De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Vrijdag 19 mei 2017

Vandaag werd meer bekend over de man die gisteren inreed op een groep voetgangers op Times Square in New York. Zweden kondigde aan het arrestatiebevel tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange in te trekken. Iraniërs gingen vandaag naar de stembus. En het CBS bood een inkijkje in ons telefoongedrag tijdens het autorijden. Voor wat feelgood zo vlak voor het weekend: in China is een zeldzame tijgervijfling geboren (video).

Zweden staakt onderzoek naar WikiLeaks-oprichter Assange:

Het Zweedse Openbaar Ministerie laat de aanklacht tegen Julian Assange vallen. Hij werd verdacht van verkrachting. De WikiLeaks-oprichter weigerde tot nu toe naar Zweden te komen: hij vreest dat hij wordt uitgeleverd aan de VS. Amerika wil hem vervolgen voor het lekken van geheime documenten. Dat Zweden het arrestatiebevel tegen Assange intrekt, betekent niet dat de geboren Australiër nu een vrij man is. Integendeel: hij leeft nog altijd in een kleine ruimte op de ambassade van Ecuador en ziet nauwelijks daglicht. Assange wil politiek asiel aanvragen in Frankrijk.

‘Verdachte aanrijding Times Square hoorde stemmen’:

D e man die gisteren op voetgangers inreed op Times Square in New York hoorde stemmen. Dat melden Amerikaanse autoriteiten. Bij het incident kwam een 18-jarige vrouw om het leven, 22 anderen raakten gewond. De 26-jarige dader zou onder invloed zijn geweest van drugs. De politie van New York (NYPD) wist een half uur na het incident op Times Square al dat er geen sprake was van terrorisme. De bestuurder had een strafblad. Hij was twee keer eerder al veroordeeld wegens rijden onder invloed. De dader wordt vervolgd voor moord en poging tot moord.

VS boos over optreden bodyguards Erdogan:

Nieuwe beelden lijken aan te tonen dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf zijn goedkeuring gaf voor het optreden van de bodyguards die woensdag bij de Turkse ambassade op de vuist gingen met demonstranten. Verschillende Amerikaanse politici reageerden woedend. “Dit is Turkije niet. Het is hier geen derdewereldland”, aldus John McCain. De vooraanstaande Republikeinse senator roept nu de regering op de Turkse ambassadeur het land uit te zetten.

Eén op acht gebruikt telefoon achter het stuur:

Eén op de acht automobilisten gebruikt de telefoon tijdens het rijden om berichten te sturen. Vrouwen laten hun telefoon vaker liggen dan mannen, concludeert het CBS.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar lennaert@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.