Kişisel Yapılacak Listesi Olarak Trello

Fatih Turan
Unicrow
Published in
3 min readJul 6, 2017
Bu Trello panosunu şuradan görebilir ve kendi hesabınıza kopyalayabilirsiniz.

Daha önceki yıllarda kişisel yapılacak listesi uygulaması olarak Todoist, Wunderlist, Reminder gibi uygulamaları kullandıktan sonra birkaç hafta önce Trello’ya temelli olarak geçiş yaptım.

Trello’ya geçmemin nedeni daha önce isimlerini verdiğim uygulamalardaki yapılacak ögelerinin liste şeklinde gösterilişini pek sevmeyişimdi. Bana göre bir yapılacak listesi uygulaması:

  • Tüm listelere tek bir yerden göz atabilmeme olanak vermeli
  • Klavye kısayolları ile hızlıca kullanabilmemi sağlamalı
  • Filtreleme özelliği ile önem seviyesi veya tarihe göre filtreleyebilmemi sağlamalı
  • En önemlisi bir tarih ataması yaptığım yapılacak ögelerini haftalık çizelgede görebilmeyi sağlamalıydı (tıpkı TeuxDeux’daki gibi).
Takvim eklentisi ile tarih atadığınız kartları haftalık veya aylık görebilirsiniz.

Bütün bu özellikler Trello’da mevcut olduğu için başka bir uygulama araştırmaya gerek duymadım ve kendime göre kişisel yapılacak listemi Trello’da oluşturdum. Ardından Trello’nun “Power-Ups” diye tabir ettiği eklentilerden “Calendar”ı yani takvimi eklentisini etkinleştirdim (eğer isterseniz takvim eklentisinin sunduğu iCalendar beslemesini kullanarak MacOS’daki Calendar veya bir başka uygulamanız ile abone olabilirsiniz). Takvime ulaşmak için ise sağ üst köşedeki “Calendar” düğmesine bastığınızda tarih ataması yapılan yapılacak ögeleri haftalık veya aylık olarak gösterebilirsiniz.

Oluşturduğum Trello panosunu şuradan görebilir ve Menu > More > Copy Board komutu ile kopyalayıp kendi hesabınız altında kullanabilirsiniz.

WebCatalog ile Trello’yu Masaüstü Uygulaması Haline Getirin

WebCatalog ile Trello ve diğer bir sürü Web uygulamasını masaüstü uygulama haline çevirebilirsiniz.

Bu arada her ne kadar Trello’nun çeşitli Mobil ve tablet platformları için uygulamaları olsa da Web’den bağımsız resmi bir uygulaması olmadığı için WebCatalog üzerinden kullanmanızı tavsiye ederim.

WebCatalog ile herhangi bir Web uygulamasını masaüstü uygulaması gibi bilgisayarınıza kurup kullanmanızı ve o uygulamaya CSS ya da JavaScript kodları enjekte etmenizi sağlıyor. Bu sayede istediğimiz Web uygulamasını özelleştirebiliyoruz.

WebCatalog altında ilk etapta daha önceden karşılaştığım bir ipucu ile atanan etiketlerin isimlerini yazdırma özelliği aklıma gelmişti. Bunu yapmak için WebCatalog’un Tools>Settings menüsünden aşağıdaki CSS kodunu "Injected CSS" alanına eklememiz gerekiyor.

.body-board-view .list-card-labels .card-label
{
font-weight: bold;
color: #fff !important;
text-transform: uppercase;
letter-spacing: 0.1em !important;
line-height: 14px !important;
height: auto !important;
padding: 2px 6px !important;
margin-right: 5px !important;
width: auto !important;
text-shadow: none !important;
font-size: 8px !important;
opacity: .8 !important;
margin-left: 0 !important;
}
.body-board-view .list-card-labels
{
display: flex !important;
}

Bir de Trello’yu benim gibi İngilizce kullanıyorsanız Türkçe etiketlerin büyük harf olarak düzgün görüntülenmesi için yine aynı ekrandan “Injected JS” kısmına şu kodu eklemeniz yeterli olacaktır.

$("html").attr("lang", "tr");

Bonus

Dribbble’da kısa bir arama yaptıktan sonra bazı ikonlar ile karşılaşabilirsiniz (buna benim ikon da dahil).

Yazının bu kısmına kadar geldiyseniz sizin için bir sürprizim var. WebCatalog için kullandığınız ikon eğer hoşunuza gitmediyse daha önceden hazırladığım ikonu indirebilir veya Dribbble’da alternatif Trello ikonları arayabilirsiniz (MacOS’da ikonu ne şekilde değiştirebileceğinizi şu ekran kaydımdan görebilirsiniz).

Ek olarak WebCatalog altında fontların daha yumuşak görünebilmesi için aşağıdaki CSS kodunu yine “Injected CSS” alanına ekleyebilirsiniz:

html, body {
-webkit-font-smoothing: antialiased;
}

Not: Bu yazı daha önce kişisel blogumda yayınlanmıştır.

--

--

Fatih Turan
Unicrow

UI/UX Designer ╱ UI Developer ╱ Co-Founder at Unicrow