De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Donderdag 22 juni 2017

O p de warmste dag van 2017 tot nu toe maakte het SCP bekend dat vier op de tien Nederlanders amper tijd besteden aan nieuws. Voor de overige zes op de tien Nederlanders hierbij het belangrijkste nieuws van de dag.

In Colombia poogt een reddingsmissie Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender vrij te krijgen. Guerrillabeweging ELN zegt het tweetal snel vrij te zullen laten. In Engeland staan nog zeker zeshonderd flats die vergelijkbare gevelbekleding hebben als de rampflat in de Londense wijk Kensington die vorige week nagenoeg volledig afbrandde. In Duitsland werd de deze week overleden oud-Bondskanselier Helmut Kohl herdacht. In Vaticaanstad brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan paus Franciscus.

Zwemleraren krijgen werkstraf voor verdrinking 9-jarig meisje Salam:

D e zwemleraren van het verdronken Syrische meisje Salam krijgen een werkstraf van 60 uur. Hen wordt dood door schuld verweten. De leerkrachten werden vrijgesproken door de rechtbank in Utrecht. In mei 2015 verdronk de 9-jarige Salam tijdens het schoolzwemmen.

Nog zeshonderd flats in Engeland met onveilige gevelbekleding:

Zeker zeshonderd woonflats in Engeland hebben dezelfde brandbare gevelbekleding als de Grenfell Tower. Bij de brand in de Londense woonflat op 15 juni kwamen zeker 79 mensen om het leven. Naar aanleiding van die ramp werden de afgelopen week honderden flats in Engeland onderzocht.

Het hoofd van het dagelijks bestuur van het Londense stadsdeel Kensington and Chelsea, waar de Grenfell Tower stond, is op verzoek van de regering opgestapt. De bewoners van de Grenfell Tower verwijten de Britse regering en de lokale raad nalatigheid.

Moskee waar kalifaat werd uitgeroepen opgeblazen door IS:

Islamitische Staat heeft de al-Nuri-moskee in Mosul opgeblazen nadat Iraakse troepen de moskee waren genaderd. Het veroveren van de moskee door de Iraakse troepen is vooral van symbolische waarde, in 2014 riep IS in deze moskee het kalifaat uit.

Duits parlement herdenkt oud-bondskanselier Kohl:

D e voormalig bondskanselier Helmut Kohl (1930–2017) is vandaag herdacht in het Duitse parlement. De voorzitter van de Bondsdag zei dat het land “de huidige realiteit en de vreedzame eenheid” aan Kohl te danken heeft. De herdenking werd bijgewoond door onder anderen president Frank-Walter Steinmeier en Angela Merkel.

Koningspaar voor het eerst op staatsbezoek bij paus:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanochtend paus Franciscus bezocht. Nooit eerder bracht een Nederlands staatshoofd een officieel staatsbezoek aan een paus.

Verder in het nieuws:

Show your support

Clapping shows how much you appreciated The upday team’s story.