Stai acasă, dar economisește electricitate — experimentele comportamentale continuă și în era COVID-19

Viziuni despre experimentele comportamentale din 2019 și 2020 care vizează reducerea consumului de energie în gospodăriile din Moldova

UNDP in Moldova
UNDP Moldova
5 min readSep 21, 2020

--

În ultimii ani, experimentele comportamentale au devenit o nișă pentru PNUD Moldova și Laboratorul său de Inovații. Iar la PNUD Moldova, „arhitectul” acestor demersuri îndrăznețe este Dumitru Vasilescu, Specialist de politici, care testează cu entuziasm noi soluții pentru provocările care inhibă dezvoltarea.

Ce este un experiment comportamental și când apelăm la un asemenea instrument?

Pentru mine, experimentul comportamental este testarea unei soluții care se axează pe îmbunătățirea și măsurarea schimbărilor într-un anumit comportament uman. În cazul nostru, este vorba despre testarea unor norme sociale specifice și despre modul în care acestea funcționează în contextul local. Cred că acesta este o nișă pentru PNUD în viitor, în special într-un context în care ne confruntăm tot mai mult cu riscuri sistemice și comportamente umane (adică, modul de a face lucrurile) complexe. Acesta este un aspect important care trebuie luat în considerație atunci când vorbim despre unele provocări complexe de dezvoltare.

De ce ați efectuat un experiment comportamental dedicat consumului de energie electrică în toiul pandemiei? Ați realizat deja un experiment similar în 2019. De ce ați revenit la acesta? Care este valoarea adăugată?

Astfel, noi extindem experimentul comportamental desfășurat în 2019. Aceasta înseamnă că acum nu selectăm aleatoriu un grup de „tratament”, ci utilizăm scrisoarea comportamentală care a avut anterior succes la scară largă, pentru a acoperi toate gospodăriile „mai puțin” eficiente în calitatea lor de consumatori de energie electrică. Extinderea înseamnă, de asemenea, că trimitem scrisori comportamentale către gospodăriile din afara municipiului Chișinău și că vom analiza impactul scrisorilor respective produs asupra gospodăriilor urbane și rurale (ar putea exista diferențe). Apoi, vom analiza impactul acestor scrisori la 2–3 luni după experiment.

Din păcate, nu atât de multe experimente inovatoare de succes sunt extinse, și asta se întâmplă din mai multe motive: din cauza deficitului de resurse, a capacităților de implementare și așa mai departe.

Sunt deosebit de mândru că, în pofida crizei actuale, suntem capabili să extindem experimentul din 2019 și să continuăm să impulsionăm cele mai „ineficiente” gospodării să-și îmbunătățească/reducă consumul de energie electrică chiar și în timpul șederii acasă.

Care au fost reacțiile consumatorilor?

Având în vedere impactul măsurat al experimentului din 2019 (adică, o reducere de 2%), ne așteptam per total la o scădere similară a consumului de energie electrică în iulie 2020. Împreună cu Premier Energy, am început să trimitem scrisori comportamentale la sfârșitul lunii iunie 2020 și pe tot parcursul lui iulie 2020; procesul a fost complementar și în strânsă legătură cu expedierea facturilor pentru utilizarea energiei electrice în aceleași gospodării. Având în vedere situația actuală aferentă pandemiei, am observat că consumul general a crescut în iunie și iulie, comparativ cu perioada similară din 2019.

Însă, creșterea în cadrul gospodăriilor aflate în vizorul nostru este mult mai mică decât în cazul populației generale de consumatori, ceea ce ne bucură.

Consumul în gospodăriile vizate de experiment a crescut cu 5%, în timp ce creșterea generală este/a fost de circa 34%.

Vom monitoriza și evalua îndeaproape evoluția consumului și vom publica concluziile finale ale experimentului. În general, evaluarea arată că consumatorii au o reacție pozitivă la scrisorile comportamentale adaptate și că normele sociale continuă să funcționeze.

Ce provocări și situații neașteptate s-au produs în timpul experimentului?

Opinia mea este că pandemia de COVID-19 a întârziat extinderea experimentului. Dat fiind că a fost necesară o evaluare minuțioasă a impactului, din cauza pandemiei a fost dificil de obținut acces la consumul real al gospodăriilor, fiind oferite inițial doar estimări privind consumul. Cifrele estimate ale consumului din aprilie și mai nu au fost suficiente, astfel că am decis să amânăm extinderea până în momentul când au fost disponibile cifrele reale privind consumul, pentru a putea astfel evalua impactul extinderii. Nu ne-am confruntat cu alte impedimente majore, procesul este ușor și bine coordonat, iar suportul tehnic și informațional de la Premier Energy este extrem de oportun și de înaltă calitate.

Ce dezvăluie rezultatele?

Rezultatul major este că creșterea generală a consumului în gospodăriile care utilizează peste 140kWh pe lună și au primit scrisori comportamentale este mai mică decât pentru populația generală. Am lucrat cu date granulare pentru iunie și iulie 2020, având un set de date istorice solide din ultimele 60 de luni pentru comparație.

Considerați că „efectul magic” al scrisorilor ar putea înceta? Ce trebuie de făcut pentru a menține consumatorii implicați și responsabili chiar și în cazul când nu vor mai primi scrisori în care să fie comparate datele lor cu cele ale vecinilor?

Datorită experimentului din 2019, am putut constata că efectul se menține chiar și după a doua și a treia lună.

Există semnale că, în procesul de extindere, efectele vor fi valabile pentru o perioadă mai lungă, dar, într-adevăr, pentru a menține consumatorii implicați, este nevoie de mai multe modificări la cadrul legal actual sau, cel puțin, de unele stimulente suplimentare specifice, pentru ca gospodăriile să adopte un comportament mai responsabil.

Cum un experiment comportamental care încurajează reducerea consumului de energie electrică s-ar putea transforma într-un comportament permanent?

PNUD și Premier Energy în Moldova depun eforturi pentru a crea un precedent care va fi utilizat în mod sistematic și va contribui la schimbarea treptată a comportamentului consumatorilor față de consumul durabil de energie. Înțelegem că acesta este un proces pe termen lung și sunt implicați mai mulți factori, dar ne bazăm atât pe stimulentul financiar, cât și pe cel de mediu/anturaj, pentru a educa un nou tip de comportament în rândul consumatorilor. Rezultatele au demonstrat că până și economiile mici de energie aduc beneficii mediului înconjurător.

Nu este nevoie de nimic altceva decât de nițel mai multă disciplină și atenție față de obiceiurile noastre zilnice de consum de energie electrică. Când toate acestea vor exista, economiile de energie vor deveni un automatism. Or, acest lucru este relevant mai ales acum, când povara operațională pe rețelele existente este în creștere (în special în localitățile urbane), consumatorii nu sunt destul de eficienți și aproape toată energia electrică este importată din străinătate.

Experimentele comportamentale au fost realizate de PNUD Moldova, în parteneriat cu Premier Energy și finanțate prin intermediul Fondului Global pentru Inovații al PNUD. Experimentul a fost inspirat din programul Opower din Statele Unite ale Americii.

--

--

UNDP in Moldova
UNDP Moldova

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.