TOEFL-IBT Nedir, Yurt Dışı Eğitimin İlk Adımı

Yagmur Polat
UniPath
Published in
3 min readAug 3, 2020

TOEFL-IBT ( Test of English as a Foreign Language- Internet Based Test ) dünya üzerinde en yaygın olarak kabul gören İngilizce seviye belirleme sınavıdır. Lisans, yüksek lisans ve daha pek çok konuda İngilizce yeterliliğinizi bu sınav sayesinde gerekli kurumlara gösterebilirsiniz. Öyle ki bu sınav eğitim dışında yurt dışında yaşamak, çalışmak ve hatta ülkemizde de iş başvuruları esnasında İngilizcenizin seviyesini somut bir kanıt olarak göstermek için gerekebiliyor. TOEFL-IBT sınavı bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen bir sınav olup bir diğer türü olan PBT ( Paper Based Test ) ‘ye nazaran daha çok tercih edilip aynı zamanda da PBT’den daha fazla geçerliliğe sahiptir. IBT testine yine çevrimiçi olarak çok kolay bir şekilde başvurunuzu sağlayabilirsiniz fakat gerekli mevkiye giderek, posta veya telefon yoluyla da başvuru yapmak mümkün. Spesifik bir başvuru tarihi bulunmamasına rağmen sınav merkezlerinin dolması ihtimaline karşı sınavdan belli bir süre önce başvuru yapılması büyük önem taşır. Ayrıca sınav gününden 1 hafta önce de başvurular kapanır, geç başvuru durumunda ek ücrete tabi tutulursunuz. Sınavın başvuru ücreti ise ülkemizde 185$’dır. Sınav günü geldiğinde ise sınav yerine kesinlikle sınav anında gitmememiz gerekiyor. Yaklaşık yarım saat önceden orada bulunmak doğru olur çünkü sınav başlamadan önce fotoğrafınız çekilecek ve size bir metin okuyup sesinizi kayda alacaklar. Bu sınav esnasında yapacağınız speaking için gerekmekte. Sınavınız girdikten sonraki 2 yıl yapacağınız başvurularda geçerli sayılıyor.

TOEFL sınavı dört başlık altında, 4 saat 20 dakika süreyle yapılır. Bu bölümler speaking, listening, writing ve reading’dir ve her biri 30’ar puandır. Sınav 120 puan üzerinden hesaplanır. Üniversiteler ise sizden min. 80 puan almanızı istemektedirler. Kimi üniversite bu barajı 90’dan başlatırken, isim değerinin daha fazla olduğunu bildiğimiz üniversiteler 100’den başlatabilirler. Bu sınavı IELTS ile karıştırmamak gerekir. IELTS kağıt üzerinden yapılan bir sınavdır ve İngiltere’yi baz alır. Bu noktada nerede okuyacağınıza ve hangi sınavı kabul gördüklerine oldukça dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda IELTS sınavında bir bireyle konuşarak speaking gerçekleştirirken TOEFL tamamen bilgisayar üzerinden yapılan bireysel bir sınavdır.

Sınavın ilk oturumu reading ve listening üzerinedir. Genellikle karşınıza 3 okuma parçası çıkar fakat bazı durumlarda 4 de olabiliyor. 4 olduğunda birinin puan hesabına katılmadığını biliyoruz fakat sınavı çözen kişi hiçbir zaman hangisinin hesaplanmadığını bilmiyor. Her okuma parçası için size verilen süre 20 dakikadır. Bu noktada karşınıza standart 3 okuma parçası çıkması durumunda sınavınızın ilk 1 saatini reading ile geçirdiğinizi söyleyebiliriz. Eğer bilgisayar ekranından metin okumaktan yana sıkıntı çeken, odaklanmada problem yaşayan varsa sınavdan bir süre önce bolca bilgisayardan metin okumasını tavsiye edebiliriz. Bu size sınav esnasında kolaylık sağlayacaktır. Reading kısmı bittiğinde hiç ara vermeden listening kısmına geçiyorsunuz. Reading’de olduğu gibi 2 şansınız var, short ve long olmak üzere. Short formatta 6 adet, long formatta 9 tane kayıt dinlemeniz gerekiyor. Kayıtların hepsi oldukça net herkesin anlayabileceği bir aksanda oluyor, bundan yana içiniz rahat olabilir. Riskli kısmı ise siz gündelik bir konuşma beklerken çok alakasız bir konudan bir parça gelebilir. Bu noktada zaten sınav esnasına sizlere verilecek olan kağıt ve kalem yardımınıza koşuyor. Mutlaka kilit noktalar listening esnasında not alınmalı. Fakat tekrar ediyorum, kilit noktalar. Uzun uzadıya alınan notlar odağınızı dağıtacak ve kayıttan kopmanızı sağlayacaktır. Listening kısmı bittiğinde 10 dakikalık bir araya çıkıyorsunuz, bu arayı üzerinizdeki stresi atmak için kullanmanız en doğrusu çünkü speaking kısmında bolca konuşmanız gerekecek.

Sınavın genel bağlamda en zorlayan kısmı speaking olabilir fakat dediğim gibi stres yapmadığınız sürece şaşırtıcı biçimde en kolay kısmına dönüşmesi an meselesi. En önem verilen nokta telaffuzunuz ve cümle yapınız. Bunları başarıyla hallettiğinizde anlattığınız şeylerin anın heyecanıyla mantık çerçevesinden kayması çok mühim bir hata sayılmıyor ve büyük ölçüde göz ardı edilebiliyor. Yine ara vermeden son kısım olan writing’e geçiyorsunuz. Writing sınavı iki kısımdan oluşuyor, independent (bağımsız) ve integrated. İntegrated kısmında yine bir metin okumamız ve dinlememiz isteniyor. Bu iki metni birbiri ile alaka ve ilişki çerçevesinde değerlendirip bir essay yazıyoruz. Hızlı yazma beceresini edinmek burada çok önemli çünkü karşımızda İngilizce Q klavye olacak. Yani sınava girmeden önce yine kendiniz klavye ayarlarınızla biraz oynayarak pratik yapabilirsiniz. Independent kısımda ise bize sorulan bir soruyu cevaplayacağımız min. 300 kelime bir essay yazmamız isteniyor. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini içeren düzenli bir anlatım olması önem taşıyor.

Sınavlar 2 hafta içerisinde açıklanıyor fakat yapacağınız başvurunun tarihine göre dikkat etmenizde fayda var. Bu noktada sınava daha erken girerek sonucunuzun elinizde olması size rahatlık sağlayabilir. Hepinize şimdiden başarılar dileriz.

Yağmur POLAT

--

--

Yagmur Polat
UniPath

Life, culture, art and a little bit of my mind 🍀 SEO Specialist | Creative Content Writer