IELTS, Bizi Ne Bekliyor?

Yagmur Polat
UniPath
Published in
4 min readAug 4, 2020

NEDİR, NEREDE KABUL GÖRÜR?

IELTS (International English Language System) anadili İngilizce olan ülkelerde çalışmak ya da okumak isteyen kişilerin dil yeterliliğini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Bu sınav TOEFL’dan ayrılarak Birleşik Krallık Cambridge Üniversitesi, British Council ve Avustralya ortaklığında yapılır. İngiltere’de TOEFL değil yalnızca IELTS geçerlidir. Fakat ABD’de de bu sınavı tanıyan kurumlar bulunmakta. Bununla beraber Kanada, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, İrlanda gibi ülkelerin profesyonel ve hükümet kurumları ve göçmenlik büroları da bu sınavı tanır. Ülkemizde Boğaziçi, Bilgi ve Yeditepe Üniversiteleri gibi üniversiteler de hazırlık okumaktan muaf olmak isteyen öğrencilerden IELTS skorunu talep ederler.

“İngiltere’de TOEFL değil yalnızca IELTS geçerlidir.”

ÜLKEMİZDE UYGULANIŞI

IELTS sınavı ülkemizde British Council (Birleşik Krallık) ve IDP Türkiye (Avustralya) tarafından İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa’da yapılır. Her iki kurum için de sınav ücreti ise 1265 TL’dir. Hem bilgisayar üzerinden hem de kâğıt kalem ile klasik sınav çözmeniz mümkün, bu tercih size bırakılıyor. Sınavlar sık sık düzenleniyor fakat kontenjan sıkıntısı yaşamamak için 1 ay önceden gün alınması önemli. Bilgisayar üzerinden girilen IELTS sınavları ise her gün gerçekleştiriliyor. Klasik IELTS yaklaşık 2 hafta, bilgisayar üzerinden girdiğiniz ise 2 ila 7 gün arasında açıklanıyor. Sınav belgesinin geçerliliği 2 yıl. Ayrıca sınavın ülkemizde YDS denkliği bulunmuyor.

“Sınavlar 10 günde bir düzenleniyor fakat kontenjan sıkıntısı yaşamamak için 1 ay önceden gün alınması önemli.”

SINAV HAKKINDA

IELTS’in Academic ve General olmak üzere iki türü bulunuyor. Academic sınav eğitim üzerine odaklanıp daha çok eğitim için bu sınavlara girenleri ilgilendirirken, General sınav gündelik konuları baz alıp çalışma amacıyla gidenleri ilgilendiriyor.

Sınav dört bölümden oluşuyor. Listening, reading, writing ve speaking. Sınav süresi 2 saat 45 dakika kadar. Listening 30 dakika, reading ve writing 60’ar dakika, speaking ise yaklaşık 15 dakikanızı alıyor. Listening, reading ve writing oturumları tek oturum halinde gerçekleşirken speaking sınavı sizin kurumla belirleyeceğiz bir gün (bu aynı gün de olabilir) ve saatte gerçekleştirilir.

“Listening 30 dakika, reading ve writing 60’ar dakika, speaking ise yaklaşık 15 dakikanızı alıyor.”

“IELTS sınavını TOEFL’dan ayıran en büyük etmenlerden birisi IELTS sınavında speaking sınavı bilgisayarla değil gerçek bir native speaker ile gerçekleştirilir. Bu nedenle IELTS’in speaking kısmı TOEFL’a kıyasla daha interaktif gerçekleşir.”

“Bilgisayarlı ve klasik IELTS’de listening ve speaking kısımları ortakken reading ve writing kısmı farklılık gösterir.”

WRITING

Academic ve General writing birbirinden ayrılan özelliklere sahiptir. Academic kısmında sizden 2 adet essay yazmanız istenir. Birinci essay’de size bir grafik ya da tablo verirler ve bunu yorumlamanızı beklerler. Yaklaşık 150 kelime yazma sınırıyla 20 dakika süreniz vardır. İkinci essay’de ise eğitim hakkında bir yazı yazmanız istenecek. Bu ise en az 250 kelime olacak şekilde 40 dakika sürer.

General’da daha simple bir tema hâkim. İki sorunuz olacak, bu soruların birinciyle alakalı bir mektup yazmanız istenecek. İkinci sorunuz ise size verilecek genel bir konu hakkında essay yazmak.

READING

3 bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin her biri 2150–2750 kelime arasında değişkenlik gösteriyor. Ve metinler general sınavda günlük metinlerden gazetelerden gelirken academic kısımda bilimsel makalelerden gelebiliyor. Reading kısmında iki sınavı birbirinden ayıran özellik bu. Sınav esnasında metne kısaca göz gezdirdikten sonra direkt sorulara göz atmakta fayda var. Ayıklayıcı yönleri bulup daha hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Çünkü IELTS boyunca zamanla yarışıyor olacaksınız.

LISTENING

Sınavın 40 dakika süren ve en dikkat isteyen kısmı şüphesiz ki listening kısmıdır. Bu bölümün 30 dakikasını sınavı çözmek kalan 10 dakikasını da kağıda geçirmek için kullanıyorsunuz. Listening’de 4 section bulunuyor. 1 ve 2 informal olan kısım, gündelik konuları ve sohbet diyaloglarını içeriyor. 3 ve 4 ise daha akademik konuları kapsıyor. Listening boyunca dikkatlice dinlemek ve kilit noktaları kısaca not almak çok önemli. Listening esnasında uzun notlar almaya çalışmak metne olan odağı kaybettirebilir, kısa notlar sizi sınavda kurtaracaktır. Çünkü her kısmı bir kere dinleme şansınız olacak. Aynı zamanda yazım yanlışlarınız ve gramer hatalarınız da puanınızdan epey götürüyor.

“Listening esnasında uzun notlar almaya çalışmak metne olan odağı kaybettirebilir, kısa notlar sizi sınavda kurtaracaktır.”

SPEAKING

Speaking kısmını bir native speaker ile gerçekleştireceksiniz. Yani korkulanın aksine bir tık daha rahat olabilirsiniz. Speakingin başlangıcında speaker ile kısaca tanışacaksınız. Nerelisiniz, okulunuz, eviniz, yaşınız gibi temel özelliklerinizden bahsetmeniz istenecek. Sonrasında ise 2 dakika boyunca konuşmanız için bir konunuz olacak. Size konu verildikten sonra 1 dakika boyunca hazırlanmanız beklenecek. 1 dakika sonunda bu konu hakkında hiç duraksamadan 2 dakika boyunca akıcı bir anlatım yapmanız gerekli, speakingin yapı taşı aslında bu. 2 dakikanın sonuna geldiğinizde anlattığınız konu hakkında soru cevaplayacaksınız. Speaker size sorular sormaya başlayacak ve interaktif bir ortam olduğundan kaynaklı siz de speaker’a sorular sorabileceksiniz. Bu nedenle rahatlamanızda fayda var. Speaker sizin savunduğunuz düşüncenin doğruluğu ve yanlışlığıyla ilgilenmeyecektir, onun için önemli olan sizin kelimeleri doğru kullanmanız ve cümle kurma beceriniz. Aynı zamanda konuşma esnasında kullandığınız aksan da speaker için önemli değil.

“Speaker sizin savunduğunuz düşüncenin doğruluğu ve yanlışlığıyla ilgilenmeyecektir, onun için önemli olan sizin kelimeleri doğru kullanmanız ve cümle kurma beceriniz.”

PUANLAMA SİSTEMİ

IELTS sınavının 4 temel becerisi 1–9 puan aralığında derecelendirilir. Bu becerilerden aldığınız puanların ortalaması alınarak yine 9 üzerinden değerlendirilirsiniz. Çoğu üniversite 6.5 puanı geçerli olarak kabul eder, fakat tabii ki yüksek puan almaya çalışmak işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. 4\9 puan limited user olarak geçer ve yetersiz sayılırsınız. 6\9 competent user yani limited’ın biraz daha üzeri olarak daha elverişli olduğunuz anlamına gelir. 9\9 ise excellent user olarak geçer.

“Çoğu üniversite 6.5 puanı geçerli olarak kabul eder.”

Yağmur POLAT

--

--

Yagmur Polat
UniPath

SEO Specialist | Turkish Language and Literature