AFS ile Lisede Bir Yılınızı Yurt Dışında Okuyun!

Ayca Zortuk
UniPath
Published in
4 min readDec 12, 2020

AFS Nedir?

  • AFS (American Field Service) hoşgörüyü ilke edinmiş; önyargıların yıkılmasını, kültürlerarası iletişimi geliştirmeyi ve dünya barışını sağlamayı hedeflemiş ülkemizde Türk Kültür Vakfı’na bağlı düzenlenen öğrenci değişim programıdır.
  • AFS’nin yıllık programlarına katılan öğrenciler, lise yıllarının bir yılını yurtdışında bir lisede; o ülkeden adaya uygun seçilmiş olan ailenin yanında geçirirler.

AFS Öğrenci Değişim Programına Kimler Nasıl Başvurabilir?

  • Program tüm lise; hazırlık 9,10,11,12. sınıf devlet ve özel lise öğrencilerine açıktır. Programa başvurmak için öncelikle T.C. vatandaşı olmanız veya T.C. tarafından verilmiş uzun süreli ikamet iznine sahip olmanız ve 01 Ocak 2003–01 Eylül 2006 tarihleri arasında doğmuş olmanız gerekmektedir.
  • Programa katılan öğrencilerin son iki öğretim yılı sonu not ortalamalarının 100 üzerinde 50 ve üzeri olması ve 50 altında olmaması gerekmektedir.
  • AFS programına aşağıdaki linkten başvuru yapabilirsiniz. Başvuru tarihleri yıldan yıla değişiklik gösterebilmekte olmasına rağmen genellikle sonbahar aylarındadır. Başvuru için online başvuru formu doldurulmalı ve öğrenciler devam ettikleri Lise Müdürlüklerinden alacakları kaşeli ve imzalı öğrenci belgesinin ve veliler tarafından imzalanmış KVKK Açık Rıza Beyanı’nın online başvuruya yüklemeleri gerekmektedir. Başvuruya giderken bu form ve belgelerin çıktısının alınması gerekmektedir.
  • Başvuru için yabancı dil bilgisi aranmamaktadır. (Japonya’ya başvuracaklar adaylarda başlangıç düzeyinde dil bilgisi istenmektedir.)

AFS Sınav Süreci

  • Başvurunuzu yaptıktan sonra iki aşamalı bir sınavdan geçmeniz gerekmektedir.
  1. Yazılı Sınav
  • Türkçe olarak çoktan seçmeli test olarak yapılan değerlendirme; genel kültür ve zihinsel beceri testlerinden oluşmaktadır. Akademik bilgiyi ve yabancı dil bilgisini test etmemektedir. Değerlendirmeye katılacak öğrencilerin gelirken yanlarında fotoğraflı bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport vb.) bulundurmaları gereklidir. Sınav yeri e-posta veya SMS yolu ile bildirilmektedir.
  • Bu sınavdan geçebilmek için tavsiyelerim gündemi takip etmeniz ve yakın tarihi, önemli olayları (savaş,kıtlık,salgınlar vb.) biraz araştırmanız olacaktır. Onun haricinde genel olarak sözcük dağarcığınız geniş olması ve genel bilgi birikiminizin olması bu sınavı daha rahat geçmenizi sağlayacaktır.

2. Mülakat

  • İlk aşamada başarılı olan adaylar TKV tarafından ilan edilecek merkezlerde düzenlenecek 2. aşamaya davet edilmektedir. İlgili duyurular SMS ve e-posta yoluyla bildirilmektedir. Mülakatlar AFS Gönüllülerinden oluşan komisyonlarca yürütülmektedir. Görüşmeler, Türkçe olarak yapılmakta olup, yapılan değerlendirmeler öğrenciyi daha yakından tanımaya ve programlara yönelik motivasyonunu anlayıp yetkinliklerini ölçmeye yönelik olarak düzenlenmektedir. Aday öğrencilerin seçiminde dikkat edilen kriterler doğrultusunda programdan kazanımlarının fazla olacağına inanılan öğrenciler AFS Adayı olarak belirlenmektedir.
  • Mülakat sürecini başarıyla tamamlamanız için verebiliceğim en önemli tavsiye kendinizin bu değişim programına uygun olan yönlerinizi ortaya çıkarmanız olacaktır. Program için başlıca; motive olmanız, kendinize güvenmeniz, sorumluluk alabiliyor olmanız ve farklı kültürlerle etkileşim içinde olmaktan zevk almanız önemli kriterler arasındadır. Bu süreçte sakinliğinizi korumanız da, değişim programı sürecini nasıl taşıyacağınızı gösteren önemli ip uçları arasında. Bu konuda sıkıntılar yaşıyorsanız ve mülakat süreciyle ilgili birkaç taktik öğrenmek istiyorsanız Mülakat Sürecinde Stres Kontrolü ile igili olan bir başka yazıma göz atabilirsiniz.
  • Mülakat sonuçları, değerlendirmenin yapıldığı günü takip eden ilk 15 gün içerisinde SMS ve e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Programa Katılmak İçin Yabancı Dil Koşulları Nelerdir?

  • Yabancı dil koşulları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu konuda ülke tercihi görüşmesi esnasında yetkiliye başvurulmalıdır.

Ülkenin Belirlenme Süreci

  • Değerlendirmeler sonucunda kabul edildiyseniz veya yedek listedeyseniz daha detaylı formlar dolduruluyor ve ülke tercihleri yapılıyor. Bu form diğer ülkelerdeki AFS gönüllüleri tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor. Doğru tanınmanız ve mümkün olduğunca size uygun bir ortam sağlanması açısından bu belgelerin dürüst ve büyük bir ciddiyetle doğrulanması önem arz ediyor.
  • Değerlendirme Süreçlerinde başarılı olan öğrenciler, aday durumundadır ve yurtdışına gidişleri ancak yapacakları ülke tercihleri doğrultusunda kendilerine karşı AFS ülkesinden ‘Kabul Mektubu’ gelmesi ile kesinleşmektedir.
  • AFS Uluslararası Ağı’ndaki ülkeler: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin & Uruguay, Avusturya, Belçika Fransız, Belçika Flaman, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kosta Rika, Letonya, Macaristan, Malezya, Meksika, Norveç, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Rusya, Şili, Sırbistan, Tayland, Yunanistan’dır.

Program Ücreti ve Burs İmkanları

  • Programların maliyeti öğrencinin gideceği ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 15 bin USD civarında olduğu söylenebilir. Program ücreti içinde uçak bileti, AFS sağlık sigortası ve direkt operasyonel maliyetler yer almaktadır. Pasaport, vize ücreti ve öğrencinin cep harçlığı ise program ücreti içinde yer almamaktadır.
  • AFS sponsorlarının ve Türk Kültür Vakfı’ nın destekleri ile ihtiyaç sahibi çocuklara tam veya kısmi burs imkanı sağlanmaktadır.

Okul ve Aile Yerleştirmesi

  • Okul ve aile yerleştirilmesi misafir eden ülkenin sorumluluğu altındadır. AFS öğrencisinin bu konuda seçim hakkı bulunmamaktadır.

Lise Denklik ve Üniversite Katılım Süreci

  • Ara sınıflarda AFS ile yurt dışına giden öğrencilerim denklik işlemleri; Türkiye’de devam ettikleri okul, gidecekleri ülke, ders tercihleri ve ders başarılarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Denklik işlemleri ile alınan tüm kararlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkisinde olup TKV bu konuda öğrencilere gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeyi yapmaktadır. Denklik işlemleri ancak öğrenciler programı bitirip döndüğünde yapılabilir ve programa başlamadan yapılmamaktadır. 12’inci sınıfı yurt dışında okuyacak öğrenciler ise diploma verilemediğinden döndüklerinde sınıf tekrarı yapmalıdırlar.
  • Lise son sınıfta AFS’ye katılmaya hak kazanmış ve ülkemizde lise mezunu olduktan sonra yurt dışına gidecek öğrenciler ise Türkiye’den ayrılmadan önce üniversite giriş sınavında başarı göstererek kayıt yaptırdıkları takdirde, kayıtlarını dondurarak haklarını bir yıl süre ile saklı tutabilmektedirler. AFS öğrencileri ülkemizde mezun olmuş olsalar dahi program süresince yerleştirilecekleri lisede okula devam etmek zorundadırlar.

Başlıca Yararları

Öğrenci değişimi kişinin farklı kültürlerle iletişimi becerilerini geliştirmesi ve farklı kültürlere karşı saygı, sevgi, hoşgörü kazanmasına yardımcı olur. Kişiye zorluklar karşısında kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi, sabır ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşma becerisi katar. Bu değerler kişinin ister profesyonel ister özel hayatında ihtiyacı olacağı değerlerdir. AFS öğrencisi ,böyle bir programı tamamlamış bir kişi olarak, üniversite başvuru sürecinde bu değerlere sahip olduğunu daha rahat öne çıkarabilmektedir.

— Ayça Zortuk

--

--