SAT Subject Fen Testleri

Esra Çelebi
UniPath
Published in
5 min readOct 8, 2020

SAT Subject Testleri öğrencilerin belirli branşlarda bilgi birikimlerini ve becerilerini ölçen testlerdir. Bu sınavlar üniversite adaylarının spesifik derslerde becerilerini başvurdukları okullara yansıtmalarını sağlar. SAT Reasoning Test ile benzer amaca sahip olan subject testleri dünyanın farklı yerdeki öğrencilerin aynı konuda bilgilerini eşit ve adaletli şekilde ölçmeyi sağlar. Ayrıca öğrencilerin okul notlarının yanında akademik geçmişleri hakkında bilgi verir. Bazen üniversiteler tarafından zorunlu olarak istenmese bile iyi bir SAT Subject notu başvurunun güçlenmesini sağlayacaktır.

Subjectler kimya, fizik, biyoloji, matematik, yabancı diller (İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Çince, Japonca) ve tarih konularında alınabilir. Her konunun testi için 60 dakika verilir ve notunuz 200–800 arasında değerlendirilir.

Hangi dersin sınavına gireceğinize karar verirken okumak istediğiniz üniversitenin ve özellikle bölümün hangi konularda test notu gerektirdiğine bakmanız çok önemlidir. Bu testleri mutlaka okuyacağınız bölüm dersleri üzerine almalısınız. Mesela tıp okumak isteyen bir öğrenci kimya, biyoloji ve mat-2 alırken matematik dalında okumak isteyen mat-1 sınavını da almayı tercih edebilir. Sanat gibi dallarda eğitim görmek isteyenler ise daha çok sosyal ağırlıklı testlere girmelilerdir.

Danışmanlar en az iki subject testi alınmasını önerirler. Bunların bir tanesinin mutlaka mat-2 olması tercih edilir. Hatta son zamanlarda 3–4 test alınması da önerilmeye başlandı. Fakat 3 dersin sınavına da aynı anda çalışmamak ve kısa aralıklarla girmemek çok önemli. Ben iki testi bitirip sonrasında girecekseniz üç ve dördüncüye girmenizi öneririm çünkü bu sınavlar son derece enerji gerektiriyor ve büyük olasılıkla enerjinizi üç sınav için de yüksek tutmakta zorluk çekebilirsiniz.

Peki SAT Subject Fen konularının içerikleri nedir? Formatları nasıldır? Bu yazımda SAT fen testlerini merak edenler için bu konuları derledim.

Biyoloji:

SAT Subject testlerinden biyoloji alınması üniversitelere bu konuya ilgili olduğunuzu ve bu alanda bir eğitim almak istediğinizi gösterir. Eğer lisede biyoloji dersinde başarılı olmuş ve üniversitede bunun üzerine gitmek istiyorsanız mutlaka biyoloji dersinin testine girmelisiniz. SAT biyoloji testi Ecological ve Molecular olarak ikiye ayrılır. Biology-E sınavı biyolojik topluluklar, popülasyon ve enerji aktarımı üzerineyken Biology-M daha çok biyokimya, hücre yapısı ve işlevi üzerinedir. Okumak istediğiniz bölümün gerektirdiği konuları araştırarak hangi sınava gireceğinizi daha net kararlaştırabilirsiniz. Sınav tüm subject testleri gibi 60 dakika sürer fakat matematikten farklı olarak 80 çoktan seçmeli soru ile karşılaşacaksınız. Soruların 80’i her iki biyoloji sınavına ortakken 20 tanesi konuya özeldir. College Board’a göre sınavda başarılı olmak için gereken özellikler:

  • Ability to recall and understand the major concepts of biology and to apply the principles learned to solve specific problems in biology
  • Understanding of simple algebraic concepts, including ratios and direct and inverse proportions, and the ability to apply such concepts to solving word problems
  • Ability to organize and interpret results obtained by observation and experimentation and to draw conclusions or make inferences from experimental data, including data presented in graphic or tabular form or both
  • Familiarity with the metric system of units

Kimya:

Tüm testler için olduğu gibi lisede kimya konularını iyi anladığınızı düşünüyor ve üniversite de fen okumak istiyorsanız kimya subject testini alabilirsiniz. Kimya testi kimya konusundaki temel konuları anladığınızı ve bunları problem çözme sürecinde kullanabileceğinizi göstermenizi sağlar. 1 saat içerisinde 85 çoktan seçmeli soru çözeceğiniz sınav 200 ile 800 puan arasında değerlendirilir. Problem çözmek matematik bilgisi gerektirir fakat sınava hesap makinesi ile girmeniz yasaktır. Sınav konuları: structure of matter, states of matter, reaction types, stoichiometry, equilibrium and reaction rates, thermochemistry, descriptive chemistry ve laboratorydir. (Konuların daha detaylı açıklaması için College Board’un internet sitesini inceleyebilirsiniz. Sınava Ağustos, Ekim, Kasım, Aralık, Mayıs ve Haziran aylarında girebilirsiniz. Başarılı olabilmeniz için sahip olmanız gereken özellikler:

  • Understanding of the major concepts of chemistry and the ability to apply principles to solve specific problems
  • Ability to organize and interpret results from observation and experimentation, and to draw conclusions or make inferences from experimental data, including data presented in graphic or tabular form or both
  • Laboratory experience and familiarity with the metric system of units
  • Ability to handle simple algebraic relationships and apply these to solving word problems
  • Familiarity with the concepts of ratio and direct and inverse proportions, exponents and scientific notations

Fizik:

SAT Subject Fizik testi lise yıllarında öğrenilen başlangıç seviyesinde fizik bilgisini ve deneylerden elde edilen bir beceri olan bilgileri problem çözmek için kullanma becerisini ölçer. Eğer teknoloj, mühendislik gibi fen veya matematik üzerine bir eğitim almak istiyorsanız Fizik Subject testini almak bu konuya ilginizi göstermek için iyi bir yol olabilir. Bu testte iyi bir not diğer adaylardan ayrılmanızı ve başarınızı kanıtlayarak başvurunuzu güçlendirmenizi sağlayacaktır. Test 1 saat sürer, 75c çoktan seçmeli soru içerir ve 200–800 puan üzerinden değerlendirilir. Hesap makinesi kullanamayacağınız sınavda problem çözmek için basit hesaplamalar yapmanız gerekecektir. (Hesaplamalar metrik sistem ile yapılır.) Sınav konuları mechanics, electricity and magnetism, waves and optics, heat and thermodynamics, modern physicstir. Sınava Ağustos, Ekim, Kasım, Aralık, Mayıs ve Haziran aylarında girebilirsiniz. Sınavda başarı için sahip olmanız gereken özellikler:

  • Ability to recall and understand the major concepts of physics and to apply these physical principles to solve specific problems
  • Understanding of simple algebraic, trigonometric and graphical relationships, and the concepts of ratio and proportion, and how to apply these to physics problems
  • Familiarity with the metric system of units
  • Ability to apply laboratory skills in the context of the physics content covered on the test

Editörün notları:

Liselerin derslerindeki farklılıklardan dolayı bazı öğrenciler sınavda bilmedikler birtakım konular ile karşılaşabilirler. Fakat bu önemli değildir çünkü sınavdan 800 almak için tüm soruların doğru olması gerekmez ve birçok öğrenci tüm konuları bilmemesine rağmen iyi bir not alır.

Çalışma sürecinde çok sayıda deneme çözerek eksik noktalarınızı belirlemeli ve bunların üzerine giderek özellikle bu konulara ekstra zaman harcamanız gerekir. Bu sayede bildiğiniz konular ile zaman kaybetmemiş ve tüm konularda iyi bir performans sağlamış olursunuz.

Khan Academy gibi online kaynaklardan ya da basılı başarısı kanıtlanmış yayınların kitaplarından subject testlerine çalışabilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim!

-Esra Çelebi

Kaynaklar:

https://www.youtube.com/watch?v=y5Mp946qOvY https://www.iseworld.org/tr/blog/sat-subject-test-nedir/ https://collegereadiness.collegeboard.org/sat-subject-tests/subjects/science

--

--