De avond van upday

Het belangrijkste nieuws van vandaag

Woensdag 12 juli 2017

Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de nieuwe inlichtingenwet en stelden wetenschappers dat er een massa-extinctie dreigt op aarde. De Turkse president Erdogan gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een Duitse rechter die een aantal regels van een gedicht van de Duitse komiek Böhmermann verbood. Erdogan wil dat een groter deel van het gedicht wordt verboden. Ook werd vandaag bekend dat Iran voor het eerst in zijn geschiedenis een vrouwelijke CEO heeft aangesteld.

Eerste Kamer stemt in met ‘aftapwet’:

D e Eerste Kamer heeft de ‘aftapwet’ van het kabinet goedgekeurd. Dit betekent dat inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden krijgen om terrorisme te bestrijden. Zo mogen de AIVD en de MIVD op grote schaal data van internetgebruikers gaan verzamelen. Verzamelde data mag maximaal drie jaar bewaard worden. De nieuwe wet gaat per 1 januari in.

Wetenschappers vrezen massa-uitsterving van zoogdieren:

Volgens wetenschappers is er op aarde een massa-extinctie bezig. Dit betekent dat er in korte tijd veel diersoorten uitsterven. De oorzaken zijn menselijke overbevolking en overconsumptie. Zo verloor de helft van de zoogdieren op het land de afgelopen eeuw zo’n tachtig procent van het leefgebied. De wetenschappers zien het somber in: “Er zullen steeds krachtigere aanvallen op de biodiversiteit plaatsvinden.” De laatste massa-uitsterving was 65 miljoen jaar geleden; toen stierven de dinosauriërs uit.

‘IS roept op om aanslag te plegen tijdens EK voetbal voor vrouwen’:

Islamitische Staat heeft opgeroepen een aanslag te plegen tijdens het EK voetbal voor vrouwen, dat komende zondag in Utrecht van start gaat. Dat zou blijken uit een oproep op een pro-IS-telegramkanaal. IS zou zogeheten ‘lone wolfs’ oproepen toe te slaan tijdens de wedstrijd tussen Engeland en Schotland op 19 juli.

Gigantisch ijsplateau Larsen C breekt van Antarctica af:

O p Antarctica is een gigantische ijsschots afgebroken, waardoor een nieuwe ijsberg is ontstaan. Het plateau, dat de naam Larsen C draagt, is net zo groot als de provincie Gelderland en is waarschijnlijk de grootste ijsberg ooit gemeten. Dat de plaat zou afbreken, zat er aan te komen: sinds 2011 zat er een enorme scheur in het ijs.

Voor het eerst een vrouwelijke CEO in Iran:

D e 44-jarige Farzaneh Sharafbani wordt de nieuwe CEO van de nationale luchtvaartmaatschappij van Iran. Het is voor het eerst dat een vrouw in het islamitische Iran tot CEO wordt benoemd. Sharafbani was ook al de eerste vrouw die promoveerde in de ruimtevaarttechniek.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar joost@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Joost Groot’s story.