SAT Nedir, Nasıl Çalışılmalıdır ?

Esra Çelebi
UniPath
Published in
3 min readAug 2, 2020

SAT (Scholastic Aptitude Test) College Board tarafından hazırlanan yurt dışındaki çoğu iddiali üniversitelerin gerektirdiği, ingilizce seviyesini ölçen bir sınavdır. Bu sınavın amacı öğrencilerin üniversiteye ne kadar hazır olduğunu ölçmek ve tüm adaylar arasında karşılaştırma yapabilmek için bir ortak noktaya sahip olmaktır. Üniversiteler okul ortalamanız, aldığınız dersler, tavsiye mektuplarınız, projeleriniz ve sosyal etkinliklerinizin yanı sıra “standardized tests” denilen SAT/ACT, TOEFL/IELTS ve SAT subject test (tarih, fen, matematik…) skorlarınızı inceleyeceklerdir.

Testin ilk Okuma bölümünde 5 farklı pasaj ve bu pasajlar hakkında 52 şıklı soru yer alır. Bu bölüm için 65 dakika süreniz olacaktır. Daha sonraki Yazma ve Dil Bilgisi bölümünde 35 dakika içerisinde gramer, kelime anlamları, cümle yerleştirme vs… hakkında 44 soru ile karşılaşacaksınız. Ardından matematik bölümünde 20 soruyu hesap makinesi kullanmadan 25 dakikada cevaplayarak hesap makinesinin izin verildiği 55 dakika 38 soruluk kısma geçeceksiniz. Son olarak makale yazma kısmı bulunur fakat bu bölüm puanlamaya dahil değildir ve üniversitelerin isteğine bağlıdır. SAT sınavında her bölüm 200 ile 800 arasında puanlandırılır ve bölümlerin toplamı 1600 üzerinden değerlendirilerek skorunuzu oluşturur. Eğer makale yazma kısmını da alırsanız bu bölüm ayrı bir şekilde değerlendirilecektir.

SAT’ye çalışmak herhangi bir test sınavına çalışmaktan çok daha farklıdır. Tıpkı araba kullanmadan önce vites, gaz, fren nerede öğreniliyorsa bu sınava çalışmadan önce de bilgi birikimi ve güçlü bir ingilizce bazınızın oluşmuş olması gerekiyor. Bunun için 9 ve 10. sınıfta bol bol edebi metinler okuyarak ingilizce seviyesini yukarı çekmek çok önemli.

∼∼∼

Editörün Önerileri:

İngilizce haber izlemek ve dinlemek hem okuma anlamayı geliştirmek hem de SAT için gerekli olabilecek genel kültür bilgisini arttırmak için son derece faydalı olacaktır. Sınavda okuduğunuz pasajın anlattığı konuyu bilmeniz size soruları cevaplayabilmeniz için çok büyük yardım sağlayacaktır. Mesela Amerika’da gelişen bir teknoloji hakkında yazılan bir pasajı okurken bu teknoloji hakkında bilgi sahibi olmanız size kolaylık sağlayacaktır. Bunun için de lisenin ilk yıllarından itibaren yurt dışındaki gelişmeleri ve tarihi yakından takip etmenizi öneririm.

İkinci olarak sınavın tüm bölümleri için kelime bilgisi çok önemli. Bu sebeple 9. sınıftan itibaren B2 seviyesinden başlayarak haftalık veya günlük yeni kelimeler öğrenilmelidir. Kelime öğrenme çalışması yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şey kelimelerin eş anlamlarını öğrenmenin yanı sıra anlamlarını anlamak ve cümle içinde kullanabilmektir. Bunun için Princeton Review’un “Essential SAT Vocabulary” kartları veya öncesinde B2 seviyesi için Barron’s tarafından yayınlanan “Essential Words For TOEFL” gibi kitaplardan yararlanabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise çalışma sürecinde kendinize en uygun stratejiyi geliştirebilmeniz. Farklı öğrenciler farklı şekilde başarılı oldukları için sınava çalışırken zamana karşı en verimli çözme yönteminizi bulmaya çalışın çünkü okuma kısmında detaylı incelemenin yanında zamana karşı da yarışıyor olacaksınız. Bunun için ayrıca hızlı okuma tekniklerinizi geliştirmeyi de aklınızdan çıkarmayın!

Sınava girdikten sonra skorunuzu aldığınızda bu skorun 2 sene geçerliliği olacaktır bu sebeple 10. sınıfın sonlarına doğru girdiğiniz testler ile üniversiteye başvurabiliyor olacaksınız. Genellikle öğrenciler 10. sınıfın başında veya en geç ortasında çalışma sürecinde başlamayı tercih ediyorlar. Benim fikrimce lisede ikinci senenizin ortasına doğru çalışıp nisan-mayıs aylarında ilk sınavınıza girerseniz sizin için çok daha rahat bir süreç olacaktır.

Başarılar dileriz!

∼Esra Çelebi

--

--