Mariko, voluntară ONU: „Voluntariatul este mai mult decât o ocupație — cred că este o obișnuință pe care trebuie să o cultivăm pe tot parcursul vieții.”

December 5, 2023

UNDP in Moldova
UNDP Moldova
6 min readDec 5, 2023

--

Mariko (stânga) discută cu o refugiată din Ucraina despre cum poate preda elevilor ei cu ajutorul computerului donat de cititorii ziarului Mainichi, Centrul de cazare a refugiaților din Cărpineni, Moldova.

Mariko Harada locuiește și lucrează în Moldova de aproximativ șapte luni. Este voluntară ONU și coordonatoare de proiecte la PNUD, având în gestiunea sa două proiecte finanțate de Japonia, care contribuie la îmbunătățirea securității umane în Moldova, țară afectată de o criză multidimensională (a fluxului de refugiați, energetică, economică etc.).

Cu o experiență de lucru în contexte de criză și umanitare în întreaga lume, Mariko aduce o perspectivă unică și angajament pentru a susține oamenii care au nevoie de asistență și de a fi incluși în procesele de dezvoltare.

Poți să ne spui un pic despre experiența ta profesională de până acum?

Din luna mai a acestui an, sunt voluntară la PNUD Moldova și dețin funcția de coordonatoare pentru două proiecte din domeniul securității umane. Aceste proiecte au fost conceptualizate după începerea războiului din Ucraina, care are impact asupra Moldovei în multe feluri, sporind insecuritățile sale socioeconomice, alimentare și energetice. Proiectele abordează nevoile urgente ale țării și ale oamenilor din Moldova, inclusiv ale refugiaților din Ucraina și ale comunităților gazdă, fortificând în același timp reziliența și capacitățile la nivel local și național.

De-a lungul anilor, am lucrat în domeniul asistenței internaționale, atât în contexte de dezvoltare, cât și umanitare și de urgență. Înainte de a veni în Moldova, am lucrat în contexte volatile precum Myanmar, Etiopia, Libia etc., unde asistența umanitară era esențială, implicând salvarea de vieți omenești. Cu toate acestea, am constat că munca umanitară, deși crucială, este doar o parte a soluției și că trebuie soluționate cauzele și consecințele care stau la baza nevoilor umanitare.

Deci, unul dintre motivele pentru care am depus dosarul la concursul de angajare anunțat de PNUD a fost că organizația, pentru a răspunde provocărilor multidimensionale intensificate de războiul din Ucraina, folosește abordarea nexus umanitar-dezvoltare-pace. Acest concept este unul relevant, iar punerea sa în practică implică multă complexitate și migală.

Mariko participă la taberele de vară organizate de proiectele finanțate de Japonia, la care au participat copiii din comunitate, împreună cu cei din diasporă și cu copiii refugiați.

Care este valoarea abordării securității umane? Ce semnificație are pentru tine?

Eu rezonez cu abordarea securității umane, deoarece în prim-planul acesteia este protecția persoanelor și este centrată pe oameni.

Întradevăr, plasează oamenii în centrul abordării. Lumea este atât de polarizată astăzi, iar diferiți oameni simt diferite insecurități, de la probleme economice la provocări de sănătate, siguranță personală etc.

Abordarea nevoilor diferite și pe alocuri concurente ale diferitelor grupuri este o provocare. Intervențiile trebuie să fie specifice contextului și să reflecte aceste complexități. De exemplu, o activitate din proiectul nostru a ajutat companiile să-și facă procesele industriale mai ecologice. Acest lucru nu numai că ajută mediul înconjurător, dar contribuie și la reziliența afacerilor, oferindu-le șansa de a crește și de a angaja mai mulți oameni. La rândul lor, acești oameni vor avea venituri sigure, ceea ce influențează accesul la sănătate, educație. În acest fel, optăm pentru activități care aduc un impuls pozitiv, cu resursele limitate pe care le avem.

Produse ale companiilor susținute de Japonia și PNUD, în timpul târgului organizat cu ocazia acordării certificatelor de granturi viitorilor beneficiari.

Un alt caz este susținerea unui adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen în Ungheni. Echipa centrului se asigură că oferă oamenilor acces la o serie de servicii, inclusiv consiliere juridică și în domeniul sănătății mintale, servicii sociale și de dezvoltare profesională, consiliere în carieră și antreprenoriat și multe altele. Centrul are, de asemenea, o echipă mobilă care desfășoară activități de informare și consiliere în comunități. Cu această gamă complexă de servicii, echipa centrului este pregătită să facă față la nevoile beneficiarilor cu diverse traume, inclusiv ale celor care fug de violența din Ucraina. Am constatat că lipsa serviciilor de prevenire și răspuns afectează supraviețuitoarele și familiile acestora, dar implică și costuri uriașe pentru protecția socială, pentru sistemul de sănătate și cel de justiție, precum și pentru societate în ansamblu. Acestea sunt provocări interdisciplinare.

Care a fost prima ta impresie despre Moldova?

Am ajuns la Chișinău în mai, când vremea era frumoasă. Așa că prima mea impresie despre Moldova sau Chișinău a fost foarte bună — vreme frumoasă, mult verde, aveau loc multe evenimente în aer liber, iar oamenii erau foarte prietenoși și frumoși. Deci da, o primă impresie foarte bună. Deoarece sunt obișnuită cu situațiile de urgență, chiar m-am întrebat de ce sunt aici? Unde este criza? Dar situația țării este mult mai complexă decât se vede în primă instanță și mai am atât de multe de învățat pentru a înțelege dinamica contextelor politice, umanitare și socio-economice. Reputația Moldovei de a fi o țară mică cu o inimă mare rămâne intactă; moldovenii sunt oameni frumoși la chip și suflet.

Mariko în vizită la viitorul adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen din Ungheni, care acum este în proces de renovare.

De ce voluntariatul este important pentru tine?

Voluntariatul este mai mult decât o ocupație — cred că este o obișnuință pe care trebuie să o cultivăm pe tot parcursul vieții. Chiar dacă lucrez cu ONU în calitate de voluntară, am găsit timp să particip la acțiunile de colectare a deșeurilor aici, în Moldova. Cred că această atitudine este importantă pentru că, într-o societate din ce în ce mai izolată și divizată, voluntariatul și sentimentul de solidaritate te pot reconecta cu comunitatea. Te ajută să ai o viziune mai largă pentru o lume mai bună și să înțelegi că această viziune nu este doar a ta, ci este împărtășită și de cei din jurul tău.

Pentru mine, voluntariatul înseamnă a face și a decide lucrurile cu propria mea voință. Nimeni nu m-a forțat să merg să lucrez într-un context instabil sau într-o zonă de conflict, dar mă ofer să merg în mod voluntar, deoarece cred că pot contribui, cât de puțin, dar cu sens.

Ce are ONU de oferit profesioniștilor experimentați și cu multă experiență, dacă aleg calea voluntariatului?

Am întâlnit atât de mulți profesioniști, medici, consilieri în domeniul sănătății mintale și logisticieni care își iau timp liber de la locul de muncă și de acasă pentru a merge pe teren și a face voluntariat — nu neapărat în sistemul ONU — sau pentru a face muncă pro bono — vizitează pacienți în spitalele rurale, asistă populațiile strămutate, răspund la impactul dezastrelor naturale, îmbunătățesc sistemul de gestionare a deșeurilor etc. Abilitățile și experiența lor fac diferența în viața oamenilor și a comunităților. Și acești profesioniști se bucură de roadele muncii lor. Aceasta a fost o mare inspirație pentru mine să mă alătur voluntarilor ONU.

Ce crezi că vei lua cu tine din experiența cu PNUD Moldova?

Lucrul în acest context particular mă provoacă să am o perspectivă complexă asupra nexus-ului umanitar-dezvoltare-pace. Această abordare implică colaborare, așa că în aceste proiecte pe care le administrez suntem în poziția perfectă pentru a vedea cum munca interdisciplinară crește impactul și eficacitatea. Acest lucru mi-a influențat profund perspectiva profesională. Acum, mă gândesc nu doar la ceea ce pot face la nivel individual, ci și la modul în care putem implica comunitățile și alți actori interesați pentru a identifica problemele, cauzele și pentru a găsi soluții, în timp ce sunt abordate cauzele sistemice.

Moldova este o țară care se confruntă cu crize multilaterale. Însă, această situație dificilă poate însemna și o oportunitate de dezvoltare. Cred că noi toți putem învăța din această determinare și reziliență. Sper că este ceva ce pot însuși.

--

--

UNDP in Moldova
UNDP Moldova

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.