Abitur ve Matura Hakkında Her Şey

Dila Ekrem
UniPath
Published in
4 min readSep 6, 2020

Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi Almanca konuşulan ülkelerde üniversite eğitimi almak isteyenler illaki Abitur ve Matura sınavlarından haberdardır. Gelin bu sınavları daha yakından inceleyelim.

Abitur

Abitur diplomasını alan öğrenciler Almanya’da yüksekokul ve üniversite eğitimi almaya hak kazanırlar. Abitur aynı zamanda Matura, A-Level ve IB diplomalarına denktir ve öğrencilere Avusturya ile İngiltere gibi birçok ülkede okuma hakkı tanır. Amerika’daki üniversiteler Abitur sınavına girmeyi artı bir puan olarak görmektedir bu yüzden Abitur Avrupa’nın yanında Amerika’da okumak isteyen öğrencilere de bir ayrcalık sağlamaktadır.

Sınav

Abitur, yazılı ve sözlü olmak üzere birçok sınavdan oluşmaktadır. Sınavlarda öğrenciler en az biri sözlü olacak şekilde dört veya beş konuda test edilir. Almanca, İngilizce ve matematik dersleri zorunludur ve bunun yanında öğrencinin biyoloji, kimya ve fizik derslerinden de iki ders seçerek yazılı sınava girmesi gerekmektedir. Yazılı sınavlar ortalama dört ila altı saat sürmektedir. Seçmeli derslerden seçilmeyen ders sözlü sınavların ilkidir ve sözlü sınavlar yaklaşık 20 dakika sürmektedir.

Değerlendirme ve notlar

Abitur yazılı sınavları ilk önce öğrencinin kendi öğretmeni tarafından değerlendirildikten sonra okuldaki aynı dersi veren başka bir hoca tarafından da değerlendirilir. Farklı öğretmenlerin değerlendirmelerinden sonra yazılı sınavlara son bir not verilir. Yazılı sınavların yanında sözlü sınavlar ise okul dışından gelen bir öğretmen veya heyet görevlisi tarafından değerlendirilir.

Alman not sisteminde 1,0 en iyi not iken; 4,0 üzerinde bir puan alan öğrenciler Abitur diplomasını alamazlar. Abitur’u almak için öğrencinin yerine getirmesi gereken başka koşullar da vardır : seçilen ders alanlarında zorunlu dersler almak ve temel derslerdeki başarısız notların sayısının az olması.

Matura

Matura Latince “Maturus” sözcüğünden gelmektedir ve ortaokul çıkış sınavı veya olgunluk diploması diye de geçer. Matura da aynı Abitur gibi bir matrikülasyon sınavıdır ve A-Level ile IB’e denktir. Matura diploması Avusturya ve İsviçre başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde geçerlidir.

Matura’nın Geçerli Olduğu Ülkeler

Arnavutluk Avusturya , Bosna Hersek , Bulgaristan , Hırvatistan , Çek Cumhuriyeti , Macaristan , İtalya , Kosova ,Lihtenştayn , Karadağ , Kuzey Makedonya , Polonya , Sırbistan , Slovakya , Slovenya , İsviçre ve Ukrayna .

Sınav

Matura üç ila dört yazılı sınavdan oluşmaktadır ve her bir sınav ortalama dört-beş saat sürer. Yazılı sınavlara ilave olarak üç veya dört sözlü sınav ve bir mezuniyet makalesi (VWA: Vorwissenschaftliche Arbeit) yazmaları da gerekmektedir. Öğrenciler makalelerini istedikleri herhangi bir konu hakkında bir danışman öğretmen ile birlikte yazabilirler ve konuyu genellikle mezuniyetten bir yıl önce seçerler. Yazmayı bitirdiklerinde ( genellikle 30.000 ila 60.000 karakter uzunluğunda olmalıdır), makalelerini okuldaki öğretmenlere sunmaları gerekir.

Yazılı finaller için zorunlu dersler her zaman Almanca ve Matematik dersleridir. Türkiye’deki öğrenciler üçüncü yazılı sınavları için Türkçe veya İngilizce seçebilirler. Buna ek olarak bilime odaklanan okullar, öğrencilerinin Biyoloji veya Fizik alanında yazılı finallere girmelerini isteyebilir.

Sözlü sınavlar ise öğrenci yazılı sınavlarda üç ders seçtiyse üç sözlü sınavdan oluşurken, eğer öğrenci dört yazılı sınav seçtiyse iki dersten oluşur. Her öğrenci sözlü bir sınavdan önce, seçtiği dersten önceden belirlenmiş 24 konu arasından kura ile iki konu seçer ve seçtiği konulardan biri hakkında ona sorular sorulur. Bu sözlü sınavdan önce 30 dakikalık bir hazırlanma süresi bulunur ve sonrasında 10 ila 20 dakika arası bir sözlü sınav olur.

Değerlendirme ve notlar

Avusturya not sisteminde 1 (sehr gut) çok iyi; 2 (gut) iyi; 3 (befriedigend) tatmin edici; 4 (genügend) yeterli ve 5 (nicht genügend) yani öğrencinin kaldığı anlamına gelir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Matura diplomaları (Maturazeugnis) resmi bir genel değerlendirme de içerir: “ mit ausgezeichnetem Erfolg bestanden “ ( üstün başarı ile geçme: ortalama 1.5 veya üstü, notu 3'ün üzerinde değil), “ mit gutem Erfolg bestanden”(başarı ile geçme: ortalama 2,0 veya üstü, not ortalaması 3'ün üzerinde),” bestanden “(geçme: 4'ün üzerinde not yok) ve” nicht bestanden “(başarısız: en az bir 5. sınıf).

Başarısız olan öğrenciler Matura sınavlarına bir sonraki eğitim yılının Eylül / Ekim veya Şubat / Mart aylarında yeniden girebilirler.

Abitur ve Matura diplomaları çok benzer olsalar da sınavları ve puanlamaları birbirlerinden değişiklikler gösteriyor. Ancak bu diplomalardan birini aldıktan sonra birçok ülkede çok güzel ve kaliteli bir üniversite eğitimi fırsatı sizleri bekliyor!

Kendinize iyi bakın!

Dila Ekrem

--

--