De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Vrijdag 9 mei 2017

N a het zetelverlies voor de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May bij de verkiezingen wil zij doorregeren met gedoogsteun van de Democratic Unionist Party (DUP). Verder in het nieuws vandaag: de gemeente Zundert gaat de verloederde camping Fort Oranje sluiten. In Iran hebben de autoriteiten 41 mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Teheran eerder deze week. En de advocaat van Donald Trump gaat volgens Amerikaanse media een klacht indienen tegen voormalig FBI-directeur James Comey wegens lekken.

Britse premier May wil doorregeren met gedoogsteun DUP:

Door het zetelverlies voor haar Conservatieve Partij bij de verkiezingen van gisteren is de Britse premier Theresa May haar absolute meerderheid in het Lagerhuis kwijt. Zij wil doorregeren met de Noord-Ierse protestantse Democratic Unionist Party.

May hoopte door nieuwe verkiezingen haar meerderheid uit te breiden en zo haar machtsbasis te vergroten, maar door een slecht verlopen campagne verloor May uiteindelijk zelfs zetels. Zij ziet zich geconfronteerd met een gesterkte oppositieleider Jeremy Corbyn en een verzwakt mandaat voor de Brexitonderhandelingen. Toch stelt May dat de verkiezingsuitslag geen consequenties zal hebben voor de onderhandelingen over de Brexit.

Gemeente Zundert sluit camping Fort Oranje:

D e gemeente Zundert sluit de verloederde camping Fort Oranje. De afgelopen jaren waren er regelmatig rechtszaken tussen de gemeente en de eigenaar van de camping omdat er sprake zou zijn van criminaliteit. De camping was bovendien zwaar verloederd.

Iraanse autoriteiten verrichten 41 arrestaties na aanslagen Teheran:

D e autoriteiten in Iran hebben 41 arrestaties verricht in verband met de aanslagen in Teheran deze week. De politie meldt dat daarbij veel wapens en documenten zouden zijn gevonden.

Bij de aanslagen van afgelopen woensdag kwamen in totaal zeventien mensen om het leven. Inmiddels heeft terreurorganisatie IS de verantwoordelijkheid opgeëist.

Meer dan 550 meldingen bij nieuw meldpunt zwangerschapsdiscriminatie:

I n twee weken tijd zijn meer dan 550 meldingen binnengekomen bij het nieuwe meldpunt over zwangerschapsdiscriminatie. “Het hoge aantal meldingen dat in relatief korte tijd binnenkwam, onderstreept de urgentie van het probleem”, zegt het College voor de Rechten van de Mens.

‘Advocaat Donald Trump dient klacht in tegen Comey wegens lekken’:

Volgens Amerikaanse media zal de advocaat van president Donald Trump Marc Kasowitz een klacht tegen voormalig FBI-directeur James Comey indienen bij de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie. Kasowitz zei gisteren bij een persconferentie al dat Comey naar zijn mening de regels heeft overtreden door informatie door te geven aan de pers.

Donald Trump reageerde vandaag voor het eerst ook persoonlijk op het verhoor van Comey voor de Senaatscommissie. Hij stelde “compleet vrijgepleit” te zijn door de verklaringen van Comey en beschuldigde hem bovendien van lekken.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar christiaan@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.