiderea evenimentului.

„Este de datoria noastră să vă informăm cât mai bine și să vă motivăm ca să fiți interesați de totul ce se întâmplă în domeniul electoral, mai ales în cazul vostru care deja sunteți implicați în viața social-politică a țării prin intermediul partidelor politice din care faceți parte. Această activitate este importantă nu doar pentru că va contribui la îmbogățirea cunoștințelor electorale, dar și la cultura voastră politică, punând accent pe comunicare, negociere și colaborare — aptitudini importante de care trebuie să dea dovadă orice persoană politică.”

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral a fost organizat cu sprijinul PNUD Moldova.
Reprezentantul rezident adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller, în timpul discursului ținut în fața participanților la forum.

Reprezentantul rezident adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller, a venit și el, în debutul forumului, cu unele îndemnuri pentru tineri: „Noi ne-am adunat aici nu ca să facem politică sau să participăm la o competiție electorală. Suntem aici pentru a vedea ce poate face fiecare dintre noi pentru a contribui la viitorul Moldovei prin participarea la procesul electoral pentru a-l face mai credibil, transparent și incluziv. V-ați întrebat ce înseamnă pentru dvs. o campanie electorală etică? V-ați gândit la rolul mass-media sau folosirea rețelelor de socializare în procesul electoral? Știți ce roluri joacă diferite părți interesate — instituțiile guvernamentale, sistemul judiciar, societatea civilă și dvs., în calitate de cetățeni? În calitate de tineri lideri, sper ca voi, la rândul vostru, să-i inspirați și să-i motivați pe alții — colegi, prieteni, familie și membri ai comunității din care faceți parte — ca prin exemplul propriu de activism civic și implicare, să-i faceți să-și dorească să contribuie și ei în mod pozitiv în alegeri și la procesele democratice.”

În prima parte a evenimentului, tinerii i-au avut drept invitați pe Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT, Oxana Iuteș, vicedirectoare Internews în Moldova și Dumitru Ciorici, co-fondator Agora.md, care le-au vorbit tinerilor despre participarea civică în alegeri, manipularea informațională și comunicarea pe rețelele de socializare și mediul online.

În debutul evenimentului, participanții au urmărit prezentările experților în politică și media despre importanța desfășurării unor alegeri corecte.

Expertul Igor Boțan, care a participat în monitorizarea tuturor alegerilor de la declararea independenței Republicii Moldova și are o bogată experiență în domeniul electoral, a ținut un discurs despre importanța participării civice în alegeri și a menționat că ține și de efortul tinerilor politicieni să-i convingă pe cetățeni să vină la urnele de vot.

Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT.

„Să admitem că voi nu vreți să participați la alegeri, asta înseamnă că vecinii voștri, mai ales în circumscripțiile uninominale, oameni cu alte viziuni, vin și la distanță de un singur vot, hotărăsc rezultatul alegerilor. În Republica Moldova situația este cum este și dacă nu participați, cei care participă vă hotărăsc dacă nu soarta, cel puțin, vă influențează viața de zi cu zi.”

Jurnalista Oxana Iuteș, vicedirectoarea Internews în Moldova, a discutat cu tinerii despre manipulare și comunicare, sugerându-le să fie atenți ce informație răspândesc ca și oameni politici și să fie corecți față de comunitatea pe care ei o reprezintă, dar și față de publicul care stă în fața lor, mereu să-i informeze corect și veridic.

Oxana Iuteș, vicedirectoare Internews în Moldova.

„Cum ne protejăm de manipulare? Cel mai simplu este să verificăm informația din cât mai multe surse. Informați-vă mai mult despre anumite subiecte și străduiți-vă voi să nu deveniți purtători de mesaje false. Verificați cui aparțin sursele, dacă puneți la îndoială o informație, atunci încercați să vedeți de ce anume această informație s-a dat anume în acest mod? Analizați datele care vă sunt furnizate, pentru că de multe ori în mass-media se strecoară informații false, care nu sunt veridice, care nu sunt documentate, care nu se găsesc în niciun raport, în niciun studiu, în niciun document oficial. Verificăm autorii materialelor, verificăm fotografiile și imaginile video pentru că ar putea fi trucate”, susține Oxana.

Dumitru Ciorici, care are o bogată experiență în jurnalismul online și, în ultimii ani și ca vlogger, consideră că tinerii sunt consumatori de informație de pe rețelele de socializare, însă mediul online nu întotdeauna este unul sigur, de aceea, cu toții trebuie să fie mai atenți la potențialele pericole de pe rețele.

Dumitru Ciorici, co-fondator Agora.md.

„Noi avem o mare problemă cu educația oamenilor și ceea ce cred eu că tinerii ar trebui să facă în ziua de astăzi e să vorbească cu cât mai mulți oameni și să-i dirijeze pe calea corectă, să le arate unde sunt sursele de informații veridice, ca să poată să compare. Doar așa îți poți da seama care știri sunt adevărate și care sunt formulate într-un sens manipulativ. Așa că pe lângă toate sarcinile pe care le aveți la viitoarele alegeri, încercați să promovați această cultură de informare din mai multe surse.”

Tinerii activiști politici susțin că participarea la acest forum a fost un bun prilej de a afla lucruri noi și utile atât pentru cariera politică, dar și pentru viața de zi cu zi.

Dorin Codreanu, participant al forumului, acordând un interviu.

„Este bine de știut despre manipularea în mass-media. Păcat că în Moldova acest fenomen este mai puțin cunoscut de multe grupuri sociale”, afirmă unul din participanții la forum, Dorin Codreanu.

Ecaterina Medvedeva în timp ce participă la simularea zilei alegerilor în cadrul forumului.

„Eu consider că prin intermediul unui asemenea forum noi ne îmbogățim cunoștințele, aici am aflat acele informații utile care nu pot fi găsite online”, susține Ecaterina Medvedeva.

Dragoș Corețchi a jucat rolul unui concurent electoral și își prezintă platforma politică alegătorilor din sală.

„Acest seminar a jucat un rol foarte important pentru dezvoltarea aripei noastre tinere a partidului. Am aflat multă informație utilă, pe care o vom putea utiliza pe parcursul întregii campanii electorale”, afirmă Dragoș Corețchi.

Tinerele și tinerii în timpul activităților din atelierele de lucru.

După prezentările experților, tinerii au fost repartizați în cinci grupuri, pentru organiza o simulare a zilei alegerilor cât mai aproape de realitate. Astfel, au fost trei grupuri de participanți care au avut rol de politicieni, a fost un grup în care tinerii au fost funcționari electorali și un altul — cel al alegătorilor, ca în final toți să participe la un exercițiu de simulare a unui scrutin parlamentar în baza sistemului mixt.

Cele trei grupuri de participanți, care au reprezentat partidele politice, formate ad-hoc în timpul forumului, în timp ce-și fac campanie electorală.

Un aspect important este că tinerii din cele cinci ateliere de lucru nu au fost repartizați conform partidelor din care fac parte, dimpotrivă, organizatorii au ținut neapărat ca grupurile să fie cât mai omogene, iar criteriul politic să fie exclus din joc.

Astfel, cele trei grupuri de tineri care au reprezentat partidele politice au trebuit pe loc să formeze trei partide, să-și creeze platforma politică și să realizeze o campanie electorală. Grupul de participanți care au reprezentat organele electorale a fost instruit privitor la modul de funcționare a instituțiilor electorale, pentru a fi responsabili de buna organizare și desfășurare a alegerilor. Grupul alegătorilor a învățat despre cum trebuie să se informeze corect în perioada electorală și în ce constă activismul civic al cetățenilor.

Participantele și participanții forumului au simulat ziua alegerilor.

Toate aceste instruiri au fost posibile datorită trainerilor atât de la CEC și CICDE, cât și celor care reprezintă societatea civilă.

Echipa CEC și CICDE, care i-a mentorat pe participanții forumului.

Pentru ca cele două zile doldora de activități să nu devină copleșitoare, a fost organizat și un program cultural. Astfel, participanții au avut parte de un concert susținut de Moldovan National Youth Orchestra și proiecția unui film artistic.

Program artistic pentru participanții forumului, oferit de Moldovan National Youth Orchestra.
Președinta CEC, Alina Russu, în timp ce-și ține discursul la ceremonia de premiere a participanților.

Președinta CEC, Alina Russu, după ce a înmânat diplomele de participare, la finalizarea forumului, a declarat următoarele: „Din momentul ce tinerii au zis că după activitatea de două zile au cu ce pleca acasă, eu cred că noi putem spune că scopul nostru a fost atins. Ne-am dorit ca tinerii să înțeleagă, din prima sursă, ce înseamnă să fii funcționar electoral, ce înseamnă să fii observator, cum e să fii concurent electoral, sau, bunăoară, cum trebuie să fie un cetățean conștient, un alegător bine informat. Pentru noi a fost foarte important să vedem că tinerii se implică în procesele politice și cele electorale, mai cu seamă, în Republica Moldova. Este important că tinerii pot să discute și să aibă un dialog în ceea ce vizează perspectiva de dezvoltare a țării.”

Forumul Național al Tinerilor are loc în cadrul campaniei de informare și educare civică „Democrația Contează”, realizate de CEC.

Eva Bounegru, managera proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, susține că pentru echipa proiectului acest forum a fost o adevărată provocare.

Echipa proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente” la Forumul Național al Tinerilor.
Eva Bounegru, manageră de proiect, PNUD Moldova.

„Există impresia generală că este dificil să aduci reprezentanții diferitor partide împreună, sub același acoperiș, însă ca să-i faci și să lucreze împreună este aproape imposibil. Noi, echipa proiectului și cea a Comisiei Electorale Centrale, nu doar că am putut să le/îi adunăm pe aceste tinere și acești tineri, ci ne-a reușit să avem două zile pline de activități interesante, să avem discuții bine argumentate, rezultate frumoase și, de ce nu, amintiri plăcute. Credem că este foarte important ca, în prag de alegeri, nu doar alegătorii și funcționarii electorali să fie informați și instruiți, ci, mai ales și concurenții electorali, de a căror cultură politică și cunoștințe electorale depinde buna desfășurare a campaniei electorale, dar și a alegerilor.”

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este organizat ca parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația Contează”, realizate de CEC, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

UNDP Moldova

UNDP in Moldova on Medium: articles, opinions, events

UNDP in Moldova

Written by

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.

UNDP Moldova

UNDP in Moldova on Medium: articles, opinions, events

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade