De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Woensdag 28 juni 2017

Wie vandaag te hard reed, heeft geluk gehad want de politie kan geen bonnen uitschrijven. De digitale systemen van de politie liggen plat wegens een landelijke storing. Ook veroorzaakt de ransomware-aanval van gisteren nog steeds grote problemen bij containerterminal APM en pakketbezorger TNT Express. Verder wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de formatie. Ondanks dat er na ruim 100 dagen nog steeds geen kabinet is, levert het #formatiedebat wel komische fragmenten op.

Gijzelvirus mogelijk sabotage-aanval:

Het nieuwe gijzelvirus, dat dinsdag verschillende bedrijven en organisaties trof, is mogelijk geen echt ransomware-virus. “Dit virus is ontworpen om zichzelf razendsnel te verspreiden, zichzelf vermommend als ransomware”, schrijft beveiligingsonderzoeker ‘The Grugq’. Volgens onderzoekers is het betaaldeel verrassend slecht gemaakt.

Het virus versleutelt bestanden of hele computers. Om weer toegang te krijgen, moet er betaald worden, maar het betaalgedeelte werkt sinds dinsdagmiddag al niet meer.

Bij alle bedrijven die getroffen zijn door de cyberaanval, draait op ten minste één computer het Oekraïense boekhoudpakket M.E.doc. Dat stelt digitaal beveiligingsbedrijf Fox-IT. Bedrijven die het programma niet gebruiken hoeven zich weinig zorgen te maken.

Hoe werkt het virus precies en wat kun je ertegen doen? De Volkskrant geeft (deels) antwoord op de belangrijkste vragen. Tips voor particulieren zijn: installeer altijd de laatste Windows-updates, open nooit verdachte mails en klik niet op onbekende linkjes. En: maak backups van de bestanden die je niet wil verliezen.

Team MH17 hoopt met emotionele video’s op nieuwe getuigen:

Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17 is een media-campagne in Oost-Oekraïne gestart om aandacht te vragen voor de ramp. Het team hoopt met emotionele filmpjes getuigen over te halen zich alsnog te melden of hoopt dat er nieuwe informatie naar boven komt.

In twee video’s vertellen nabestaanden wat voor impact de ramp heeft op hun leven. In juli is het drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald door een BUK-raket.

Brandweer Londen waarschuwde eerder voor brandbare platen:

D e Londense brandweer heeft in mei alle lokale gemeenteraden in de hoofdstad gewaarschuwd voor het gebruik van brandbare gevelplaten. Dat meldt BBC. Aanleiding was een brand in augustus. Toen bleek dat het vuur waarschijnlijk zo snel om zich heen kon grijpen door platen die gemaakt waren van polystyreen en multiplex.

Bij de brand in de woontoren Grenfell Tower kwamen zeker 79 mensen om het leven. De gevelplaten worden gezien als de oorzaak van de snelle verspreiding van het vuur.

De Londense politie heeft vandaag aangegeven dat het nog maanden zal duren voordat een definitief dodental van de brand in de Grenfell-toren bekend is. Voorlopig gaat de politie ervan uit dat het dodental rond de tachtig ligt. Een kwart van de overledenen is inmiddels geïdentificeerd.

Internetstoring legt politiesystemen plat:

D e politie heeft grote problemen door een internetstoring. Meerdere applicaties zijn onbereikbaar. Hierdoor kunnen agenten geen bonnen meer uitschrijven, persoonsgegevens controleren en kentekengegevens opvragen.

“Het is niet zo dat agenten helemaal geen bonnen kunnen uitschrijven, het moet gewoon op de ouderwetse manier. Met pen en papier”, zegt politiewoordvoerder Marten Schwandt in het AD.

Koos Veefkind, directeur ICT bij de politie, verwacht dat de inkomende meldingen vanaf het begin van de avond weer beschikbaar zijn.

OM Suriname eist twintig jaar tegen Desi Bouterse om Decembermoorden:

Het OM van Suriname heeft twintig jaar cel geëist tegen president Desi Bouterse in het proces rond de Decembermoorden. Volgens militair aanklager Roy Elgin was Bouterse aanwezig in Fort Zeelandia toen in 1982 vijftien dissidenten werden vermoord. Hij heeft zelf niet geschoten, stelt Elgin, maar was er wel bij toen tegenstanders van zijn regime werden mishandeld en vermoord.

De strafeis die vanmiddag in Paramaribo werd uitgesproken is een hoogtepunt is de slepende rechtszaak die al in 2007 van start ging. President Bouterse heeft het proces lang proberen tegen te houden.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar ingeborg.external@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.