UNDP Moldova
Published in

UNDP Moldova

Refugiații din Ucraina aleg noi trasee profesionale pe durata șederii în Moldova

„Când a început războiul, am intrat în panică, ca și toată lumea. Am vrut să rămân în Odesa, însă soțul meu a insistat să merg în Moldova. Astfel, împreună cu fiul nostru de 11 ani, am venit la Bălți”, spune Tatyana, o refugiată din Ucraina. Mama, soțul și fiica ei de 20 de ani au trebuit să rămână în Ucraina. „Fiica mea este asistentă medicală și a rămas să ofere îngrijiri medicale, atât de necesare pe timp de război. Îmi este dificil să accept că la o vârstă atât de fragedă trebuie să treacă printr-o experiență atât de tulburătoare”.

Tatyana locuiește acum la rudele sale din Bălți, capitala de nord a țării. „În primele zile de aflare în Moldova, la mijlocul lunii martie, petreceam ore în șir citind știri groaznice despre război. Atunci am înțeles că trebuie să-mi găsesc un loc de muncă pentru a reduce nivelul de stres”, spune Tatyana.

La recomandarea rudelor sale, Tatyana a mers la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), unde a primit câteva oferte de angajare. Deși este contabilă, ea a ales o funcție de tehniciană de laborator la grupul Transoil, care deține fabrica de producere a uleiului de floarea soarelui, Floarea Soarelui SA.

PNUD și Guvernul Elveției sunt partenerii strategici ai ANOFM în oferirea serviciilor de găsire a locurilor de muncă, inclusiv consiliere, recomandare și mediere pe piața forței de muncă. Totodată, PNUD și Guvernul Elveției contribuie la o mai bună informare a refugiaților despre serviciile și oportunitățile de angajare oferite de ANOFM. Începând cu luna mai, Agenția organizează pentru refugiați, în Chișinău și Bălți, cursuri de instruire pe termen scurt.

La fel ca și Tatyana, mai mulți refugiați din Ucraina au decis să-și găsească un loc de muncă decent, atât pentru a avea un venit, cât și pentru a-și distrage atenția de la gândurile despre război și despre viitorul incert al familiei lor. La mijlocul lunii mai, circa 400 refugiați erau angajați în Moldova.

Majoritatea refugiaților caută un loc de muncă în domenii similare cu cele în care au activat în Ucraina. Însă, în cazurile în care planurile lor sunt date peste cap, ei nu ezită să deprindă noi abilități și să obțină noi experiențe profesionale. La fel a făcut și Tatyana. La două săptămâni de la depunerea cererii, ea a fost angajată la compania Floarea Soarelui SA.

„Am vrut să merg la muncă cât de curând posibil. Chiar simțeam nevoia de a face ceva util cât stau aici”, spune Tatyana.

La fabrică, Tatyana a întâlnit-o pe Anna, o refugiată din Mykolaiv.

„Am fost uimită să descopăr câte teste trebuie făcute înainte ca uleiul să ajungă pe mesele noastre. Acum apreciem și mai mult acest produs”, spun ambele femei. Ele deja s-au familiarizat cu echipamentele și procesele de lucru.

„Este o provocare mare pentru mine, fiindcă anterior am activat în calitate de consultantă în vânzări la un magazin de haine din orașul meu de baștină. Sunt recunoscătoare pentru șansa de a învăța ceva nou, de a-mi câștiga existența și de a lucra într-un mediu plăcut, alături de oameni primitori”, menționează Anna.

Tatyana și Anna fac acum parte dintr-o echipă de peste 600 angajați.

„Nu am ezitat nicio clipă să ofer un loc de muncă unei refugiate”

Yulia Bespalova din Kharkiv s-a refugiat temporar la Bălți, împreună cu fiul ei de 8 ani. Fiind educatoare cu experiență în sistemul Montessori, a găsit repede un loc de muncă în calitate de logoped la o grădiniță municipală.

„Am fost impresionată de viteza cu care Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a efectuat toate procedurile birocratice și mi-a găsit un loc de muncă”, spune Yulia.

În timp ce vorbește, Yulia supraveghează copiii care se joacă: unii îi aduc flori și pietricele, alții îi povestesc despre bucuriile și grijile pe care le au.

„Pentru mine munca este cea mai bună terapie… În special acum, mă simt extrem de norocoasă și chiar alintată de energia și bunătatea copiilor, dar și de căldura cu care echipa mă sprijină în mod necondiționat. Îmi va fi dor de ei toți când mă voi întoarce acasă”.

„Am fost impresionată să aflu că Yulia este educatoare certificată în sistemul Montessori, și nu am ezitat nicio clipă să-i ofer acest loc de muncă. Este ceva nou pentru mine și o posibilitate minunată să-mi împărtășesc propria experiență, precum și să înțeleg mai bine cum funcționează această metodă și cum am putea să ne unim forțele pentru a oferi copiilor atât o experiență interesantă, cât și o educație adecvată”, spune Svetlana Tugarova, directoarea grădiniței.

De la începutul războiului, 133 de angajatori din Moldova au oferit peste 2.100 locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina, în domenii precum: IT, construcții, inginerie, croitorie, asistență medicală și altele.

--

--

UNDP in Moldova on Medium: articles, opinions, events

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
UNDP in Moldova

UNDP in Moldova

215 Followers

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.