La muncă e ca acasă: La ONU a fost amenajată o cameră de îngrijire a copiilor

de Laura Bohanțova

Foto: ONU Moldova

Organizația Națiunilor Unite a amenajat o cameră de îngrijire a copiilor la parterul sediului său. Astfel, angajații și vizitatorii ONU dispun de confort și spațiu dedicat pentru alimentația și îngrijirea copiilor.

Camera este dotată cu un fotoliu comod pentru alăptat, masă de înfășat, frigider pentru stocarea laptelului pompat, chiuvetă.

„Pentru prima dată am văzut așa încăpere la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Geneva, apoi la Copenhaga, și m-am gândit ce bine ar fi să avem așa ceva și la Chișinău”, relatează Violeta Fetescu, coordonatoare administrare și finanțe la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și mamă a trei copii.

Dacă în cazul primului copil, Violeta a avut un concediu deplin, de 3 ani, la al doilea a revenit la muncă după un an. În cazul celui de-al treilea bebeluș, la cinci luni era deja la birou.

Foto: ONU Moldova
„Sunt sigură că cel puțin de două ori pe săptămână eu și bebelușul meu ne vom bucura de acest spațiu și astfel îmi va fi mai ușor să îmbin munca cu îngrijirea copilului și alăptarea”, afirmă Violeta.

Violeta Fetescu și-ar dori ca și alte organizații, publice sau private, să preia practica de a amenaja încăperi pentru îngrijirea copiilor, fiindcă aceasta aduc avantaje atât pentru mamă și pentru copil, cât și pentru angajator.

Foto: ONU Moldova
„Și tații vor putea să își aducă aici copiii, să le schimbe scutecele. Toată lumea are doar de câștigat, fiind demonstrat că un loc de muncă prietenos copiilor contribuie la o productivitate mai înaltă și la o atmosferă relaxantă.”
Foto: ONU Moldova
„ Alăptarea aduce multe beneficii copilului și mamei. Laptele matern furnizează hrana ideală pentru sugari. Este combinația perfectă de vitamine, proteine ​​și grăsimi — tot de ce e nevoie pentru creșterea copilului. Toate acestea sunt furnizate într-o formă adaptată și ușor de digerat. Laptele matern conține anticorpi care ajută bebelușul să lupte împotriva virușilor și a bacteriilor. Alăptarea scade riscul copilului de a avea astm sau alergii. În plus, bebelușii alăptați exclusiv în primele 6 luni sunt mai puțin expuși la infecții ale urechii, boli respiratorii și digestive.
Alăptarea economisește timp și bani. De asemenea, oferă mamei răgaz pentru relaxare și comunicare cu bebelușul. În acest context, familia ONU în Moldova a decis să amenajeze un spațiu în Casa ONU pentru alăptare, care va permite mamelor să se bucure de maternitate și de o tranziție lină atunci când revin la muncă”, afirmă Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.
Poster: OMS Moldova

Alăptarea este un subiect care vizează drepturile omului și ar trebui protejată și promovată pentru beneficiul copiilor și mamelor. Concediul de maternitate plătit, spațiile de lucru sigure pentru alăptare și/sau depozitarea laptelui sunt doar câteva măsuri practice pentru a promova, susține și proteja alimentația naturală a bebelușilor. Iată de ce amenajarea unei camere de îngrijire a copiilor la locul de muncă este o necesitate.

Foto: ONU Moldova
„La UNICEF știm: alăptarea este cel mai bun cadou pe care o mamă îl poate oferi copilului, precum și ei înșiși. Pentru a permite angajatelor cu copii nou-născuți să alăpteze exclusiv, UNICEF acordă 6 luni de concediu maternal. În plus, UNICEF a pus în aplicare politici de alăptare la locul de muncă, inclusiv pauze de alăptare plătite, astfel încât mamele să poată alăpta timp mai îndelungat”, a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. “De Ziua internațională a Familiilor, trebuie să oferim mamelor din Moldova sprijinul de care au nevoie pentru a alăpta, dar să nu uităm și de tați, dându-le posibilitatea să îngrijească de copiii lor mici. În cazul nostru, vom continua să susținem practicile prietenoase copiilor la locul de muncă, contribuind, împreună cu alte agenții ONU, la o cameră de îngrijire a copiilor în Casa ONU,” a adăugat Desiree Jongsma.
Spot video UNICEF
„Alăptarea nu este doar cea mai bună sursă de hrană pentru copii, și este bună și pentru mame. S-a demonstrat că ea protejează împotriva hemoragiei post-partum, a depresiei postpartum, a cancerului de ovar și a sânului, a bolilor de inimă și a diabetului de tip doi. Ajută la vindecarea uterului și creează o legătură specială între mamă și copil“, a declarat Angela Capcelea, Ofițer de sănătate UNICEF Moldova. „Pe scurt, alăptarea este printre cele mai eficiente modalități de a proteja sănătatea mamei și a copilului.”
Foto: ONU Moldova

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării până la cel puțin doi ani pentru a asigura unui copil un început de viață sănătos și sigur:

„Pe lângă aspectul nutrițional și de protecție împotriva bolilor, alăptarea reprezintă un mijloc esențial de comunicare și de stabilire a relațiilor între mamă și copil pentru toată viața. De aceea este important de a continua alăptarea cât mai mult posibil, pentru a oferi copilului nu doar o sănătate fizică, ci și una mintală”, spune Larisa Boderscova, coordonatoare programe sisteme de sănătate din cadrul Biroului OMS din Republica Moldova.

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA) și Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/ SIDA (UNAIDS) au finanțat lucrările de renovare și au oferit echipamentul necesar pentru camera de îngrijire a copiilor.

Foto: ONU Moldova
„ În ultimii 4 ani, ONU Moldova a înregistrat un progres considerabil și s-a remarcat ca una din cele mai accesibile organizații din Republica Moldova, inclusiv pentru personalul și vizitatorii cu dizabilități. Odată cu amenajarea acestui spațiu pentru îngrijirea copiilor, ONU Moldova face un nou pas înainte, asigurând condiții de muncă adecvate atât pentru femeile, cât și pentru bărbații care au copii. Acest spațiu va permite părinților și copiilor să se bucure de dreptul la viață privată și de dreptul la sănătate”, afirmă Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, Coordonator de programe, Justiție și drepturile omului la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Foto: ONU Moldova
„Acesta este un exemplu de succes când necesitățile și drepturile oamenilor se află în centrul procesului de planificare și implementare a reformelor. Este o abordare progresistă care trebuie urmată și de alte instituții publice și private”, susține Evghenii Alexandrovici Goloșceapov de la PNUD Moldova.

Or, ONU Moldova a consultat un grup divers de angajați și beneficiari când a decis măsurile de optimizare ale spațiilor sale, astfel încât acele ajustări să aducă siguranță și confort sporit pentru fiecare. Nu există vreo altă metodă mai bună de a identifica punctele slabe atunci când vine vorba despre accesibilitate, decât implicarea persoanelor care fac față acestor provocări în primul rând.

Exercițiu de user safari — testare cu utilizatorii — a optimizărilor de accesibilitate la Casa ONU, 2 noiembrie 2016. Foto: ONU Moldova

Din 2004, parterul Casei ONU este accesibil pentru persoanele cu dizabilități datorită instalării unei rampe de acces. În 2014, a fost amenajată o baie accesibilă pentru persoanele cu dizabilități și la parter au fost scoase pragurile din interior. În 2016, în curtea din interior au fost instalate rampe de acces și, în premieră pe țară, a fost instalat pavaj tactil. Pe 1 martie 2017, a fost lansat un lift extern, care face sediul ONU mai accesibil pentru toți vizitatorii și angajații.

Liftul de la Casa ONU. Foto: ONU Moldova

A îți deschide ușile pentru toți e firesc și de asta fiecare instituție e responsabilă de asigurarea unui acces demn și confortabil pentru fiecare.