De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Dinsdag 20 juni 2017

Vanochtend werd bekend dat Spoorloos-presentator Derk Bolt samen met zijn vaste cameraman Eugenio Follender is ontvoerd in Colombia. Volgens de Colombiaanse autoriteiten is het tweetal ontvoerd door guerillabeweging ELN. Gisteravond laat werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse student Otto Warmbier, die vastzat in Noord-Korea, kort na zijn vrijlating is overleden. Vandaag kwamen de reacties op die in nevelen gehulde dood. In Portugal krijgt de brandweer stilaan meer grip op de bosbranden die het land al dagen teisteren.

Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender ontvoerd in Colombia:

Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender worden ‘tegen hun zin vastgehouden’ in Colombia. Volgens het Colombiaanse leger zijn ze gevangengenomen door guerrillabeweging ELN. Het tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische moeder van een door Nederlanders geadopteerd meisje. De ontvoering heeft voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ‘de hoogste prioriteit’. Verder wil het ministerie niets over de zaak kwijt. De ELN is een links-katholieke rebellengroepering die vaker mensen in Colombia ontvoert.

Amerikaanse student Otto Warmbier kort na vrijlating door Noord-Korea overleden:

Gisteravond maakte de familie van Otto Warmbier bekend dat de Amerikaanse student kort na zijn vrijlating uit Noord-Korea is overleden. De 22-jarige Warmbier lag in coma en werd sinds zijn terugkeer verpleegd in Cincinnati. Volgens zijn vader had hij tijdens zijn gevangenschap ernstig hersenletsel opgelopen door marteling. Warmbier was in Noord-Korea veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid wegens diefstal. Vorige week werd hij vrij plotseling vrijgelaten. De Amerikaanse president Donald Trump condoleerde de familie Warmbier vandaag. Trump stelde in een verklaring dat Noord-Korea geen respect heeft voor “menselijk fatsoen”.

Brandweer Portugal heeft 70 procent bosbrand onder controle:

D e Portugese brandweer krijgt meer grip op de bosbranden die het land al dagen teisteren. Inmiddels is 70 procent onder controle. Harde wind en hoge temperaturen blijven het blussen echter bemoeilijken. Het dodental door de bosbranden staat inmiddels op 64. Gevreesd wordt dat dat aantal nog verder oploopt, temeer omdat veel getroffen dorpen nog niet door reddingswerkers zijn bereikt. Het aantal gewonden verdubbelde al bijna. Maandag werd bekend dat niet 62, maar 135 mensen gewond zijn geraakt.

Chauffeur komt om door blokkade bij Calais:

Een Poolse vrachtwagenchauffeur is bij de Calaistunnel omgekomen toen zijn truck achterop een andere truck botste. De voorste vrachtwagen was gestopt voor een door migranten neergelegde blokkade van boomstammen. Illegale migranten proberen bij Calais vaker vrachtwagens tot stilstand te brengen om vervolgens op de trucks te klimmen. Het is, voor zover bekend, voor het eerst dat iemand sterft als gevolg van zo’n blokkade.

Hans van Breukelen neemt ontslag bij KNVB:

Hans van Breukelen neemt ontslag als technisch directeur van de KNVB. De voormalig doelman van het Nederlands elftal lag sinds zijn aanstelling in juli 2016 vrijwel onophoudelijk onder vuur.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar lennaert@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.