Tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului învață să ocrotească mediul

70 de adolescenți de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv din Ucraina au decis să-și lase gadgeturile acasă și să petreacă cea mai aridă perioadă a vacanței mari, învățând cum să protejeze mediul la școala de vară „Nistru 2024”.

UNDP in Moldova
UNDP Moldova
7 min readJul 16, 2024

--

Ediția din anul curent a fost organizată în perioada 5–14 iulie, în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, de asociația „Eco-TIRAS”, cu suportul Suediei și al PNUD Moldova.

Timp de zece zile, participanții, cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani, au avut parte de un program de educație de mediu cu traineri și experţi notorii, ateliere de creație în domeniul artei plastice, fotografiei, jurnalismului, activismului civic și liderismului. De asemenea, ei au participat la diverse jocuri intelectuale, simulări de dezbateri publice, dar și excursii pe Nistru, expediții la monumentele istorice și naturale de la Rașcov și Orheiul Vechi.

Școala care educă grija de natură

Școala de vară vine să conecteze tinerii din toate regiunile țării la o platformă de educație de mediu, de a le forma competențe de comunicare și implicare civică în proiecte locale de mediu, așa încât în viitor să poată lua decizii, să aplice legislația, să poată lucra în echipă, să devină lideri.

Tatiana Sineaeva, directoarea școlii de vară „Nistru 2024”, coordonatoare de proiecte, asociația „Eco-TIRAS”

„Proiectul se află deja la a șaisprezecea ediție și ne bucură că este atât de îndrăgit de participanți. Sunt tineri care vin deja a treia oară și care de fiecare dată sunt încântați de tot ce află nou, dar și copii pe care îi cunoaștem prima dată.

Și de această dată am desfășurat multe activități interesante și interactive — expediții în natură, master-classuri de creație, simulări de evenimente media, jocuri intelectuale, ca programul să fie pe placul tuturor”, a menționat Tatiana Sineaeva, directoarea școlii de vară.

Școala de vară este organizată din anul 2008 și a reunit până în prezent peste 1000 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv din Ucraina.

Le pasă de mediu pentru că își doresc un viitor mai bun şi mai sănătos

Zece zile de tabără în sânul naturii le-au oferit cunoștințe și distracții cât un an de școală. Fiecare zi începea cu sesiuni teoretice despre ecosistemul fluviului Nistru, protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, ateliere de creație în domeniul jurnalismului de mediu, fotografiei, cinematografiei, activismului civic și liderismului.

Au învățat să ocrotească natura și să folosească responsabil resursele de mediu pentru a avea un viitor mai bun şi mai sănătos. Au învățat să gândească critic și să vorbească așa ca să fie auziți, au simulat dezbateri publice și conferințe de presă, și-au pus la încercare abilitățile de lideri, s-au întrecut în competiții intelectuale și au legat prietenii pentru o viață.

Pentru acei 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care au participat la școala de vară, vacanța aceasta a rămas plină de amintiri și emoții de neuitat.

Maria Bodiu, elevă la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești

Maria Bodiu, elevă la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești consideră că asemenea tabere de vară sunt o ocazie deosebită pentru tinerii pasionați de natură să obțină noi cunoștințe și abilități.

„Pot afirma cu certitudine că aceste zece zile n-au fost petrecute în zadar, dar au avut un impact puternic asupra formării noastre. Mentorii și experții implicați în sesiunile teoretice ne-au ajutat să devenim o generație demnă, mereu gata să protejeze natura și mediul înconjurător.

Cunoștințele obținute în cadrul acestei școli au o valoare inestimabilă, deoarece dragostea pentru natură se cultivă treptat. Am aflat multe despre funcționarea optimă a ecosistemelor, inclusiv despre factorii care contribuie la crearea unor condiții favorabile de trai. Am învățat că relațiile de colaborare dintre Ucraina și Republica Moldova sunt esențiale pentru viitorul fluviului Nistru.

Am avut plăcerea de a lega noi prietenii și de a crea conexiuni cu persoane de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv din Ucraina. Am trăit momente de neuitat alături de noii mei prieteni și am preluat idei noi ce pot fi implementate cu succes în viitor”, spune participanta.

Vlad Beșleaga, student în anul III la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău

Vlad Beșleaga este student în anul III la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău. El își dorește să devină medic, de aceea pentru el această tabără este și o oportunitate unică de a afla mai multe despre impactul mediului asupra sănătății oamenilor.

„La școala de vară am învățat să mă implic în activități legate de protecția mediului și de managementul resurselor naturale. Am aflat despre biodiversitatea ecosistemelor acvatice, în special cele ale râului Nistru, dar și despre importanța lor ecologică. Am discutat despre strategii și metode de conservare a speciilor și habitatelor pe cale de dispariție”, afirmă Vlad.

Egor Iudaev, refugiat din Ucraina

Egor Iudaev este originar din satul Cuciurgan, Ucraina. Acum doi ani împreună cu familia s-a refugiat în satul Pervomaisk, localitate de pe partea stângă a Nistrului. Recent mama sa a văzut pe rețelele sociale anunțul despre organizarea școlii de vară și l-a încurajat să se înscrie. Așa cum de mic este pasionat de natură și de Nistru a decis să participe la concursul de eseuri și a fost acceptat la tabără.

„Acum locuiesc pe celălalt mal al limanului Cuciurgan, în Pervomaisk. Încă din copilărie mergeam la pescuit și mă interesam de toate problemele pe care le vedeam cu ochii mei. De aceea, m-a interesat foarte mult oportunitatea de a afla mai multe despre Nistru, ceea ce am și învățat aici.

La școala de vară cel mai mult m-au impresionat oamenii, formatorii noștri, experții incredibili, care ne-au împărtășit cunoștințele lor și m-au captivat cu adevărat”, spune participantul.

Iar pentru a-și trăi la maximum experiența, tinerii au avut parte și de două escapade la renumitele monumente de la Orheiul Vechi și din satul Rașcov, raionul Camenca. Ghidați de traineri ei au explorat locuri cu peisaje spectaculoase și formațiuni geologice unice în regiune. De asemenea, ei au aflat multe curiozități cum ar fi de exemplu, că nu demult prin anii ‘60-‘70 geologii găseau în toiul verii în peșterile de la Rașcov blocuri de gheață, iar sinagoga datată din secolul al XVIII-lea este una din 20 cele mai frumoase edificii din Europa. Acum doi ani, sinagoga și biserica creștină au fost conservate cu suportul PNUD Moldova și al Uniunii Europene.

Sinagoga din s. Rașcov, monument de patrimoniu, dec. al XVIII-lea

Ediția din 2024 a școlii de vară a fost organizată cu suportul financiar al Suediei, acordat prin proiectul PNUD Moldova „Sprijinirea autorităților Republicii Moldova în gestionarea durabilă a râului Nistru”.

--

--

UNDP in Moldova
UNDP Moldova

In Moldova, UNDP helps people build better lives, by supporting #GlobalGoals.