De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Maandag 1 mei 2017

Vandaag genieten de supporters van Vitesse na van de bekerwinst en zijn in Leeuwarden arrestaties verricht in een groot drugsonderzoek. O’G3NE is vertrokken naar Kiev voor het Eurovisie Songfestival en ook vanaf vandaag: met een mobiele telefoon op afbetaling krijg je een BKR-registratie.

Volg ons ook op Twitter.

Acht arrestaties in Leeuwarden bij grote drugsactie:

Bij een grote drugsgerelateerde politieactie in Friesland zijn acht mensen gearresteerd. Ook werden er onder meer twee zware automatische vuurwapens, twaalf auto’s, vuurwerk en drugs in beslag genomen. Er werkten zo’n tachtig agenten mee aan de actie die op meerdere plekken gelijktijdig werd uitgevoerd.

Voor een ‘gratis’ telefoon bij je abonnement krijg je vanaf vandaag een BKR-registratie:

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone wordt nu als een lening beschouwd als de waarde van de telefoon meer dan 250 euro is. Je abonnement met telefoon wordt vervolgens geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Telecomproviders zijn verplicht te controleren of je genoeg geld hebt om de maandelijkse kosten te kunnen betalen.

Meer dan tweehonderd arrestaties bij 1 mei-mars in Istanbul:

Bij demonstraties ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid in Istanbul zijn meer dan tweehonderd mensen gearresteerd. De politie spoot met traangas en schoot rubberen kogels op de menigte. In Turkije is de spanning hoog opgelopen. President Recep Tayyip Erdogan won vorige maand een referendum, waarin een nipte meerderheid van de Turken voor een omvorming van het staatsbestel naar een presidentieel stelsel stemde.

Vrijwilliger achterhaalt namen van 44 slachtoffers Amsterdams bombardement in 1940:

Fred Geukes Foppen heeft de namen van 44 slachtoffers achterhaald van het bombardement bij de Blauwburgwal in Amsterdam in 1940. Foppen werkt als vrijwilliger mee aan een onderzoek van de Radboud Universiteit naar doodsoorzaken in Amsterdam. Hij kwam de anonieme slachtoffers tegen en besloot hun namen te achterhalen aan de hand van overlijdensaktes.

De EU moet drastisch hervormen stelt Franse presidentskandidaat Macron:

Emmanuel Macron vindt dat de Europese Unie (EU) moet hervormen. Als dat niet gebeurt, moet Frankrijk rekening houden met een ‘Frexit’. Dat zei de pro-Europese-kandidaat maandag tegen de Britse zender BBC. Volgens Macron is de EU nog altijd belangrijk voor Frankrijk. “Maar tegelijkertijd moeten we naar de mensen luisteren die extreem boos zijn, en vinden dat de EU in deze staat niet meer houdbaar is.”

Verder in het nieuws:

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.