Münih Teknik Üniversitesi

Dila Ekrem
UniPath
Published in
3 min readSep 16, 2020

Münih Teknik Üniversitesi (TUM), Almanya’nın en iyi üniversitesi olmakla beraber başta mühendislik ile bilişim teknolojisi alanları olmak üzere dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kabul edilmektedir. Fizik, Kimya, Edebiyat ve Tıp alanlarında toplam 17 Nobel Ödülü alan Münih Teknik Üniversitesi Avrupa Komisyonu tarafından Cambridge ve Oxford Üniversiteleri’nin ardından Avrupa’nın en yüksek etkili 3. Üniversitesi seçilmiştir.

Münih Teknik Üniversitesi

Tarihi

1868’de kurulan Münih Teknik Üniversitesi her zaman Avrupa’da ve dünyada inovasyonda öncü üniversiteler arasında gelmiştir. Doğa bilimlerine adanmış bir öğrenme merkezi sağlamak için kurulan bu üniversite, Avrupa’nın teknolojik olarak ilerlemesinde büyük bir rol oynamıştır ve çok sayıda Nobel Ödülü sahibi öğrenci yetiştirme prestijine sahiptir.

Lisans Eğitimi Kabul Şartları

Abitur ve Matura programlarını veren bir lisede okuyorsanız 12. sınıfın sonunda gireceğiniz Abitur ve Matura sınavlarınızın ardından başvuru için yeterli notu aldığınız sürece Münih Teknik Üniversitesi’ne kabul süreciniz kolay geçecektir.

Ama bu programlarda yer almadan da şartlı kabul ile Münih Teknik Üniversitesi’nde okumak mümkün. YKS ve TYT sınavlarına girmenizin ardından sonuç belgenizle Türkiye’de kazandığınız bölümü Münih Teknik Üniversitesi’nde okuyabilirsiniz. YKS ve TYT sonuç belgelerinin yanında Almanya ve Avusturya’daki bütün şartlı kabul alan üniversitelerin talep ettiği üzere lise diploması, lise not dökümü, pasaport ve Almanca ve İngilizce dil yeterlilik belgelerine de ihtiyacınız vardır. TUM’da okumak için üniversite başvurusunun bazı adımları şunlardır;

  • Ön dokümantasyon için başvuru
  • Dil becerilerini kanıtlama
  • Belgeleri noter tasdikli olduğundan emin olma ve tercüme ettirme
  • Sağlık durumu kanıt gönderme
Münih Teknik Üniversitesi

Üniversite Bünyesi

Münih Teknik Üniversitesi bünyesinde 15 departman, 43 bine yakın öğrenci, 600’e yakın profesör barındırmaktadır. Öğrencilerin %32’si uluslarasıdır ve üniversitenin 1,636,5 milyon Euro’luk bir bütçesi vardır.

Öğrenim Ücreti

Münih Teknik Üniversitesi’nde harç ücreti yoktur. Öğrencilerin sadece öğrenci birliği ve temel dönem biletleri için 130 Euro civarında bir ücret ödemeleri istenmektedir.

Münih Teknik Üniversitesi’nin öğrenim ücretinin yanında Almanya’daki yaşam maliyetleri de oldukça uygundur. Yurt ve daire kiraları aylık yaklaşık 300–400 Euro’dur. Konaklamanın dışında gıda ve sosyal giderler için de aylık ortalama 300 Euro yeterli olmaktadır.

Burslar

  • Almanya Bursu (Deutschland Stipendium)
  • Nicholaus Burs Fonu
  • Loschge Bursu
  • Heinrich Böll Bursları

Kampüsler

Münih Teknik Üniversitesi’nin Münih, Garching, Weihenstephan, Haidhausen, Schwabing, Olympiapark, Straubing, Obernach am Walchensee, Wettzell, Iffeldorf, Augsburg, Ingolstadt, Zugspitze, Singapur gibi birçok yerde kampüsü bulunmaktadır. Münih kampüsünde Mimarlık Fakültesi, İnşaat, Yer ve Çevre Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik ve Bilişim Teknolojisi Fakültesi, Tıp Fakültesi, Yönetim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi mevcuttur.

Münih Teknik Üniversitesi

Lisans Eğitimi Sonrası Kariyer

Dünyadaki en iyi üniversiteler arasında olan ve dünya üniversite sıralamalarında başlarda yer alan Münih Teknik Üniversitesi, Global Employability Survey’e göre dünyada mezunlarının en çok arandığı üniversiteler sıralamasında altıncı sıradadır. Ayrıca dünya çapındaki şirketler ve bilimsel kurumlarla güçlü bağlar kuran bu üniversite kendini gelecek vaat eden genç bilim adamlarının desteklenmesine adamıştır.

Münih Teknik Üniversitesi’nde Okuyabileceğiniz Lisans Bölümleri

Tarımsal Bilimler ve Bahçecilik
Mimarlık
İnşaat Mühendisliği
Biyokimya
Biyoinformatik
Biyoloji
Biyoekonomi
Kimya
Kimya Mühendisliği
Kimyasal Biyoteknoloji
Elektrik, Elektronik Mühendisliği ve Bilişim Mühendisliği
Beslenme Bilimi
Ormancılık ve Kaynak Yönetimi
Jeodezi ve Jeoinformasyon
Jeoloji
Bilgisayar Bilimi, Mühendsiliği
Bilgisayar Bilimi: Oyun Mühendisliği
Peyzaj Mimarlığı ve Peyzaj
Gıda Kimyası
Gıda Mühendisliği
Hayat Bilgisi-Biyoloji
Makine
Matematik
Moleküler Biyoteknoloji
Yenilenebilir Hammadeler
Farmasötik Biyosüreç Mühendisliği
Fizik
Siyaset Bilimi
Teknoloji ve Yönetim Odaklı İşletme
Çevre Mühendisliği
İşletme Enformatiği

Dila Ekrem

--

--