De week van upday

Overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen week

Wat gebeurde er afgelopen week? Feyenoord werd gehuldigd, de bedreigers van Sylvana Simons stonden voor de rechter en Blokker kondigde een grote reorganisatie aan. Het gedroomde kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks ging niet door. Verder was het een goede week voor Tom Dumoulin, Chelsea Manning en Julian Assange. Het was een minder goede week voor Henry Keizer. En: Donald Trump domineerde het nieuws weer eens.

Maandag  Huldiging Feyenoord

Het moment waar Feyenoord-fans achttien jaar op hadden gewacht: de huldiging op de Rotterdamse Coolsingel. Ruim honderdduizend supporters kwamen op de huldiging af. Rond 11.00 uur was de binnenstad al zo vol dat de politie adviseerde niet meer naar Rotterdam te komen. Na afloop sprak de politie tevreden van “een mooi einde van een feestelijk voetbalweekend”.

In Frankrijk benoemde Emmanuel Macron de conservatieve Edouard Philippe tot premier van zijn kabinet. Philippe is lid van partij Les Républicains en was tot nu toe burgemeester van Le Havre. Dinsdag maakte Macron ook de rest van zijn kabinet bekend. De helft van de kabinetsleden is vrouw.

Het OM gaat een 24-jarige student van de Groningse studentenvereniging Vindicat vervolgen. De man wordt verdacht van zware mishandeling van een ander Vindicat-lid bij een ontgroening in de zomer van 2016. Hij zou op het hoofd van de jongen zijn gaan staan.

Maandagavond maakte informateur Edith Schippers bekend dat de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks waren geklapt. Migratie zou het grootste struikelblok zijn geweest. Later deze week zei premier Mark Rutte dat het verschil met GroenLinks te groot is om samen in een coalitie te zitten. Een nieuwe poging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is uitgesloten. De VVD-leider wil desondanks een kabinet van vier partijen dat een meerderheid heeft in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wees Schippers opnieuw aan als informateur.

Dinsdag — Reorganisatie Blokker

Het oer-Hollandse familiebedrijf Blokker maakte dinsdag bekend opnieuw een grote reorganisatie door te voeren. Ongeveer honderd ondermaats presterende Blokker-winkels gaan dicht. Grote ketens als Xenos, Leen Bakker, Big Bazar en Intertoys gaan in de verkoop. Blokker heeft nu nog zeven winkelformules in acht landen, met circa 2.400 winkels en 22.000 medewerkers. Door de reorganisatie gaan zeker 1.900 banen verloren. Marskramer gaat door als franchise-formule. De circa honderd eigen Marskramer-winkels moeten dicht.

Dinsdag kwam ook naar buiten dat de Amerikaanse president Donald Trump gevoelige, geheime informatie zou hebben gedeeld met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Het was het startschot van opnieuw een roerige week rondom de Amerikaanse president. Ook Poetin mengde zich in de discussie. Voormalig FBI-baas Robert Mueller gaat onderzoek doen naar mogelijke inmenging van Rusland tijdens presidentsverkiezingen. Trump reageerde op zijn manier, op Twitter: “Dit is de grootse heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis.” Verschillende media grepen het tumult aan om uit te leggen hoe een impeachment werkt.

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin won dinsdag de tijdrit in de Giro d’Italia en pakte daarmee de roze trui. In de drie daaropvolgende etappes verloor Dumoulin niets op zijn concurrenten. Hij rijdt nog altijd in het roze.

Woensdag — Chelsea Manning vrij

Woensdag vielen de eerste mussen van 2017 van het dak. Met temperaturen boven de 25 graden was het zomers warm. De hoge temperaturen waren van korte duur. Donderdag en vrijdag was het weer typisch Nederlands weer.

In Kansas kwam woensdag klokkenluider Chelsea Manning vrij. De Amerikaanse ex-militair (geboren als Bradley) werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel voor het lekken van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks. Manning zat toen al drie jaar vast. Drie dagen voor het eind van zijn presidentschap maakte Barack Obama bekend dat Manning na zeven jaar gevangenschap naar huis mag. Vrijdag maakte de 29-jarige Chelsea Manning zelf bekend hoe ze er tegenwoordig uitziet.

Bij de Turkse ambassade in Washington raakten woensdag negen mensen gewond toen persoonlijke beveiligers van president Recep Tayyip Erdogan op de vuist gingen met demonstranten. Nieuwe beelden lijken aan te tonen dat Erdogan zelf zijn goedkeuring gaf voor het optreden van de bodyguards. Verschillende Amerikaanse politici reageerden woedend. “Dit is Turkije niet. Het is hier geen derdewereldland”, aldus John McCain. De vooraanstaande Republikeinse senator roept nu de regering op de Turkse ambassadeur het land uit te zetten.

Woensdag onthulde RTL Nieuws dat er vorige week op luchtmachtbasis Volkel (Brabant) een veroordeelde terrorist en IS-aanhanger werd opgepakt. De man maakte deel uit van een bouwbedrijf dat graafwerk deed op Volkel. Hij viel op toen hij foto’s maakte op de vliegbasis. De 19-jarige Waïl El A. zegt dat hij zich ‘volstrekt rechtmatig’ op de vliegbasis bevond en eist een schadevergoeding.

Dirk Kuijt (36) zette woensdag een punt achter zijn voetbalcarrière. “Het is een ontzettend moeilijk besluit voor mij om nu te stoppen, maar dit is het juiste moment. Ik heb mijn hele carrière beslissingen gemaakt op gevoel, dus ook deze”, aldus de Katwijker. Feyenoord organiseert later dit jaar een afscheidswedstrijd voor de 104-voudig international. Zondag hielp Kuijt Feyenoord met een hattrick aan de eerste landstitel sinds 1999.

Donderdag — Man rijdt in op voetgangers op Times Square

O p Times Square, in het hart van New York, reed donderdag een auto in op voetgangers. Bij het incident kwam een 18-jarige vrouw om het leven, 22 anderen raakten gewond. De 26-jarige dader zou onder invloed zijn geweest van drugs. De politie van New York wist een half uur na het incident al dat er geen sprake was van terrorisme. De 26-jarige bestuurder had een strafblad; hij was twee keer eerder al veroordeeld wegens rijden onder invloed.

Donderdag maakte Henry Keizer bekend af te treden als voorzitter van de VVD. Keizer had het voorzitterschap al tijdelijk neergelegd vanwege het lopende integriteitsonderzoek. De VVD’er raakte in opspraak na een publicatie van Follow the Money over een bedrijfsovername. Keizer noemt het een ‘onwenselijke situatie’ dat hij dit weekend op het VVD-congres zou worden herbenoemd als voorzitter.

De maker van het filmpje waarin Sylvana Simons wordt gelyncht, is woensdag veroordeeld tot 80 uur werkstraf. Negentien anderen kregen lichtere straffen. De rechtbank oordeelde dat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden.

De aanvoerders van twaalf clubs uit de Eredivisie willen dat kunstgras in de hoogste voetbalklasse wordt verboden. Onder anderen Dirk Kuijt (Feyenoord) en Davy Klaassen (Ajax) tekenden het manifest, dat opgesteld is door spelersvakbond VVCS.

Donderdag werd ook bekend dat Chris Cornell op 52-jarige leeftijd is overleden. De zanger van Soundgarden en Audioslave pleegde zelfmoord. De avond ervoor had Cornell nog opgetreden in Detroit met de band waarmee hij in de jaren negentig wereldberoemd werd. Cornell scoorde zijn grootste hit met het nummer Black Hole Sun.

Vrijdag — Zweden staakt onderzoek naar WikiLeaks-oprichter Assange

Het Zweedse Openbaar Ministerie liet vrijdag de aanklacht tegen Julian Assange vallen. De WikiLeaks-oprichter werd verdacht van verkrachting. Assange weigerde tot nu toe naar Zweden te komen: hij vreest dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat land wil hem vervolgen voor het lekken van geheime documenten.

Iraniërs gingen vrijdag naar de stembus tijdens de presidentsverkiezingen. De kanshebbers zijn de gematigde Hassan Rohani en de conservatieve Ebrahim Raisi. De peilingen wijzen op winst voor Rohani, de huidige president van Iran. Hij wist een deal met het Westen te sluiten over het nucleaire programma. Terwijl Rohani zich richt op de middenklasse is zijn tegenstander Raisi erg populair onder arbeiders. Onomstreden is hij niet: Raisi was betrokken bij de executie van duizenden politieke gevangenen.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar lennaert@upday.com of stuur een bericht via Twitter.