Viyana Üniversitesi (Universität Wien)

Deniz Çavuş
UniPath
Published in
2 min readJan 31, 2021

Viyana, Almanca konuşulan ülkeler arasında en çok üniversite öğrencisi barındıran kenttir. Bundan dolayı Viyana uluslararası alanda saygın bir yere sahiptir. Viyana’da toplamda 187,200 üniversite öğrencisinin 26% yurtdışından gelmektedir. Yabancı öğrencilerin üçte biri, komşu ülkesi olan Almanya’dan gelmektedir. Viyana’da eğitim ve öğretim konusunda çok farklı seçenekler sunan birçok özel ve devlet üniversitesi bulunmaktadır.

1365 yılında Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından kurulan Viyana Üniversitesi, Alman dil ve kültür coğrafyasının en eski üniversitesidir. 71.000 öğrencisi ve 8.000 çalışanı (6000'i bilim insanı) ile Avusturya’nın olduğu gibi Orta Avrupa’nın da en büyük üniversitesidir ve günümüze kadar yapılmış olan dünyanın en iyi üniversite sıralamalarında hep üst sıralarda yer almıştır.

Viyana Üniversitesi’nde yaklaşık 130 tane bölüm bulunmaktadır. Viyana Üniversitesinin amacı teorik eğitimle pratik araştırma bazlı eğitimi sentezleyerek en yüksek kalitede öğrencilerine aktarmaktır. Viyana Üniversitesi’nin 50'ye yakın enstitüsü bulunmaktadır.

Viyana Üniversitesi’nin uluslararası alanda araştırma ve eğitim konularında çok güçlü bağlantıları bulunmaktadır. Erasmus/Sokrates Programları ile birlikte ASEA-UNINET, UNICA ve EUA üye olduğu bazı uluslararası eğitim programlarıdır. Viyana Üniversitesi’nin 331 adet partner üniversitesi vardır. 130 ülkeden öğrenciler her yıl 10.000'in üzerinde sunulan dersten faydalanmaktadırlar.

Viyana Üniversitesi

Viyana Üniversitesi bölümleri eğitim dili Almancadır. Viyana Üniversitesi lisans süresi 3 yıldır. Türkiye’deki 4 yıllık üniversiteye eş değerdir. Viyana üniversitesi bölümleri diplomalarında YÖK denkliği vardır. Avrupa’da geçerlidir. Viyana üniversitesi bölümleri taban puanları yoktur.

Başvuru Koşulları:

4-yıllık eğitim veren bir liseden mezun olmanız gereklidir. (Lise diploması istenmektedir.)

Viyana’da okumak istediğiniz bölümün aynısını Türkiye’de yapılacak TYT-YKS sonrasında 4-yıllık olarak kazanmanız beklenmektedir. Yani Viyana Üniversitesinde Sosyoloji bölümünde eğitim almak isteyen bir öğrenci Türkiye’de herhangi bir üniversitenin 4-yıllık Sosyoloji bölümünü kazanmış olmalıdır. Sizden ÖSYS Sonuç Belgesi istenecektir.

ÖSYM yerleşti belgesi.

Yeni alınan karar gereğince yaz 2019 döneminden itibaren tüm başvurularda öğrencilerden A2 düzeyinde Almanca dil yeterliliği istenmektedir. Sertifikaların süresi 2 yıldan fazla olamaz. C1 düzeyinde Almanca bilgisine sahip olanlar dil seviyelerini belgelemek kaydıyla direkt olarak lisans eğitimlerine başlayabilirler. A2 Almanca dil bilgisi olanların, Viyana Üniversitelerinin yönlendireceği dil hazırlık okulunda Almanca hazırlık eğitimi almaları ve dil seviyelerinin C1 düzeyine gelmesi beklenmektedir.

Online ön kayıt yaptırmanız gereklidir.

Viyana Üniversitesi’nde giriş sınavı olan bölümler için ayrıca ödeme yapılacaktır.

Pasaportunuzun olması gereklidir.

--

--