De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Woensdag 5 juli 2017

Vandaag werd officieel bekend gemaakt dat de rechtszaak tegen de daders van het drama met MH17 in Nederland zullen worden berecht. In Brussel werden Kalasjnikovs gevonden en in Japan moesten honderdduizenden mensen geëvacueerd worden vanwege noodweer en overstromingen. De Tour de France moest vandaag starten met twee grote namen minder in het peloton: Mark Cavendish brak gisteren zijn schouder en voor zijn val werd Peter Sagan uit koers gehaald.

MH17-proces wordt in Nederlandse rechtbank gevoerd onder Nederlands recht:

Het strafproces tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 zal in een Nederlandse rechtbank worden gevoerd. Dat hebben de vijf landen besloten die het meest betrokken waren bij de ramp: Nederland, Australië, Oekraïne, België en Maleisië. Het is nog de vraag of de verantwoordelijken gevonden worden en of ze vervolgens voor de rechtbank zullen verschijnen. Zo niet, worden de verdachten bij verstek berecht.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 neergeschoten boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Kalasjnikovs gevonden bij terreuronderzoek in Brussel:

Tijdens een terreuronderzoek in het Belgische Anderlecht zijn bij huiszoekingen twee kalasjnikovs gevonden. Vier mensen zijn meegenomen voor verhoor. Een rechter besluit vandaag of de verdachten blijven vastzitten. Het Openbaar Ministerie wil verder geen details kwijt over de zaak.

Peter Sagan aanvaardt diskwalificatie door Tourjury, maar is het niet eens met de maatregel:

Wielrenner Peter Sagan aanvaardt zijn diskwalificatie door de Tourjury, maar zegt deze niet te accepteren: “Ik kan de beslissing van de jury alleen maar aanvaarden, maar ik ga niet akkoord.” Cavendish brak bij de val zijn schouderblad. Ook voor de Brit is het einde Tour de France.

“Het was een gekke sprint. Het zal niet de eerste en niet de laatste gekke sprint zijn. Ik vind het heel erg dat Mark Cavendish gevallen is en wens hem een goed herstel”, vervolgde Sagan.

Tabakswaar binnen vijf jaar verplicht uit het zicht:

Tabakswaar in winkels mag niet meer zichtbaar worden uitgestald. In supermarkten moet tabak al voor 2020 uit het zicht zijn. Tankstations, kiosken, drogisterijen, boekwinkels en andere verkooppunten krijgen twee jaar langer de tijd. Het verbod moet de drempel verhogen om tabak te kopen, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer.

Japan evacueert vierhonderdduizend inwoners na noodweer en overstromingen:

In het zuiden van Japan zijn bijna 400.000 mensen geëvacueerd na zware regenval en overstromingen. Een 93-jarige man kwam om toen hij werd meegesleurd door het water. De regering van Japan houdt rekening met grote schade door de wateroverlast.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar joost@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

Like what you read? Give The upday team a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.