Bir Göç Hikayesi: Chrome’dan Safari’ye Geçiş Hikayem

Fatih Turan
Unicrow

--

iMac ve MacBook Pro model Mac bilgisayarlarımda çok uzunca bir süre boyunca severek kullandığım Chrome’dan, bir süre önce Safari’ye göç ettim. İlk başlarda Chrome’da kullandığım bazı eklentiler yüzünden çekimserdim. Ama daha sonraları o eklentileri kullanmadan ya da onlara alternatif olarak “Bookmarklet” adı verilen küçük JavaScript uygulamalarını kullanmaya başlayınca, Safari’ye alışmaya başladım ve çok memnun kaldım.

Safari’yi kullandığım bu süre zarfında yaşadığım deneyimleri, Safari’nin artılarını ve eksilerini, Safari’ye geçiş yapmak isteyen ama kararsız kalan Mac kullanıcıları için Medium’daki ilk yazımda sizlerle paylaşmak istedim.

Safari’nin Artıları

  • Safari tarayıcısı kullanım esnasında Chrome’a göre daha az enerji tüketimi sağlıyor. Zaten birçok MacBook kullanıcısı esasında bu sorun yüzünden Safari’ye geçiş yaptığını duymuştum. Sizde bu durumu kontrol etmek için ekranın sağ üst köşesindeki pil simgesine basıp, önemli seviyede enerji tüketen uygulamaları görebilirsiniz.
  • JavaScript için yapılan tarayıcı performansı ölçümlerinin son durumunu bilmiyorum ama günlük kullanımlarda Safari, Chrome’dan daha hızlı olduğunu düşünüyorum. Gerek Safari’nin ilk açılış süresi, gerek Web sayfalarındaki etkileşimlere verdiği tepki ve gerekse çok sayıda açılan sekmeler sonrası pek yavaşlamaması çok iyi.
  • Safari genel olarak daha sade, daha estetik ve daha kullanışlı bir arayüze sahip. Örneğin titiz bir yer imi klasörüne/yapısına sahipseniz, yer imlerine adres çubuğundan ulaşım çok daha kolay.
  • Okuma listesi özelliği sayesinde mobil cihazlarınızdan ya da masaüstü/dizüstü bilgisayarınızda sonra okumak istediğiniz sayfaları okuma listenize atabilir ve yine istediğiniz cihazlarınızdan sonra okuyabilirsiniz.
  • Okunması zor, düzensiz bir tipografiye sahip Web sayfalarını rahatça okunabilmesini sağlayan okuma modu özelliği gerçekten çok işlevsel. Web sayfası açıldıktan sonra adres çubuğunun solundaki üç çizgili ikona veya CMD+Shift+R tuş kombinasyonuna basarak bu özelliği kullanabilirsiniz.
  • Açtığınız sayfalardaki arkaplanda çalan video ya da müziklerin seslerini sekme bazlı veya tüm sekmeler için kolayca susturabiliyorsunuz. Bu özellik Chrome’da da var ama her bir sekmenin üzerindeki ses ikonuna sağ tıklayıp ilgili komutu uygulamak gerekiyor.
  • Responsive Design Mode özelliği sayesinde geliştirdiğiniz Web sayfalarını mobil, tablet ya da masaüstü bilgisayarlar için çeşitli ekran çözünürlüklerinde nasıl görüneceğini kolayca görebilirsiniz.

Safari’nin Eksileri

  • Safari’de eklenti sayısı ve çeşitliliği Chrome’a göre daha az. Ayrıca Safari için eklenti geliştirmek biraz pahalı. Yanılmıyorsam bunun için Apple geliştirici hesabı almak gerekiyor ve bu da en az her yıl 99$ ödemeniz gerektiği anlamına geliyor.
  • Safari’nin artılarında Safari’nin arayüzünün kullanışlı olduğunu söylemiştim ama bazı küçük sorunlar can sıkıcı olabiliyor. Örneğin daha önceden yer imlerine bir adresi eklenip eklenmediğini gösteren herhangi bir arayüz öğesi yok. Yani amazon.com adresini Alışveriş adı altındaki klasöre daha önce eklemişseniz herhangi bir uyarı vs. olmadığından aynı adresi farkında olmadan tekrar eklemeniz olası. Bu da çok sayıda sık kullanılan öğesi kullanıyorsanız bir yerden sonra karmaşayı arttırabilir. Ya da Chrome’da anahtar kelime ya da harflere göre site arama yapabilme olayı Safari’de site adını yazıp TAB tuşuna basılarak yapılabiliyor. Bunun gibi küçük detaylar bazıları için önemli olmayabilir ama benim için önemli.
  • Safari’nin güncellemesi ve yeni özelliklere kavuşmak bazen bir hayli zaman alabiliyor. Örneğin Google neredeyse her ay yaptığı güncellemelerle irili ufaklı bir sürü özelliği Chrome’a katabiliyor.
  • Safari’de yer alan “Web Inspector”un Chrome’daki “Web Inspector”den daha az özelliğe sahip. Ayrıca bazı Web geliştiricileri Safari’deki “Web Inspector”un daha az kullanışlı olduğunu düşündüğünü duymuştum. Şahsen ben Safari’dekine alıştığımı ve çoğu arayüz geliştirme projelerinde sıkça kullandığımı söyleyebilirim.

Sonuç olarak Mac’deki Chrome’dan memnun olmayan kullanıcıların alışkanlıklarını bir kenara atıp, yukarıda yazdığım artı ve eksileri değerlendirerek, en azından bir süreliğine Safari’yi denemeleri gerektiğini düşünüyorum. Kim bilir belki de bu süreçten memnun kalıp Safari’yi kullanmaya devam edeceksiniz. :)

--

--

Fatih Turan
Unicrow

UI/UX Designer ╱ UI Developer ╱ Co-Founder at Unicrow